StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вчені вказали на дивовижну властивість післяобіднього сну

4 лютого 2021, 23:55
Один експерт сказав, що найкраще спати від 10 до 30 хвилин з 13 до 15 годин.
безсоння
Один експерт сказав, що найкраще спати від 10 до 30 хвилин з 13 до 15 годин. / Фото pixabay.com

Експерти кажуть, що коротший денний сну може позбавити мозок від безладних думок.

Дослідники кажуть, що люди старше 60 років, які спали після обіду, краще справлялися з когнітивними тестами, ніж люди, які не спали.

Експерти кажуть, що післяобідній сон приносить користь людям будь-якого віку, так як дає відпочинок мозку і очищає наш безлад повсякденних думок.

Один експерт сказав, що найкраще спати від 10 до 30 хвилин з 13 до 15 годин.

Інший експерт попередив, що більш тривалий сон може бути ознакою того, що людина не висипається в нічний час. Післяобідній сон має погану репутацію.

Деякі вважають сієсту ознакою ліні, занепаду сил або навіть хвороби.

Але нове дослідження показує, що післяполудневий сон може зробити вас розумнішими, якщо вам більше 60 років.

читайте такожНазвані продукти, які викликають безсоння

За словами дослідників, літні люди, які взяли денний сон, показали більш високі результати в когнітивному тесті, ніж ті, хто не спав.

У дослідженні, опублікованому в журналі General Psychiatry, вивчалося як фізичне, так і когнітивне здоров'я 2214 осіб старше 60 років, що проживають у великих містах Китаю.

З них 1534 людини спали звичайний денний сон, а 680-ні.

Спостережне дослідження показало, що нападники отримали "значно вищі оцінки" на короткому психічному іспиті (MMSE), стандартизованому скринінговому тесту на деменцію, який включає в себе оцінку зорово-просторових навичок, обсягу уваги, вирішення проблем, робочої пам'яті, розуміння місця розташування та швидкості мовлення.

Згідно з дослідженням, проведеним доктором Лін Сунь з Центру хвороби Альцгеймера та пов'язаних з ним захворювань Шанхайського центру психічного здоров'я та Шанхайського університету Цзяо Тонг, досліджувані особливо добре проявили себе в останніх трьох категоріях.

"Сон багато в чому залежить від вашої здатності вчитися", - сказала Healthline Давіна Рамкісун, директор з благополуччя Zevo Health. "Дрімота допомагає вашому мозку оговтатися від вигорання або перевантаження інформацією. Під час сну ваш мозок видаляє непотрібну інформацію з областей тимчасового зберігання вашого мозку, щоб підготувати її до засвоєння нової інформації .

Післяобідній сон визначався як сон не менше 5 хвилин поспіль, але не більше 2 годин в будь-який час після обіду.

У учасників запитали, як часто вони сплять протягом звичайного тижня. Відповіді варіювалися від одного разу на тиждень до щоденного.

Одним з недоліків дослідження було те, що дослідники не запитували учасників, як довго вони спали або в який конкретний час дня.

"Ідеальний здоровий сон повинен бути днем між 13:00 і 15:00 і тривати від 10 до 30 хвилин ", - сказала Healthline Кетрін Холл, тренер зі сну в програмі керованої терапії сну.

"Якщо ви можете дрімати в другій половині дня, це принесе вам велику користь. Дані свідчать про те, що денний сон відмінно підходить для поліпшення настрою, енергії і продуктивності, зменшуючи занепокоєння, а також фізичне і розумове напруження".

Короткий післяобідній сон може дати вам відчуття бадьорості і готовності провести залишок дня без відчуття "інерції сну" - розгубленості, дезорієнтації і млявості, які ви можете відчути після пробудження, додала вона.

"Якщо ви можете дрімати трохи довше, скажімо, 60 хвилин, дані свідчать про те, що такий сон дійсно може допомогти Вам у навчанні", - сказав Холл.

"Як і під час Цього більш тривалого сну, ваш мозок почне передавати спогади з вашого тимчасового сховища - гіпокампу - в їх постійний будинок, кору головного мозку".

Не всі дрімоти корисні, згідно з опитуванням, проведеним в 2009 році Дослідницьким центром Pew Research Center, більше 1 з 3 американців сплять щодня.

Доктор Абхінав Сінгх, Спеціаліст з медицини сну та член медичної комісії SleepFoundation.org, сказала, що, хоча інші дослідження показали, що денний сон покращує розумову спритність, залишається неясним, що денний сон може запобігти зниженню когнітивних функцій з віком.

" Будь - яка людина може отримати користь від короткого сну в середині дня, особливо якщо він збігається з його природним циркадним ритмом", - сказав Сінгх. "Було показано, що короткий (менше 30 хвилин або близько того) денний сон підвищує пильність, покращує когнітивні здібності і покращує настрій на весь день".

Однак більш тривалий сон може бути проблематичним, сказав він.

"Дві години говорять про те, що може бути приховано ще більше патологій, що призводить до необхідності більш частого сну", - пояснив Сінгх.

"Якщо ви часто спите (довше 1 години), то це може бути сигналом про те, що кількість або якість вашого нічного сну недостатні. Багато порушень сну можуть ховатися і виснажувати кількість і / або якість сну... погані звички сну також можуть мати значення. Це часто спостерігається в епоху екранів (і) яскравого світла і довгих годин роботи", - додав він.

У літніх людей захворювання та / або ліки, що використовуються для їх лікування, також можуть впливати на якість і кількість сну", - сказав Сінгх. "Деякі ліки від артеріального тиску, ліки від артриту, міорелаксанти, деякі ліки для психічного здоров'я можуть негативно вплинути на якість сну.

За словами Сінгха, необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, чи є потреба в більшій кількості сну серед літніх людей, в тому числі в більшій кількості денного сну, ознакою того, що організм намагається компенсувати посилення запалення, пов'язаного з когнітивним зниженням і деменцією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти