Експерти пояснили, коли в Україні припинять рости ціни на продукти

30 листопада 2021, 10:22оновлено 30 листопада 2021, 11:25
Низка харчових продуктів в Україні останнім часом значно зросла у ціні. Причиною цього, зокрема, стало підвищення цін на газ та електрику.
Експерти пояснили, коли в Україні припинять рости ціни на продукти
В Україні останнім часом подорожчала низка основних продуктів харчування / ua.depositphotos.com

В Україні останнім часом подорожчали багато основних продуктів, які громадяни споживають чи не щодня. Серед них, зокрема, цукор, соняшникова олія, м'ясо, яйця, молоко, низка овочів та фруктів.

Незважаючи на те, що цього року в країні зібрали рекордну кількість зернових культур, це не означає, що ціни всередині держави знижуватимуться. Про це сказав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, повідомляє телеканал "Київ".

Експерт пояснює, що подорожчання продуктів харчування пов’язане у першу чергу зі ставкою податку на додану вартість (ПДВ).

"У нас ставка ПДВ на продукти така ж, як і в промислової групи – 20%. Відповідно, коли ми з вами ідемо у магазин щось купувати – цукор, хліб, олію – ми з вами оплачуємо податок 20%. У європейський країнах цей відсоток сягає 5-7", – розповів Марчук.

Проте найбільше на подорожчання продуктів харчування вплинули ціни на енергоносії – газ та електроенергію. Марчук нагадав: якщо у червні цього року ціни на газ для підприємств були по 8-9 гривень за тисячу кубометрів, то зараз ця ціна зросла від 40 і подекуди майже до 50 гривень за тисячу кубометрів.

"Відповідно це закладає умови для росту цін в подальшому до кінця 2021 року", – додав експерт.

читайте такожПеред новим роком в Україні злетять ціни на продукти: що подорожчає найбільшеЦіни на продукти продовжуватимуть рости до літа 2022 року, зазначає економіст Борис Кушнірук.

"Сподіваюся, на такими швидкими темпами, як ми бачили останні півроку, але зростання буде", – сказав він.

Як змінилися ціни на продукти у порівнянні з минулим роком

  • Молоко: якщо минулого року 870-грамовий пакет 2,5% можна було купити в середньому за 25,99 грн, то цього року доведеться віддати з гаманця 32,29 грн.
  • Сир: 300 г 5-відсоткового сиру у 2020 році коштував 32,99 грн, цього року – 52,49 грн.
  • Сметана: 15% 400 г коштувала 25,99 грн, а тепер від 30,69 грн.
  • Яйця: 10 штук минулого року коштували 38,99 грн, цього року – 42,59 грн.
  • Соняшникова олія: 51,49 грн минулоріч, 60,99 грн – зараз.
  • Яловичина: 1 кг коштував 150 грн, тепер – 259 грн.
  • Гречка: 800 г обійшлися б у 38,30 грн, а зараз – у 52,99 грн.

Які продукти подорожчали останнім часом

Раніше Главред повідомляв, що в Україні дорожчає свинина. Ціни на цей продукт ростуть вже другий тиждень поспіль. Сьогодні середньоринкова вартість такого товару (живця) становить 46,8 гривні за кілограм, що значно вище тих цін, які були ще на початку третьої декади грудня.

Подорожчала також курятина. Її ціна за останній рік і так зросла на 30%, і зупиняти свій "розбіг" не збирається – покупцям потрібно готуватися до нового "святкового" стрибка цін. Водночас в Україні зафіксували скорочення обсягів виробництва курятини попри те, що за останні 10 років показник щорічно зростав.

Також повідомлялося, що в Україні злетіли ціни на популярні овочі, адже виробники хочуть більше заробити і притримують свій товар до зими. Зокрема, подорожчали помідори та буряк. Зросла в ціні і картопля. Так, магазини і супермаркети роблять на неї досить велику націнку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти