StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вісім трав'яних чаїв, що зменшують здуття живота

2 лютого 2021, 15:44
Традиційно люди використовували натуральні засоби, в тому числі трав'яні чаї, для зняття здуття живота.
Біль
Традиційно люди використовували натуральні засоби, в тому числі трав'яні чаї, для зняття здуття живота. / Pixabay

Якщо ваш живіт іноді здається роздутим, ви не самотні. Здуття живота вражає 20-30% людей. Багато факторів можуть викликати здуття живота, включаючи харчову непереносимість, скупчення газів в кишечнику, незбалансовані кишкові бактерії, виразки, запори і паразитарні інфекції.

Традиційно люди використовували натуральні засоби, в тому числі трав'яні чаї, для зняття здуття живота. Попередні дослідження показують, що кілька трав'яних чаїв можуть допомогти заспокоїти цей неприємний стан, повідомляється на сайті PubMed.

Ось трав'яні чаї, які допоможуть зменшити здуття живота.

читайте такожТрави, які зменшують тривожність під час вагітності

М'ята перцева

У народній медицині м'ята перцева (Mentha piperita) широко відома тим, що допомагає при проблемах з травленням. У неї прохолодний освіжаючий смак.

Дослідження в пробірках і на тваринах показують, що рослинні сполуки, звані флавоноїдами, виявлені в перцевій м'яті, можуть пригнічувати активність тучних клітин. Це клітини імунної системи, яких багато в кишечнику і іноді вони сприяють здуття живота.

Дослідження на тваринах також показують, що м'ята перцева розслабляє кишечник, що може полегшити спазми кишечника, а також здуття живота і біль, які можуть їх супроводжувати.

Меліса

Чай з Мелісою має лимонний аромат і смак - поряд з нотками м'яти, так як ця рослина належить до сімейства м'ятних.

Європейське агентство з лікарських засобів зазначає, що чай з мелісою може полегшити легкі проблеми з травленням, включаючи здуття живота і гази, на основі його традиційного використання.

Згідно з кількома дослідженнями на людях, цей продукт може зменшити біль у животі, запори та інші симптоми травлення, повідомляє в дослідженні, опублікованому на сайті PubMed.

Полин

Полин (Artemisia absinthium) - це листова зелена трава, з якої роблять гіркий чай. Це набутий смак, але його можна пом'якшити лимонним соком і медом.

Через свою гіркоти полин іноді використовується в травних настоянках. Це добавки з гірких трав і спецій, які можуть допомогти травленню.

Дослідження на людях показують, що 1-грамові капсули сушеного полину можуть запобігти або полегшити розлад шлунка або дискомфорт у верхній частині живота. Ця трава сприяє виділенню травного соку, що допомагає поліпшити травлення і зменшити здуття живота.

Для приготування чаю використовуйте 1 чайну ложку (1,5 грама) сушеної трави на чашку (240 мл) кип'яченої води, наполягаючи протягом 5 хвилин.

Примітно, що полин не слід використовувати під час вагітності, оскільки вона містить туйон, з'єднання, яке може викликати скорочення матки.

Імбир

Імбирний чай виготовляється з товстих коренів рослини Zingiber officinale і з давніх часів використовувався при шлункових захворюваннях.

Дослідження на людях показують,що щоденний прийом 1-1, 5 грамів імбирних капсул в розділених дозах може полегшити нудоту.

Крім того, добавки імбиру можуть прискорити спорожнення шлунка, полегшити розлад травлення і зменшити кишкові спазми, здуття живота і гази.

Для приготування чаю використовуйте 1 / 4-1 / 2 чайної ложки (0,5–1,0 г) крупно подрібненого сушеного кореня імбиру (або 1 чайний пакетик) на чашку (240 мл) кип'яченої води. Настоюйте 5 хвилин.

В якості альтернативи використовуйте 1 столову ложку (6 грамів) свіжого нарізаного імбиру на склянку (240 мл) води і кип'ятіть протягом 10 хвилин, потім процідіть.

Імбирний чай має пряний смак, який можна пом'якшити медом і лимоном.

Фенхель

Насіння фенхелю (Foeniculum vulgare) використовуються для приготування чаю і за смаком нагадують лакрицю.

Фенхель традиційно використовувався при розладах травлення, включаючи болі в животі, здуття живота, гази і запори.

Якщо ви не хочете використовувати чайні пакетики, купуйте насіння фенхелю і роздушіть їх для приготування чаю. Відміряйте 1-2 чайні ложки (2-5 грамів) насіння на склянку (240 мл) кип'яченої води. Настоюйте 10-15 хвилин.

Корінь тирличу

Корінь тирличу походить від рослини Gentiana lutea, яке має жовті квіти і товсті коріння.

Спочатку чай може мати солодкий смак, але потім з'являється гіркий присмак. Деякі люди вважають за краще змішувати його з ромашковим чаєм і медом.

Традиційно корінь тирличу використовувався в лікарських продуктах і трав'яних чаях, які допомагають при здутті живота, газах і інших проблемах з травленням.

Крім того, екстракт кореня тирличу використовується в травній гіркоти. Тирлич містить гіркі рослинні сполуки, включаючи іридоїди і флавоноїди, які стимулюють виділення травних соків і жовчі, допомагаючи розщеплювати їжу, що може зменшити здуття живота.

Для приготування чаю використовуйте 1 / 4-1 / 2 чайної ложки (1-2 грами) сушеного кореня тирличу на чашку (240 мл) кип'яченої води. Настоюйте 10 хвилин.

Ромашка

Ромашка (Chamomillae romanae) - член родини ромашкових. Маленькі білі квітки трави схожі на мініатюрні ромашки.

У традиційній медицині ромашка використовується для лікування розладу шлунка, газів, діареї, нудоти, блювоти і виразок (29, 30).

Дослідження на тваринах і в пробірках показують, що ромашка може запобігти бактеріальним інфекціям Helicobacter pylori, які є причиною виразки шлунка і пов'язані з здуттям живота (30, 31).

Ромашка також є однією з трав у рідкій добавці Іберогаст, яка, як було показано, допомагає зменшити біль у животі та виразки (14, 32).

Проте, необхідні дослідження ромашкового чаю на людях, щоб підтвердити його користь для травлення.

Квітки ромашки містять найкорисніші компоненти, в тому числі флавоноїди. Перевірте сушений чай, щоб переконатися, що він зроблений з квіткових головок, а не з листя і стебел (31, 33).

Щоб приготувати цей приємний, злегка солодкий чай, залийте 1 столову ложку (2-3 грами) сушеної ромашки (або 1 чайний пакетик) 1 склянкою (240 мл) кип'яченої води і настоюйте протягом 10 хвилин.

і болі в животі, але дослідження на людяхнеобхідно.

8. Корінь ангеликиетот чай виготовляється з коренів рослини Angelica archangelica, члена сімейства селери. Ця рослина має гіркий смак, але смак краще, якщо його залити чаєм меліси.

Екстракт кореня дягелю використовується в складі Іберогаста та інших рослинних продуктів травлення. Гіркі компоненти трави можуть стимулювати травні соки, сприяючи здоровому травленню (34).

Крім того, дослідження на тваринах і в пробірках показують, що корінь дягелю може полегшити запор, який є причиною здуття живота (34, 35).

В цілому, необхідні додаткові дослідження цього кореня на людях.

Деякі джерела стверджують, що корінь дягелю не можна використовувати під час вагітності, так як інформації про його безпеку недостатньо. Ви завжди повинні проконсультуватися з лікарем, перш ніж використовувати будь-які трави під час вагітності або годування груддю, щоб забезпечити належний догляд (35).

Типова порція чаю Ангеліка - 1 чайна ложка (2,5 грама) сушеного кореня на чашку (240 мл) кип'яченої води. Настоюйте 5 хвилин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти