StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Швидше за все, помруть від будь-якої причини: люди, які так сплять, проживуть менше

10 червня 2021, 00:19
Дослідники вивчили дані близько 500 000 учасників.
1623261185-6752.jpg
Було виявлено, що люди з діабетом 2 типу на 87 відсотків частіше вмирають

Нове дослідження показує, що люди, які мають проблеми зі сном, мають підвищений ризик смерті, ніж ті, хто не має проблем зі сном, особливо якщо вони діабетики.

Дослідники вивчили дані близько 500 000 британських учасників середнього віку, яких запитали, чи є у них проблеми із засинанням або прокидаються вони посеред ночі.

Вони виявили, що люди з частими проблемами зі сном піддаються більш високому ризику смерті, ніж люди без проблем зі сном, пише The Daily Mail.

Протягом дев'яти років дослідження було виявлено, що люди з діабетом 2 типу на 87 відсотків частіше вмирають від будь-якої причини, ніж люди без діабету або порушень сну.

читайте такожЗнижує вагу, тиск і бореться з діабетом: лікар назвала овоч

Крім того, результати показали, що у людей з діабетом і проблемами зі сном ймовірність смерті за цей період на 12 відсотків вище, ніж у людей з діабетом, але не частими порушеннями сну.

"Хоча ми вже знали, що існує тісний зв'язок між поганим сном і поганим здоров'ям, це наочно ілюструє проблему", - сказав перший автор доктор Малькольм фон Шанц, професор хронобіології з Університету Суррея у Великобританії.

"Питання, яке задається при включенні учасників, не обов'язково робить різницю між безсонням та іншими порушеннями сну, такими як апное уві сні.

Однак з практичної точки зору це не має значення. Лікарі повинні ставитися до проблем зі сном так само серйозно, як і до інших факторів ризику, і працювати зі своїми пацієнтами над зниженням і пом'якшенням їх загального ризику ".

Команда стверджує, що, наскільки вони знають, це перше дослідження, яке вивчає вплив комбінації безсоння та діабету на ризик смертності.

В рамках дослідження, опублікованого в Journal of sleep Research, дослідники проаналізували дані 487 700 учасників британського біобанку.

Дорослі були розділені на чотири групи: без діабету і без безсоння, безсоння, але без діабету, діабет, але без безсоння, і пацієнти з діабетом і безсонням.

З поправкою на вік і стать результати показали, що учасники, які мали часті порушення сну, на 10 відсотків більше шансів померти від будь-якої причини, такої як автомобільна аварія або Серцевий Напад, ніж ті, у кого не було проблем зі сном.

Однак було виявлено, що діабет підвищує цей ризик ще більшою мірою.

"Один тільки діабет був пов'язаний з підвищенням ризику смертності на 67 відсотків",-сказала старший співавтор доктор Крістен Кнутсон, доцент кафедри неврології та профілактичної медицини Північно-Західного університету в Іллінойсі.

"Однак смертність учасників з діабетом у поєднанні з частими проблемами зі сном була збільшена до 87 відсотків".

Більш того, пацієнти, які страждають як діабетом, так і безсонням, більш ніж удвічі частіше вмирають від серцево-судинних захворювань, ніж пацієнти без цих станів.

Тільки безсоння не підвищує ризик серцевих захворювань.

Кнутсон додав:"іншими словами, особливо важливо, щоб лікарі, які лікують людей з діабетом, також досліджували порушення сну і при необхідності розглядали методи лікування".

Команда зазначає, що обмеженням дослідження було те, що учасникам було запропоновано лише одне питання.

Дослідники кажуть, що це не дозволило оцінити денні наслідки, і ці порушення не еквівалентні клінічно діагностованому розладу безсоння.

Однак вони кажуть, що лікарі, які задають це питання, можуть допомогти пацієнтам зробити перші кроки до боротьби з безсонням і знизити підвищений ризик смерті.

"Це просте питання досить легко задати лікарю. Ви навіть можете запитати себе, - сказав Кнутсон.

Але це дуже широке питання, і є багато причин, через які ви можете погано спати. Тому важливо обговорити це зі своїм лікарем, щоб він міг глибше зануритися в неї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти