Ціни на газ та опалення для населення: підвищення вже неминуче

28 грудня 2021, 20:00оновлено 3 січня 2022, 11:05
Якими вони можуть бути у 2022 році, і взагалі які цифри ми побачимо у платіжках наступного року?
газ тарифы платежки
Світові ціни на газ вдарять по кишеням українців / brecorder.com, debaty.sumy.ua

Стрімке подорожчання газу у світі та зобов’язання нашої країни перед МВФ щодо встановлення ринкових цін на "блакитне" паливо для всіх роблять практично неможливим подальше "заморожування" тарифів на газ, опалення та гарячу воду для пересічних громадян.

Якими вони можуть бути у 2022 році, і взагалі які цифри ми побачимо у платіжках наступного року? Ба більше - чи вистачить "блакитного" палива в Україні для опалення наших осель, на підігрів гарячої води та приготування їжі? Главред з’ясовував.

Зміст:

відео дня

Чи достатній газовий ресурс на зиму?

Як зазначає Главреду співзасновник Інституту енергетичних стратегій, енергетичний експерт Юрій Корольчук, у нашій країні майже всі теплокомуненерго працюють саме на газі.

"Є невеликий відсоток тих, хто свого часу перейшов на альтернативні види опалення. Приміром, ті ж самі пелетти чи дрова, але, як показала практика, цієї сировини виявилося недостатньо для вироблення тепла, і ці котельні знову, особливо під час чималих морозів, повертаються до газу. На газу також працюють і автономні котельні (або, як їх називають дахові), які опалюють наші оселі не централізовано, а локально. Таким чином, Україна майже повністю опалюється газом, як це не прикро може звучати", - додає він.

Ціни на газ та опалення для населення: підвищення вже неминуче
В Україні може винигнути дефіцит газу / Reuters

Нещодавно голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко повідомив, що наша держава має достатній ресурс газу для безперебійного постачання приватним споживачам у поточному опалювальному сезоні. За його словами, у підземних сховищах є 14,5 млрд кубометрів газу, що на 5% більше, ніж на кінець грудня у 2014-18 роках.

Проте Юрій Корольчук вважає, що насправді було закачано у сховища набагато менше, і в Україні в 2022 році буде певний дефіцит газу, який безпосередньо повинен скеровуватися на споживання або у якості сировини для вироблення тепла для звичайних споживачів.

Мораторій та різке збільшення цін для тих, хто вибрав ліміти

Щодо цін на газ для фізичних осіб, тобто для пересічних українців, нагадаємо, що ціна наразі зафіксована - з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року. Так, до 1 травня 2022 року за кубометр українські газові компанії просять від 7,99 до 13,5 гривень. Більшість споживачів перейшла на оформлення договорів на постачання до НАК "Нафтогаз України", який порівняно з іншими трьома приватними компаніями продає газ для населення за найнижчою ціною – 7,99 гривень за кубометр.

Тобто до цієї дати уряд України фактично заморозив ціни на газ для приготування їжі, опалення осель та підігріву води. І саме з 1 травня повинно бути ухвалено рішення про підвищення тарифів на газ для пересічних українців.

Однак, як стало відомо Главреду, попри фактичний мораторій на підвищення цін на газ для населення, вже у грудні 2021 року, коли розпочалися тріскучі морози, і деякі споживачі почали вибирати ліміти, НАК "Нафтогаз України" почав пропонувати їм закуповувати необхідні обсяги на біржі, де ціни на нього стрибнули до 30 гривень за кубометр.

Про це Главреду повідомив глава Асоціації управління житлом Василь Лиман.

"Це стосується нас, не зовсім звичайних споживачів – власників осель в об’єднаннях співласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Ми маємо чимало дахових котелень, які працюють на газі. Такі ціни є просто зависокими і це просто безлад, адже ми не вибрали ліміти за попередні роки, коли були теплі зими. А зараз нас загнали в глухий кут у грудні 2021 року", -- скаржиться він.

Щоправда, голова Житлової спілки України Олександр Скубченко заспокоює: начебто днями Верховна Рада України ухвалила відповідний закон, яким забороняється таке робити.

"Його, правда, ще не підписано Президентом України. Проте можна заспокоїти не лише ОСББ, але й звичайні форми управління житлом – законом встановлено, що все те, що було вибрано зверх лімітів, також сплачується за звичайним тарифом. Проте, звісно, що таким можна насолоджуватися лише до травня 2022 року", - зазначає він Главреду.

Різні оцінки зростання

Якими ж будуть ціни на газ для приготування їжі та якими стануть тарифи на опалення та гарячу воду для населення після 1 травня 2022 року?

За підрахунками Міністерства економіки України (з яким, до речі, не згодна переважна більшість експертів), очікується зростання цін на опалення на рівні 6%, а на газ – на 13%. Щоправда, там зазначають, що треба враховувати і допустимий коридор таких цін – "плюс-мінус 3%".

Олександр Скубченко вважає, що це дуже оптимістичний прогноз.

"Тарифи на опалення у 2022 році зростуть не менше, ніж на 30%. Про такі показники говорили всі ще до осені 2021 року. Газ, на мою думку, стане дорожчим на 10-20%. Зросте і абонентська плата. Це також треба враховувати", - додає він.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян згоден зі своїм колегою щодо підвищення цін на газ саме на такі цифри, проте додає, що зараз у нас формуються спекулятивні ціни на "блакитне" паливо: "Це питання ускладнюється значим скороченням поставок до Європи та похолоданням. Проте весною всі ці спекулятивні фактори нівелюються, попит на газ може впасти і ціни стабілізуються".

Щодо зростання цін на опалення та гарячу воду, то Єгор Киян впевнений, що вони збільшаться до 10-15%. Тобто, як ми бачимо, оцінки двох експертів щодо цього відрізняються між собою удвічі.

Ціни для типової квартири площею 50 квадратних метрів

Главред підрахував, скільки можуть коштувати послуги щодо опалення, подачі гарячої води та газу для приготування їжі у квартиру площею 50 квадратних метрів у приміській зоні Києва (де зареєстровано дві особи).

Отже якщо зараз мешканці такої оселі сплачують за газ для приготування їжі до 140 гривень та плату за розподіл газу мережею 20 гривень, то після 1 травня 2022 року – відповідно 160-170 та 30-35 гривень на місяць. Сьогодні за опалення такого помешкання у не дуже холодний період його власники платять 1700 гривень. Після 1 травня (з початком нового опалювального сезону) такі цифри можуть наблизитися до 2200-2300 гривень на місяць. Зараз за підігрів води мешканці платять до 400 гривень, після 1 травня 2022 року – 460-480 гривень.

читайте такожУкраїні загрожують проблеми з опаленням, якщо в лютому на два тижні вдарять морози - ВітренкоПроте Юрій Корольчук упевнений в тому, що важелі впливу на формування нормальних цін на газ та опалення в України, є.

"Адже ми видобуваємо 20-21 мільярди кубометрів "блакитного" палива на рік. Його цілком вистачає для потреб населення. Цей газ також повинен "казати" своє слово при формуванні ринкової ціни, яка повинна знижуватися, а не підвищуватися", - каже він.

Втім для цього потрібна політична воля вищого керівництва країни. І про це говориться вже багато років. Адже знизити тарифи на газ, опалення , гарячу воду для населення можна – просто треба враховувати наш видобутий в Україні дешевий газ, "вкидаючи" його у загальний ринковий "кошик".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти