Українцям з травня загрожує тарифне нововведення – експерт

20 квітня 2021, 20:05оновлено 21 квітня 2021, 15:32
Тарифи на електроенергію в Україні скоро можуть змінитися, попередив очільник Житлового союзу України.
Експерт попередив, що українцям загрожує серйозне тарифне нововведення
В Україні можливе серйозне тарифне нововведення, попередив експерт / УНІАН

Очільник Житлового союзу України Олександр Скубченко заявив, що в Україні тариф на електроенергію у розмірі 1,68 грн за кіловат з 1 травня може діяти тільки у разі споживання до 300 кіловатів.

Активно обговорюється варіант, згідно з яким після споживання 300 кіловатів за кожен кіловат доведеться платити вже не 1,68 грн, а удвічі більше, розповів експерт Главреду.

За його словами, у нашій країні можуть схвалити таке нововведення чи запровадити новий тариф без будь-яких пільг.

Скубченко додав, що влада України може змінити тарифи на електроенергію заради співпраці з Міжнародним валютним фондом.

"На енергоринку та ж ситуація, як і на ринку газу – до серпня минулого року ціну на газ обмежував Кабмін за допомогою ПСО (спецзобов'язань)... поточний тариф у 1,68 – це по суті те ж ПСО. І якраз його вимагає прибрати МВФ, тобто зробити вільну ціну на енергоносії...", – заявив співрозмовник.

Експерт зазначив, що МВФ, вимагаючи переглянути тарифи, фактично наполягає на створенні ринку електроенергії.

Скубченко підкреслив, що Фонд поставив перед Києвом завдання – до 2025 року ще на 30% скоротити соціальні витрати держбюджету, і йому плювати на людей.

"...якраз цим вона (влада – Ред.) і буде займатися – у першу чергу, скорочуючи витрати на субсидії на послуги ЖКГ. Це зобов'язання є у меморандумі з МВФ, але єдина причина, з якої його не виконали – боязнь падіння рейтингів", – вважає співрозмовник.

Зміна тарифів в Україні та співпраця з МВФ – що потрібно знати

  • Наприкінці грудня 2020 року Кабмін вирішив скасувати пільговий тариф на електроенергію для населення – до 100 кіловатів коштували по 90 копійок.
  • Уряд вирішив, що населення має платити за кіловат 1,68 грн.
  • В Україні тарифи на електроенергію з 1 квітня 2021 року не змінилися.
  • В країні з серпня 2020 року запустили ринок газу. Ціну на газ встановлювали постачальники, а українцям дали право вибирати, у кого купувати блакитне паливо.
  • Пізніше ціни на газ у нашій країні підскочили, спалахнули бунти, і влада вирішила тимчасово повернутися до державного регулювання.
  • Україна і МВФ давно співпрацюють. На початку червня 2020-го наша країна й Фонд затвердили нову програму співпраці, вона розрахована на півтора року. В цілому Україна має отримати 5 млрд доларів кредиту. Перші 2,1 млрд доларів Києву вже передали.
  • Для отримання коштів Україна має виконувати умови Фонду. Новий транш можливий, зокрема, коли Київ проведе антикорупційну, пенсійну, судову та медичну реформи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти