Експерти розповіли, чому є ризик злету цін на м'ясо та яйця

28 червня 2021, 19:41
Є всі передумови для того, щоб вже найближчим часом ціни на продукти птахівництва в Україні зросли - вважають експерти з сільськогосподарської галузі.
Яйце
Експерти розповіли, чому ризикують підскочити ціни на м'ясо і яйця / УНІАН

Фермери заявили, що через новий законопроєкт №5600, який передбачає новий механізм сплати податків, можуть зрости ціни на продукти птахівництва. В першу чергу м'ясо птиці може подорожчати на 30%, а яйця — на 25%. Про це повідомляє портал AgroPortal.

"За останні дванадцять місяців за рахунок подорожчання кормів, які в структурі собівартості м'яса птиці та яєць складають 60-65%, м'ясо птиці зросло на 20-25%. Більш того, ціна на куряче філе перевищила рубіж в 100 гривень за 1 кг, а вартість десятка яєць за аналогічний період майже подвоїлася, досягнувши 30 гривень в січні-лютому 2021 року", — повідомив виданню виконавчий директор Асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.

У зв'язку із зростанням цін на комбікорми і зростанням цін на зернові, а також можливе прийняття законопроєкту № 5600, ціни на м'ясо птиці можуть зрости на 30%, а яйця на 25% досягнувши ціни в 35-37 гривень за десяток.

Крім того, фермери не виключають, що до кінця року споживачі купуватимуть тушки курячі за 72 гривні /кілограм (у грудні 2020 року — 55,96 гривні /кілограм), філе куряче коштуватиме 115 гривень / кілограм (у грудні 2020 року — 91,71 гривні/кілограм), а десяток яєць — 35 гривень (у грудні 2020 року — 27,48 гривні /десять штук).

читайте такожЧи підвищують яйця холестерин: експерти дали відповідь

Нагадаємо, раніше, після затвердження президентом Володимир Зеленський зниження ставки ПДВ з 20% до 14% на ввезення і реалізацію деяких видів сільськогосподарської продукції, в Україні підскочать ціни на молочну продукцію.

Однак під дію цього закону не повинно було потрапити молоко незбиране. Експерти вважають, що його відпускна ціна з урахуванням ПДВ для переробників молока залишиться незмінною. Відбудеться зростання ринкової вартості молоко-сировини і збільшення цін на готову молочну продукцію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти