Слідом за "золотими" яйцями в Україні подорожчає молоко

23 лютого 2021, 17:47
Українців попередили про зростання цін на молоко і молочну продукцію.
Молоко
Ціни на молоко злетять / УНІАН

Після затвердження президентом Володимир Зеленський зниження ставки ПДВ з 20% до 14% на ввезення і реалізацію деяких видів сільськогосподарської продукції, в Україні підскочать ціни на молочну продукцію.

Йдеться про зниження податків для ріпаку, соняшнику, пшениці та жита, ячменю, кукурудзи, соєвих бобів, цукрових буряків, насіння льону, великої рогатої худоби, свиней, молока цільного тощо.

Як повідомили експерти Європейської бізнес Асоціації, закон сприятиме детінізації аграрного виробництва.

"При зниженні ставки ПДВ при продажу зернових і олійних культур пропорційно знижується сума відшкодування з бюджету експортерам таких зернових і продуктів їх переробки. Тобто значно знижуються видатки бюджету та ризики втрат, пов'язаних з шахрайством з ПДВ", - зазначили експерти.

Однак під дію цього закону не повинно було потрапити молоко

. Експерти вважають, що його відпускна ціна з урахуванням ПДВ для переробників молока залишиться незмінною. Відбудеться зростання ринкової вартості молоко-сировини і тому збільшення цін на готову молочну продукцію.

читайте такожЕксперт попередив українців про нове зростання цін на продукти

Крім того, економіст Олексій Кущ каже, що українцям варто приготуватися до нового продовольчого шоку.

"Українцям треба чекати нових продовольчих шоків, пов'язаних із зростанням цін на деякі категорії товарів. Наприклад, яйця, курятина подорожчають, там висока частка комбікормів. Свинина, яловичина, молоко теж. Масло має істотно подорожчати. Цукор теж. Тобто вся основна лінійка товарів", - прогнозує експерт, пише gazeta.ua.

читайте такожНавесні подорожчають три найпопулярніші продукти українців

Ціни на продукти - про що раніше повідомляв Главред:

  • В Україні з початку 2021 року підвищилися ціни на продукти харчування. Зокрема, зросла вартість борошна, курячих яєць, соняшникової олії, м'яса і круп. Наступне подорожчання експерти прогнозують навесні - очікується, що подорожчають зернові, м'ясо, овочі та фрукти.
  • Економіст Олег Пендзін заявив, що зростання цін на продукти харчування в Україні є неминучою тенденцією в найближчому майбутньому. Однак ціни будуть рости в межах купівельної спроможності населення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти