StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Кава проти похмілля: правда про те, чи допомагає він

14 травня 2021, 06:02
Похмілля трапляється, коли людина багато п'є. Це часто відбувається вранці після нічного пиття.
Кава, молоко
Багато хто вірить в те, що кава полегшує симптоми похмілля / Flickr / Matt Ward

Надмірне вживання алкоголю може на наступний день викликати групу симптомів, які люди зазвичай називають похміллям. В даний час немає гарантованих ліків від похмілля. Кава може допомогти при деяких симптомах, але навряд чи принесе істотне полегшення.

Багато людей відчувають симптоми на наступний день після того, як випили більше алкоголю, ніж вони можуть витримати. Ці симптоми можуть включати головний біль, нудоту і відчуття розслабленості і слабкості.

Є багато анекдотичних заяв про те, що певні ритуали або речовини, такі як кава, можуть допомогти вилікувати похмілля. Однак практично немає доказів того, що вживання кави може повернути назад наслідки вживання занадто великої кількості алкоголю.

читайте такожНудить після бурхливого пияцтва: чотири перевірених ліки від похмілля

Фактично, хоч він і може полегшити деякі симптоми похмілля, вживання кави насправді може продовжити інші симптоми. В даний час єдиний спосіб запобігти похміллю - це уникати вживання алкоголю або вживати його в помірних кількостях.

У цій статті ми обговоримо, чи може кава зменшити або погіршити похмілля, і дамо поради по боротьбі з симптомами похмілля, пише Medical News Today.

Що таке похмілля?

Похмілля трапляється, коли людина багато п'є. Це часто відбувається вранці після нічного пиття.

Дослідники досі не знають точних причин похмілля. Проте, дослідження вказує, що біологічні фактори, такі як зневоднення, подразнення шлунково-кишкового тракту, запалення, хімічний вплив, порушення сну і міні-синдром відміни, ймовірно, сприяють виникненню симптомів. Деякі дослідження з надійних джерел також припускають, що генетика може зіграти свою роль.

Симптоми похмілля можуть включати:

  • утома
  • слабкість
  • головний біль
  • підвищена спрага
  • чутливість до світла і звуку
  • пітливість
  • дратівливість
  • занепокоєння
  • нудота
  • біль у животі
  • м'язові болі
  • запаморочення
  • підвищений кров'яний тиск

Симптоми, що виникають під час похмілля, можуть значно відрізнятися від людини до людини. Крім того, одна і та ж кількість алкоголю по-різному впливає на людей, тому неможливо передбачити, яка кількість алкоголю викличе симптоми похмілля.

Деякі види алкоголю також можуть підвищувати ризик виникнення у людини симптомів похмілля. Наприклад, одне дослідження вказує, що конгенери, які присутні в темних спиртних напоях, таких як бурбон, можуть погіршити похмілля.

Якщо людина помічає погіршення симптомів після вживання вина, особливо білого вина, можливо, у нього непереносимість сульфітів.

Чи може кава допомогти?

В даний час не існує ліків від похмілля, і вживання кави навряд чи принесе значне полегшення.

Як і алкоголь, кофеїн, що міститься в каві, є сечогінним засобом. Отже, він може ще більше зневоднювати організм, потенційно продовжуючи або посилюючи деякі симптоми похмілля.

Про вплив кави на симптоми похмілля не так багато досліджень. Натомість більшість досліджень зосереджуються на споживанні алкоголю та кофеїну, наприклад, на змішуванні енергетичних напоїв з кофеїном з алкоголем.

Надійне джерело центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC) попереджає про небезпеку змішування алкоголю та кофеїну. Вживання кофеїну і алкоголю може маскувати дію алкоголю, змушуючи людей відчувати себе більш бадьорими і тверезими, ніж в іншому випадку.

Згідно з оглядом за 2011 рік, люди, які змішують алкоголь і кофеїн, більш схильні до ризикованої поведінки, ніж ті, хто вживає алкоголь поодинці. У дослідженні, проведеному в 2013 році, також наголошується, що змішування алкоголю і кофеїну не запобігає похмілля.

Інші поради

Найкраща стратегія уникнути похмілля-це повністю відмовитися від алкоголю, але не всі хочуть повністю відмовитися від алкоголю. Якщо люди все ж вважають за краще пити, бажано, щоб вони пили помірно.

Люди можуть спробувати впоратися з симптомами і зменшити їх за допомогою регідратації, вживання поживної їжі і великої кількості відпочинку.

Інший варіант-домашні засоби. Хоча кава може не допомогти, дослідження показують, що деякі натуральні речовини можуть допомогти з симптомами похмілля. Вони можуть включати:

  • Корейська груша
  • Дика спаржа
  • Імбир
  • Женьшень
  • Водорість

Однак, хоча є деякі докази того, що ці натуральні речовини можуть допомогти при симптомах похмілля, дослідження нечисленні і залишаються безрезультатними.

Напої, що містять ці інгредієнти, можуть принести деяке полегшення, так само як і деякі чаї або напої з електролітом. Однак найпростіший і ефективний напій від похмілля - це вода.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти