На ринку електроенергії хочуть запровадити профілі споживання: що це означає

19 липня 2021, 18:25
Побутових споживачів електроенергії, що належать до групи Б, в Україні в 80 разів більше, ніж клієнтів групи а, які мають дані погодинного споживання.
Електроенергія
Електроенергія / фото : telegraf.com.ua

Один із важливих і необхідних ринку кроків – запровадження механізму профілів споживання клієнтів групи Б (без приладів погодинного обліку) – наражається на супротив з боку операторів системи розподілу (ОСР).

Про це заявив Василь Гончарук, керівник проекту Електроенергія, ТОВ "ЙЕ Енергія".

"На сьогоднішній день НКРЕКП визнає необхідність таких змін і готова розглядати питання впровадження профілів. Проте, виходячи з обговорень, бачимо великий супротив і деструктивну позицію операторів системи розподілу, які не дають можливості врегулювати це питання", – зазначив Василь Гончарук, пише УНІАН.

відео дня

За його словами, після ухвалення Верховною Радою 14 липня закону №3508-д ринок двосторонніх договорів (РДД) законодавчо визнано маркет-мейкером, проте для попередження маніпуляцій на ринку цього недостатньо і необхідні подальші кроки. Один з них, впевнений експерт, запровадження профілів споживання, що вдосконалить прогнозування і у підсумку сприятиме формуванню вигіднішої ціни для кінцевого споживача.

"На сьогодні за прогнозування відповідальності законодавчо ніхто не несе. Інформації у постачальників для виконання якісного прогнозування немає, а у ОСР, які володіють цією інформацією, немає бажання виконувати розрахунки", – додав експерт.

Рішення має бути знайдене у конструктивному діалозі, впевнений експерт.

"Без якісного прогнозування споживання клієнтів групи Б формування ціни навіть з індикативом на ринку двосторонніх договорів буде ускладнено", - додав Василь Гончарук.

Згідно даних, оприлюднених НКРЕКП, непобутових споживачів електроенергії, які належать до групи Б, в Україні у 80 разів більше, ніж клієнтів групи А, які мають дані погодинного споживання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти