Збільшення податків для бізнесу призведе до розростання тіньового сектору економіки України - експерт

5 липня 2021, 17:21
Україні важливо побороти сіру тіньову зону економіки, яка становить від 25 до 60 відсотків від ВВП, вважає експерт Микола Давидюк.
гроші
Збільшення податків для бізнесу призведе до розростання тіньового сектору економіки України / УНІАН

Якщо підвищити податкове навантаження для бізнесу, то це призведе до збільшення тіньового сектора української економіки, який і так знаходиться на досить високому рівні, заявив політичний експерт Микола Давидюк, коментуючи ухвалений у першому читанні урядовий законопроєкт про підвищення податків для бізнесу (№5600).

Про це йдеться у статті "Підвищення податків для бізнесу. Чому не варто чекати наповнення бюджету".

"Україні важливо побороти сіру тіньову зону економіки, яка становить близько 30 відсотків. Інше важливе питання - це контрабанда. Саме підвищення податків призводить до короткострокового наповнення бюджету, але в довгостроковій перспективі призведе до краху економіки", – особливо зазначив Давидюк.

відео дня

Підкреслюється, що торік бюджет України недоотримав 19 мільярдів гривень тільки за нелегальне виробництво нафтопродуктів; до 10 мільярдів гривень - через "сірі" схеми експорту сільгосппродукції; понад 8 мільярдів - через тіньовий обіг алкоголю.

Як приклад негативних наслідків від фіскальних методів наповнення бюджету називається підвищення акцизу на тютюн у Польщі, внаслідок якого, за даними дослідницького центру "Альмарес", упродовж останніх кількох років частка тіньового сегмента на польському ринку цигарок значно зросла. Зокрема, розширилася зона сірої торгівлі.

Світовий банк оцінював вартість тіньової економіки Польщі у 107 мільярдів доларів. Це, як пише автор статті, демонструє обсяг недоотриманих коштів бюджетом країни, що викликано неефективною податковою політикою.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів 2 червня 2021 року зареєстрував у парламенті законопроєкт №5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень".

Верховна Рада схвалила даний законопроєкт у першому читанні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти