Курс долара різко підскочив: експерт розповів, що чекати від валюти до Нового року

21 грудня 2023, 12:45
Готівковий валютний ринок в Україні майже повністю залежить від міжбанку, кажуть експерти та аналітики ринку.
курс валют, гривня, долар
Зараз в обмінних пунктах купують долар в середньому по 37,75 гривень, Євро по 41,20 гривень. / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Курс долара в українських обмінниках продовжує зростати слідом за подорожчанням на міжбанківській валютній біржі. В НБУ повідомляють, що продовжують контрольовану девальвацію, повідомляє портал "РБК-Україна".

Станом на ранок четверга, 21 грудня, середній курс долара в Україні зріс на 35 копійок до 38,25 гривень, курс євро зріс на 45 копійок до 41,90 гривень.

В обмінних пунктах купують долар в середньому по 37,75 гривень, євро по 41,20 гривень.

відео дня

На міжбанківській валютній біржі курс 21 грудня знаходиться на рівні 37,68-37,70 (купівля-продаж) - зростання на 7 копійок порівняно із закриттям попереднього дня.

Але Нацбанк знову підвищив курс долара. В середньому, американська валюта по відношенню до гривні дорожчає вже дев'ятий день поспіль.

Офіційний курс на 21 грудня встановлено на такому рівні ‒ 37,5516 гривень за 1 долар (+0,2311 грн). Курс євро становить 41,0664 гривень за 1 євро (+0,1445 грн).

Що буде з доларом до кінця року

Як розповів у коментарі "РБК-Україна" Тарас Лісовий, начальник департаменту казначейства" Глобус Банку " ситуацію на ринку формує міжбанківська валютна біржа, на якому діє режим "керованої гнучкості" ‒ з втручанням Нацбанку для збалансування попиту і пропозиції.

"Зараз різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку не перевищує 50-60 копійок, однак що в наступні тижні можливий рух до подальшого зближення курсів (тобто міжкурсова різниця буде скорочуватися і не виключено, що в останні дні року вона буде майже нульовою), зазначив банкір", ‒ сказав експерт.

Як каже Лісовий, за останній тиждень курс долара виріс приблизно на 70 копійок як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Крім того, Лісовий прогнозує, що коливання курсу долара знаходяться в очікуваних межах. І до кінця поточного тижня (до 24 грудня) курсовий коридор на готівковому ринку буде коливатися на рівні 36,8-37,8 грн/долар і 39-41 грн/євро.

Експерт прогнозує, що в останній тиждень року ситуація на валютному ринку може бути такою:

  • Валютні зміни на міжбанку відбуватимуться в межах 37-37, 75 грн/долар і 39-40,5 грн/євро;
  • Різниця між курсами купівлі та продажу на міжбанку буде мінімальною - до 0,1 грн;
  • Поточні коливання на міжбанку будуть до 0,2 грн;
  • На готівковому ринку межі курсових змін будуть на рівні 37-38 грн / долар і 39-41 грн/євро;
  • Між курсами купівлі та продажу валюти, як на міжбанку, так і на готівковому ринку, не перевищить 0,2 грн.

Яким буде курс валют

Незважаючи на зниження курсу долара протягом останнього місяця, ймовірне його подальше зростання. Визначальними факторами будуть попит і пропозиція, які будуть формувати ринкову ситуацію в наступні 1-2 місяці.

Крім цього, Міністерство фінансів України прогнозує коливання курсу долара до кінця наступного року в межах від 36,6 гривень до 40-41 гривень за один долар. Аналітики розглядають три основні сценарії динаміки національної валюти до кінця 2024 року. Прогнозуючи найбільш ймовірний варіант розвитку подій, експерти вказують на можливість помірної девальвації національної валюти. Це означає, що вартість гривні в порівнянні з іншими валютами може трошки зменшитися, але цей процес буде в межах прийнятного діапазону.

До того Міністерство фінансів спрогнозувало різке зростання курсу валют. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, уряд передбачає, що курс долара до гривні в 2024 році може досягти рівня 41,4 гривень за долар.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти