Запуск ПП-2 і зупинка транзиту газу: Україну попередили про небезпечний сценарій через продаж видобутку

1 січня 2022, 18:23оновлено 8 січня 2022, 10:51
Контроль держав над цінами на газ, що видобувається, може негативно вплинути на енергетичну безпеку країни, вважають в Асоціації газовидобувних компаній.
газ
Компанії України виступили проти обов'язкового продажу 20% газу державі за операційною ціною / УНІАН

Україні загрожує дефіцит газу і залежність від Росії через рішення уряду, що передбачає зобов'язання газовидобувних компаній продавати 20% видобутку газу за операційною собівартістю. Такий крок в умовах можливої зупинки транзиту і запуску Північного потоку-2 може негативно позначитися на енергетичній безпеці країни. Про це заявили в Асоціації газовидобувних компаній.

У заяві організацій, серед яких і державний Нафтогаз, мова йде про те, що газовидобувачі бачать у зобов'язанні для компаній продавати 20% газу негативні наслідки у вигляді падіння видобутку, дефіциту газу і посилення залежності від РФ. Ситуація особливо небезпечна в контексті можливої зупинки транзиту газу через Україну до Європи і запуску ПП-2.

читайте такожВ Україні злетять ціни на газ: постачальники опублікували нові тарифи на січень"Зупинка інвестиційної діяльності цілком логічно призведе до щорічного падіння видобутку, зниження податків, скорочення робочих місць. Враховуючи запуск Північного потоку-2 і ризику скорочення або повної зупинки транзиту російського газу - це суттєво послабить енергетичну безпеку нашої країни", - зазначено в повідомленні.

Також наголошується, що рішення Кабміну спрямоване на зрив реформи і відмову від євроінтеграції.

"Державне регулювання ціни на газ, що видобувається - це абсолютно неринковий механізм, через який, без перебільшення, ми можемо втратити власний газовидобуток", - сказав директор Асоціації газовидобувних компаній Артем Петренко.

Він підкреслив, що енергетичну кризу слід долати, спираючись на досвід Європи, а не на примусові механізми.

Нагадаємо, 30 грудня Кабмін зобов'язав газовидобувні компанії продавати 20% свого газу на приватній Українській енергетичній біржі. Вартість палива не повинна перевищувати операційну собівартість видобутку.

Ситуація з газом в Україні

Керівник Нафтогазу Юрій Вітренко 16 грудня заявляв, що запасів палива в газових сховищах України достатньо. Втім, якщо в лютому до країни прийдуть сильні морози, то можуть виникнути проблеми з опаленням.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль казав, що Україна пройде опалювальний сезон спокійно у тому випадку, якщо не буде гібридних атак з боку РФ і погодних перепадів.

28 грудня ЗМІ з посиланням на лист ОГТСУ розповіли про те, що після опалювального сезону в Україні може виникнути дефіцит газу. Причиною тому стала фактична відсутність імпорту палива.

Главред рекомендує:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти