У Мінагрополітики пояснили, як блокада портів вдарила по курсу долара

14 червня 2022, 16:20
Як зазначив заступник міністра Тарас Висоцький, російська агресія розірвала традиційні логістичні маршрути експортних поставок аграрної продукції.
Купюр
У Мінагрополітики пояснили, як блокада портів вдарила по курсу долара/ Колаж Фото УНІАН

Щомісяця через блокаду морських портів України російськими окупантами бюджет недораховується близько 1,5 млрд доларів США валютної виручки. Власне, це одна з причин, чому курс долара до гривні зростає. Про це говорить перший заступник керівника Мінагрополітики Тарас Висоцький, повідомляє "РБК-Україна".

"Неможливість реалізувати агропродукцію на міжнародних ринках ‒ прямі збитки для українських аграріїв та економіки, а також значний тиск на платіжний баланс, що негативно впливає на курс валют", ‒ написав він.

Як зазначив чиновник, російська агресія розірвала традиційні логістичні маршрути експортних поставок аграрної продукції. Адже морські порти забезпечували перевалку понад 80% зернових. Якщо до початку повномасштабної війни Україна експортувала через свої морські порти близько 5 млн тонн зернових щомісяця, то за перший місяць війни ця цифра скоротилася в 25 разів ‒ до 200 тисяч тонн.

"І хоча в квітні і травні цього року нам вдалося частково диверсифікувати канали експорту, переорієнтувавшись на залізничний і річковий транспорт, обсяги поставок зерна за кордон все ще значно відстають від довоєнних показників. У квітні було експортовано тільки 1,1 млн тонн зернових, а в травні ‒ 1,7 млн", ‒ підсумував він.

читайте такожЯк долари в українців точно не візьмуть в обмінниках: ЗМІ дали відповідь

Нагадаємо, раніше керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій попереджав українців про те, що валютний курс може встановитися на позначці близько 40 грн за долар.

Пізніше керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин прямо заявив про те, що різке підвищення Національним банком облікової ставки з 10% до 25% орієнтує на те, що реальний курс може скоро стати 45 гривень за долар.

"Новий курс валюти буде прощупуватися, можливо, в найближчі п'ять-шість місяців, це точно буде траєкторія зростання. Моя думка, що це буде ближче до $40 грн/$1", - сказав експерт.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти