StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Ці люди живуть довше: вчені назвали рису характеру

1 березня 2021, 20:16
Особистість і характер важливі для нашого довгострокового здоров'я і, як наслідок, довголіття.
людина, небо
Особистість і характер важливі для нашого довгострокового здоров'я і, як наслідок, довголіття. / Reuters

Риси характеру визначають те, як людина переміщається по життю, причому одні характеристики надають більш позитивний вплив, ніж інші.

Свідомість або схильність до організованості, контролю над імпульсами і відкладання задоволення є одним з якостей особистості "великої п'ятірки", включених в п'ятифакторну модель.

Ця модель визначає риси особистості людини, які допомагають регулювати емоції. Інші риси, які включає в себе велика п'ятірка, - це відкритість, екстраверсія, поступливість і невротизм.

Дослідження показують, що крім їх психологічного впливу на життя людини, ці риси також пов'язані з довгостроковими наслідками для здоров'я і смертністю, писати Medical News Today.

читайте такожКіноа vs рис: що корисніше для здоров'я і довголіття

За словами доктора Параїка о Суйлеабхаіна з Департаменту психології та Інституту медичних досліджень Університету Лімеріка: "Наша особистість критично важлива протягом усього нашого життя, від ранніх етапів нашого розвитку до накопичення впливу того, як ми думаємо, відчуваємо і поводимося протягом усього нашого життя і в роки, що передують нашій смерті. Також стає все більш очевидним, наскільки важлива особистість для нашого довгострокового здоров'я і, як наслідок, довголіття".

Сумлінність і довголіття

Багато досліджень пов'язують свідомість з позитивною поведінкою, пов'язаною зі здоров'ям, включаючи менше споживання алкоголю, менше куріння, більш здорові звички харчування і більшу фізичну активність.

Крім того, метааналіз показав, що у тих, хто набрав найнижчий бал за цією ознакою, ризик смерті був в 1,4 рази вище, ніж у тих, хто отримав високий бал, навіть з поправкою на поведінку щодо здоров'я, Сімейний стан і освіту.

Інше дослідження показало, що свідомість також пов'язана з більш низьким рівнем IL-6, що циркулює в організмі, що, як показали дослідники, є фактором, що сприяє довгостроковим результатам для здоров'я і ризику передчасної смертності.

Хоча вчені розуміють, що свідомість сприяє довголіттю, невідомо, як це відбувається.

Дослідження, яке університет Лімеріка провів у партнерстві з Університетом Західної Вірджинії, університетом Гумбольдта і Державним університетом Флориди, прагнуло розкрити, як ця риса особистості впливає на СРБ і IL-6 і який загальний вплив вона має на довголіття.

Результати дослідження опубліковані в журналі Brain, Behavior and Immunity.

Зв'язок із запальними біомаркерами

Працюючи з 957 дорослими учасниками дослідження середнього віку в Сполучених Штатах( MIDUS), дослідники вивчили шляхи між рисами особистості, IL-6 та CRP та ризиком смертності.

Команда оцінила особистісні риси за допомогою шкали особистості середнього віку (MIDI), де учасники вказували на свою схильність до певних особистісних характеристик, відповідаючи на питання за чотирибальною шкалою Лайкерта.

Потім дослідники взяли зразки крові від учасників і виміряли їх рівні запальних біомаркерів CRP та IL-6. Вони також відзначили характеристики та змінні, які можуть вплинути на результати дослідження, включаючи вік, стать, расу, освіту, статус куріння, хронічні стани, ліки та фізичну активність.

Дослідницька група виявила, що учасники з більш високими показниками свідомості також мали більш низький ризик смерті. Дані показали, що кожне стандартне відхилення більш високої свідомості було пов'язано з 35% меншим ризиком смерті.

Однак після повного коригування моделі на ІЛ-6 припадало 18% цієї асоціації. Дослідники також не виявили жодних доказів того, що CRP діяв як прямий посередник між свідомістю та ризиком смерті.

Після того, як дослідницька група скоригувала результати, щоб врахувати соціально-демографічні змінні, інші риси особистості, включаючи екстраверсію, відкритість, невротизм і поступливість, не показали тієї ж зв'язку, що і свідомість.

Це відкриття передбачає, що більш висока свідомість і її здатність знижувати рівень IL-6 в організмі можуть привести до збільшення тривалості життя.

Обмеження та наслідки дослідження

Дослідники відзначають кілька обмежень своїх досліджень, включаючи необхідність подальшого вивчення інших потенційно значущих Про - та протизапальних біомаркерів.

Вони також відзначають, що більш повна особистісна шкала, яка враховує основні аспекти особистості, могла б краще виявити нюанси між біологічними маркерами і свідомістю.

Крім того, вивчення смертності від конкретних причин у більш широкій групі учасників може допомогти визначити, чи є будь-яка з цих причин причиною асоціацій, виявлених у цьому дослідженні.

Якщо дослідники зможуть відтворити ці результати в майбутніх дослідженнях, отримана інформація може надати нові способи поліпшення медичних втручань, пов'язаних з особистістю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти