StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

П'ять здорових трендів, які потрібно обійти десятою дорогою

28 лютого 2021, 20:34
Ось п'ять велнес-трендів, які варто пропустити, і чому.
Здоров'я, схуднення
Ось п'ять велнес-трендів, які варто пропустити, і чому. / Woman.rambler

Ви, напевно, бачили в соціальних мережах популярність таких оздоровчих тенденцій, як вугільна зубна паста або сік селери. Хоча деякі з їхніх переваг можуть мати частку правди, ці тенденції часто не відповідають їхнім твердженням і навіть можуть завдати шкоди вашому здоров'ю.

Ось п'ять велнес-трендів, які варто пропустити, і чому.

1. Кетогенна дієта

Кетогенна (кето) дієта орієнтована на споживання наступних продуктів:

  • З низьким вмістом вуглеводів
  • Сильно жирних
  • Помірний вміст білка

Кетогенна їжа спонукає організм використовувати жир для отримання енергії замість вуглеводів-стан, відомий як "кетоз", - говорить Джо Енн Карсон, доктор філософії, доктор медичних наук, голова Комітету з навчання протягом усього життя Американської кардіологічної асоціації, якого цитує Medical News Today.

читайте такожІнтуїтивне харчування: що потрібно знати про нову анти-дієті

Кето-дієта спочатку створювалася для лікування епілепсії і також може мати деякі переваги для людей з діабетом 2 типу. Знаменитості та впливові особи в соціальних мережах рекламують кето-дієту як спосіб схуднути, хоча вона більш ефективна як короткострокова стратегія.

"Це допомагає людям схуднути в основному тому, що коли ви обмежуєте вуглеводи так сильно, ви в цілому їсте менше калорій", говорить Карсон.

Однак, за словами Карсон, будь-яку обмежувальну дієту важко підтримувати протягом тривалого часу, до того ж кето-дієта збільшує ризик наслідків для здоров'я, наприклад:

  • Камені в нирках
  • Хвороба печінки
  • Дефіцит вітамінів, особливо вітамінів A, C, K і фолієвої кислоти
  • Високий рівень ліпідів в крові, що збільшує ризик серцевих захворювань
  • Запір

2. Шоти з яблучного оцту

Яблучний оцет-це ферментований яблучний сік. Деякі стверджують, що він має антиоксидантні властивості і може допомогти в схудненні і травленні.

Є деякі дослідження, які показують, що яблучний оцет може знизити апетит, якщо приймати його перед їжею, але недостатньо, щоб безпосередньо привести до втрати ваги, - говорить Даніела Новотни, доктор медичних наук, старший викладач біомедичних наук в Університеті штату Міссурі.

Деякі дослідження також припускають, що яблучний оцет може запобігти стрибкам цукру в крові у людей з діабетом, але ці дослідження є невеликими, і необхідні додаткові дослідження, щоб визначити загальний вплив яблучного оцту на рівень цукру в крові.

За словами Новотни, при помірному споживанні яблучний оцет не становить значного ризику для здоров'я, але, оскільки він кислий, він може пошкодити емаль на зубах або посилити кислотний рефлюкс.

Якщо ви хочете схуднути або поліпшити травлення, Новотни пропонує наступні поради замість вживання яблучного оцту:

  • Дотримуйтеся добре збалансованої дієти, що складається з нежирного білка, фруктів, овочів і цільнозернових продуктів
  • Повільно зменшуйте розміри порцій
  • Уникайте їжі, коли не голодні
  • Їжте усвідомлено
  • Їжте більше продуктів з високим вмістом клітковини, таких як вівсянка, боби і яблука
  • Пийте достатньо води

3. Зубна паста з вугіллям

Зубна паста з деревним вугіллям-це зубна паста темного кольору, виготовлена з активованого вугілля-різновиди деревного вугілля, створеного шляхом нагрівання його газом. Активоване вугілля зазвичай використовується у відділеннях невідкладної допомоги, щоб абсорбувати надлишки токсинів в організмі в результаті передозування або отруєння.

Оскільки це абразивна зубна паста з деревним вугіллям, вважається, що вона допомагає відбілювати зуби, стираючи плями, але немає ніяких доказів, що підтверджують це, говорить Скотт Янг, лікар-стоматолог, стоматолог зі своєю власною практикою в Вудлендсі.

Фактично, зубна паста з деревним вугіллям може завдати шкоди вашим зубам, стираючи захисний бар'єр на зубах, званий емаллю. Це робить зуби більш чутливими і робить їх більш вразливими до карієсу.

Важливо: зубна паста з деревним вугіллям не містить фтору, який допомагає запобігти карієсу. Американська стоматологічна Асоціація (ADA) рекомендує, щоб вся зубна паста містила фтор.

4. Сік селери

Сік селери став популярним завдяки своїм антиоксидантним властивостям. Твердження про переваги соку селери включають:

  • Втрата ваги
  • Профілактика раку
  • Лікування прищів

За словами Карсона, сік селери багатий поживними речовинами, такими як кальцій і магній, і, безумовно, непоганий напій для вживання, але немає ніяких доказів того, що сік селери може вилікувати хронічні захворювання або позбутися від прищів.

За словами Карсона, вживання соку селери не обов'язково шкідливо, але сік видаляє клітковину з селери, роблячи його менш поживним. Клітковина допомагає вам відчувати себе ситим і підтримує здоров'я кишечника.

Отже, хоча ви все ще отримуєте поживні речовини з соку селери, такі як вітаміни А і К, вам дійсно краще просто з'їсти селеру, а не вичавлювати з нього сік.

5. Детокс-дієти

Детокс-дієти призначені для позбавлення вашого організму від токсинів, накопичених в результаті вживання великої кількості цукру або алкоголю.

Хоча детокс-дієти можуть призвести до швидкої втрати ваги, за словами Новотни, втрата ваги зазвичай носить тимчасовий характер. Оскільки детоксикації зазвичай містять мало білка, більша частина втрати ваги припадає на воду або м'язи.

Загальні типи детокс-дієт включають:

Голодування

Всі рідкі дієти, такі як сік " " очищають"

Обмеження певних продуктів, таких як цукор або молочні продукти.

Печінка і нирки вже виводять токсини з організму, говорить Клаудія Хлеап, доктор медичних наук, консультант з харчування з Філадельфії. Отже, детокс не працює.

За словами Хлепа, детокс-дієти часто носять обмежувальний характер, що піддає вас ризику дефіциту поживних речовин. Певні типи детокс-дієт, такі як очищаючі соки, також викликають скачки цукру в крові, що може бути небезпечно для людей з діабетом.

Як вести здоровий спосіб життя

Тенденції в області гарного самопочуття приходять і йдуть, але рекомендації для здорового способу життя залишаються колишніми - дотримуйтеся збалансованої дієти, досить спите і регулярно займайтеся спортом.

Ось ще кілька порад, як вести здоровий спосіб життя:

Почніть здорове харчування: якщо ви хочете схуднути і запобігти хворобам, зосередьтеся на збалансованій дієті, що складається з нежирного білка, фруктів, овочів і цільнозернових продуктів.

Вправа: регулярна фізична активність також може допомогти запобігти хворобі. Центри контролю за захворюваннями (CDC) рекомендують 150 хвилин помірних вправ на тиждень або 75 хвилин енергійних вправ.

Сну: сім-дев'ять годин сну на добу можуть знизити ризик хронічних захворювань, таких як діабет і серцеві захворювання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти