"Оператор ГТС" переплачує в рази на закупівлях обладнання та товарів - ЗМІ

24 червня 2021, 14:15
Держкомпанію звинувачують у переплатах при здійсненні держзакупівель.
ГТС

Державна компанія "Оператор ГТС" в рази переплачує при закупівлях обладнання та різних товарів, про що повідомляє "Обозреватель" з посиланням на дані системи Prozorro.

Одним із прикладів такого марнотратства став минулорічний тендер із закупівлі регуляторів тиску газу, переможцем якого стало ТОВ "АльянсУкртрейд".

У договорі, який уклали держкомпанія і фірма-переможець торгів, зазначено, що "Оператор ГТС " повинен був отримати 36 двоступеневих регуляторів тиску газу ERG-SE 10 загальною вартістю 84,96 тис.грн. (без ПДВ), 14 двоступеневих регуляторів тиску газу ERG-SE 25 за 36,12 тис.грн (без ПДВ) і два регулятори тиску прямої дії ERG - H1 на суму 26,326 тис. грн (без ПДВ).

відео дня

Таким чином, вартість одного регулятора ERG-SE 10 зробити 2360 грн за штуку, ERG-SE 25-2580 грн; ERG – H1-в 13 163 грн.

"Зазначені регулятори виробляє турецька компанія "ESKA VALVE LTD". Згідно прайсу виробника "ESKA VALVE LTD" пропонує купити регулятор ERG-SE 10 за 18 євро (588 грн). Другий із замовлених регуляторів, ERG-SE 25 (2 580 грн для "Оператора ГТС України") продають за 20 євро (653 грн). Що стосується найдорожчого найменування, регулятора ERG-H1, він коштує не 13 161 грн, а 140 євро (4 573 грн). Таким чином, якщо купувати обладнання за ціною виробника сума договору зі 147 406 грн зменшується до 39 456 грн. Тобто, "Оператор ГТС України" на тендері переплатив більш ніж 100 тис.грн", - пише видання.

Згідно з даними Clarity-Project, підприємство ТОВ "АльянсУкртрейд" стало переможцем 70 тендерів на загальну суму 31,97 млн грн. Уповноваженою особою компанії є МИКОЛА Христофорович Галалу. Також він значився уповноваженою особою ТОВ "Спартакус", яке займалося лісництвом та лісозаготівлею в Івано-Франківській області до 2019 року, коли фірма була ліквідована.

"В ту ж Івано-Франківську область поїхало замовлене обладнання. Нагадаємо, саме в Івано-Франківськійобласті на ділянці газопроводу-відведення "Угерсько-Івано-Франківськ-Чернівці" 8 червня 2021 року відбулася розгерметизація. За інформацією "Оператора ГТС України", розгерметизація без загоряння сталася поблизу від села Клузів Івано-Франківської області. Тобто, навіть обладнання, куплене втридорога (і поставлене в село Похівка в 30 кілометрах від Клузева, де сталася розгерметизація) не врятувало українську ГТС від проблем", - зазначає видання.

Також видання наводить ще один приклад закупівлі "Оператора ГТС України" за завищеною ціною – недавнє придбання 19100 курячих яєць, за які компанія віддала 59 тис.грн. або 3,09 грн за одне яйце.

"Середня ціна одного яйця склала більше 3 грн без ПДВ. Це майже в два рази більше, ніж у роздробі. Побіжний пошук показує, що навіть в роздріб яйця можна купити за більш привабливою ціною – 2 грн з ПДВ. В цей же день з цим же ФОП Безушка Флоріан Вікторович "Оператор ГТС України" уклав договір на поставку вершкового масла і теж без ПДВ", - зазначає "Обозреватель".

Довідка

У 2016 році Кабінет міністрів прийняв рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України".

22 травня 2019 року Кабмін вніс зміни до постанови про відділення газотранспортної системи від "Нафтогазу" за моделлю ownership unbundling, передавши під управління "Нафтогазу" нового оператора ГТС - компанію "Магістральні газопроводи України" - до 1 січня 2020 року.

З 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів України перейшли від держкомпанії "Укртрансгаз" до "оператора ГТС України", який був переданий в управління держкомпанії "Магістральні газопроводи України" (МДУ).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти