StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як зрозуміти, що фарш небезпечний для здоров'я: ознаки

19 березня 2021, 16:43
Потрібно бути дуже уважним при виборі яловичого фаршу на полиці в магазині.
Фарш
Яловичий фарш - продукт примхливий / Pixabay

Яловичий фарш - це універсальне м'ясо, яке може бути основним продуктом харчування багатьох людей. Але воно може зіпсуватися швидше, ніж інші шматки м'яса, що може зіпсувати смак і викликати у людей нудоту.

Люди повинні звертати пильну увагу на колір, текстуру, запах і термін придатності яловичого фаршу.

Яловичий фарш-популярна їжа в світі. Але процес подрібнення м'яса піддає велику площу поверхні яловичого фаршу потенційно шкідливим бактеріям. Це означає, що воно може зіпсуватися швидше, ніж інші шматки яловичини.

Двома прикладами бактерій, які можуть вражати яловичий фарш, є бактерії псування і патогенні бактерії. Бактерії, що викликають псування продуктів, зазвичай не шкідливі, але можуть привести до втрати якості продуктів. Це може викликати неприємний запах або присмак.

читайте такожМ'ясо і консерви небезпечні для життя: до якого стану може привести

Патогенні бактерії більш небезпечні. Вони можуть забруднювати їжу і викликати захворювання харчового походження, яке може привести до харчового отруєння.

читайте такожДієтолог розповіла, чим замінити м'ясо без шкоди для здоров'я

У цій статті головред вкаже ознаки, на які слід звернути увагу, щоб визначити, чи шкідливий яловичий фарш, і дамо поради про те, як безпечно обробляти і зберігати яловичий фарш.

Як визначити, чи поганий яловичий фарш

Вживання зіпсованої або недовареної яловичини може викликати нудоту, тому люди повинні намагатися зберігати, обробляти і готувати яловичину безпечно, щоб не захворіти. Є ознаки, про які люди можуть знати, які можуть попередити їх про те, що яловичий фарш став поганим.

Колір

Один з швидких способів визначити, зіпсувався чи яловичий фарш або придатний для вживання, - це подивитися на колір м'яса. Чи не зіпсований яловичий фарш хорошої якості, куплений в супермаркеті, повинен бути яскраво-червоним зовні.

Це пов'язано з тим, що кисень з повітря реагує з пігментами м'яса, званими оксіміоглобіном, з утворенням яскраво-червоного кольору на поверхні м'яса. Оксіміоглобін зазвичай являє собою червону рідину, що випливає з м'яса, яку багато людей можуть прийняти за кров.

Внутрішня частина м'яса, швидше за все, не вступить в реакцію з киснем, тому може бути сірувато-коричневого кольору, але все одно його можна їсти.

Але якщо яловичий фарш має сірий або коричневий колір на зовнішній поверхні м'яса, потрібно відмовитися від нього. Ця зміна кольору говорить про те, що він почав псуватися.

Якщо людина помічає цвіль на поверхні свого яловичого фаршу, він повинен негайно викинути його, будь він сирий або приготований.

Текстура

Люди також можуть перевірити текстуру м'яса, щоб переконатися, що воно погане. Яловичий фарш, який можна вживати в їжу, повинен мати відносно тверду консистенцію, яка ламається, коли людина стискає його.

Але липка або слизова текстура може вказувати на присутність бактерій псування. Це може бути результатом тягучих слизеобразующих бактерій. Ці бактерії можуть виділяти летючі сполуки, які можуть викликати утворення слизу на поверхні м'яса.

Щоб уникнути потенційного поширення бактерій, людям рекомендується ретельно мити руки після роботи з сирим м'ясом.

Запах

Ще один спосіб дізнатися, чи зіпсувався яловичий фарш, - просто понюхати його. Звичайний, безпечний, свіжий яловичий фарш не повинен мати помітного або неприємного запаху. Розмноження бактерій, що викликають псування, може викликати появу сильного запаху.

Але важливо пам'ятати, що хвороботворні бактерії не можуть викликати неприємний запах. Тому, якщо запах не поганий, але у яловичого фаршу є інші ознаки того, що він зіпсувався, все ж рекомендується викинути м'ясо.

Дата закінчення терміну

Для людей безпечно вживати охолоджений яловичий фарш протягом 2 днів після цієї дати. При заморожуванні бажано вживати яловичий фарш протягом 4 місяців.

Але якщо людина неправильно зберігав м'ясо, не рекомендується їсти його після терміну, зазначеного в терміні придатності. Якщо людина зберігала м'ясо при занадто високій температурі, або упаковка порвана або протікає, можливо, в яловичий фарш потрапили в бактерії.

Побічні ефекти поганої яловичини

Люди повинні бути обережні, якщо підозрюють, що яловичий фарш може бути поганим. Вживаючи потенційно зіпсоване м'ясо, є ризик захворіти харчовим отруєнням.

Симптоми харчового отруєння:

  • спазми в животі
  • пронос
  • висока температура
  • нудота
  • розлад шлунка
  • блювота
  • кривавий стілець
  • зневоднення

Бактерії, які можуть викликати ці спалахи, включають Salmonella, Escherichia coli (E. coli) або Campylobacter. Зараження цими бактеріями може бути легким, а в деяких випадках небезпечним для життя.

Як безпечно обробляти і зберігати яловичину

Щоб уникнути хвороб харчового походження, люди повинні дотримуватися чотирьох рекомендацій:

Чистота: Ретельно мийте руки і поверхні часто.

Окремо: при приготуванні і зберіганні сире м'ясо зберігайте окремо від інших продуктів.

Приготування: переконайтеся, що ретельно готуєте всі продукти при правильній температурі і протягом потрібного часу.

Охолодження: швидко охолоджуйте або заморожуйте продукти при потрібній температурі.

Люди повинні стежити за тим, щоб в холодильнику і морозильній камері була правильна температура, щоб продукти були в безпеці. Температура в холодильнику повинна бути не нижче 4 °C, а в морозильній камері - не нижче -17 °C.

Безпечно зберігати яловичий фарш в холодильнику протягом 1-2 днів, а залишки з'їсти протягом 4 днів. У морозильній камері людина може зберігати яловичий фарш до 4 місяців.

При приготуванні яловичого фаршу мінімальна внутрішня температура, виміряна за допомогою харчового термометра, становить 71 °C. Важливо, щоб людина ніколи не залишала яловичий фарш при кімнатній температурі більш ніж на 2 години, так як це може викликати зростання шкідливих бактерій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти