Податок на криптовалюту в Україні: коли та скільки сплачувати юзерам ВайтБІТ (Вайт БІТ)

29 жовтня 2021, 11:17
Податок на криптовалюту в Україні: коли та скільки сплачувати юзерам ВайтБІТ (Вайт БІТ)

Виходячи з того, які на whitebit відгуки та коментарі залишали користувачі, даємо відповіді на ключові питання по оподаткуванню.

З матеріалу ви дізнаєтеся:

  • який розмір податку діє сьогодні;
  • яким він може стати після вступу ЗУ "Про віртуальні активи" в силу;
  • з чого його треба буде сплачувати та як рахувати.

Як сплачувати податок сьогодні

Наразі оподаткування діяльності з криптовалютами в українському законодавстві чітко не прописане. Є низка документів, які так чи інакше стосуються віртуальних активів (ВА). Вони дають визначення ВА (так, куплений біткоїн, лайткоїн та ін. – все це віртуальні активи), ними також прописуються зобов'язання громадян вносити криптовалюту до декларацій.

відео дня

Так, з 1 січня 2020 року, згідно ЗУ "Про протидію корупції", фізособи мають вносити віртуальні активи у декларації про доходи. Мова про податок у 18%, плюс військовий збір у розмірі 1,5%. Податок віднімається не від прибутку, а з усієї суми, яку трейдер вивів з біржі криптовалют.

Тобто: користувач whitebit завів на рахунок $1 000, заробив ще $3 000 на whitebit markets протягом 12 місяців та разом має $4 000. Податок після виведення коштів з платформи, де відбувався трейдинг криптовалют, складе $780.

Податок на перспективу

Українські депутати ухвалили у другому читанні закон "Про віртуальні активи". Втім, на цю мить він ветований президентом, оскільки не повністю забезпечує норми для формування чистого правового поля для діяльності компаній.

Крім доповнень відповідно до приміток президента, закон не набуде чинності допоки не будуть прийняті поправки до Податкового Кодексу України. Орієнтовно це станеться навесні 2022 року, як пишуть у відкритих джерелах.

На даний момент, виходячи з проєкту закону, який отримали представники криптосередовища, мова йде про те, що фізосіб, тобто рядових користувачів whitebit ru, можуть у майбутньому зобов'язати сплачувати 5%-вий податок від власне прибутку, а також обов'язкові 1,5% військового збору. Зі свого боку whitebit біржа буде також сплачувати 5%, але без військового збору. Таким чином законотворці планують стимулювати постачальників послуг протягом перших п'яти років заходити на місцевий ринок.

Змоделюємо: користувач white bit купив ltc на 10 тис. гривень. Уявімо, що протягом 12 місяців торгівля криптовалютою допомогла йому збільшити свої вкладення, тож на сьогоднішній день еквівалент у фіаті складає 50 тис. гривень.

Сума, з якої він платитиме податок – це 40 тисяч гривень. Відповідно, розраховується за формулою: прибуток мінус вкладення. Виходить, податок становитиме 2 600 грн. Вносити до декларації про доходи цю суму користувач повинен буде лише у тому випадку, якщо прийме рішення вивести ці кошти з торгівельного майданчика.

Якщо ж він, наприклад, вирішив залишити їх на платформі під відсоток (вайтбіт біржа надає послугу SMART-стейкінг, згідно з умовами якої можна покласти біткоїн та низку інших віртуальних активів на депозитний план під 28% річних), то не має вносити їх у декларацію, допоки не виведе гроші на банківський рахунок. Аналогічно, якщо криптобіржа залишається просто утримувачем його коштів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти