Ціни "поповзуть" вгору: які продукти подорожчають у серпні

30 липня 2024, 14:03
2588
Нове зростання цін на окремі категорії продуктів буде спричинене відключеннями електроенергії.

магазин, гривны
Продукти певних категорій можуть подорожчати через відключення електроенергії / Колаж: Главред, фото: flickr

Відключення електроенергії впливає не лише на побут українців, а й, як з'ясувалось, на ціни на прилавках магазинів. Як розповів Главреду експерт "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин, у серпні очікується приріст до поточної вартості продуктів харчування і товарів першої необхідності на рівні до 1,5 відсотків.

Пендзин пояснює це тим, що зберігання великої кількості продуктів харчування передбачає дотримання певного температурного режиму. Він, в свою чергу, залежить від відключень світла. Тобто, чим більше відключень - тим більше продуктів можуть зіпсуватися через недотримання температурного режиму.

відео дня

Ці втрати перекладатимуть саме на кінцевого споживача. Найбільше відобразиться це на м'ясних та молочних продуктах. Експерт "Економічного дискусійного клубу" пояснює, що молочну сировину необхідно охолоджувати на декількох етапах: під час переробки, транспортування та зберігання безпосередньо у магазині.

"Тобто скрізь потрібна електроенергія, і якщо не буде належного охолодження, все швидко псуватиметься і втрачатиме свої харчові якості. Тому молочна та м'ясна продукція, ймовірно, зростатимуть у ціні найбільше, тоді як інші товари більш помірковано", - каже Пендзин.

Хто такий Олег Пендзин

Олег Володимирович Пендзин - економіст, керівник громадської спілки "Економічний дискусійний клуб". Виступає в якості економічного експерта на телебаченні, а також автора матеріалів для низки українських медіа на фінансову та споживчу тематику.

Підвищення цін в Україні - що відомо

Нещодавно повідомили, що ціна на газованку в Україні може зрости майже у 2,5 рази. Комітет ВР рекомендував ухвалити у першому читанні законопроєкт щодо запровадження акцизу на води, зокрема мінеральні і солодкі води з ароматизаторами.

Нагадаємо, в Україні стрімко зросла вартість тепличних огірків. Фермери реалізують огірки за ціною від 25 до 50 грн за кілограм. Це на 40% більше, ніж наприкінці минулого тижня.

Раніше попереджали, що при дефіциті електроенергії в Україні можуть зрости ціни, в першу чергу на молочні, м’ясні, хлібобулочні вироби.

Інші новини, що можуть вас зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти