Ціна "борщового набору" за рік зросла майже втричі: експерти пояснили причини

7 грудня 2021, 15:36
За цей час стала коштувати дешевше лише картопля.
Ціна 'борщового набору' за рік зросла майже втричі: експерти пояснили причини
Експерти пояснили, чому подорожчав "борщовий набір" / УНИАН

Станом на грудень цього року середня ціна інгредієнтів "борщового набору" у порівнянні з груднем 2020-го зросла у 2,6 рази.

Причиною такого подорожчання експерти називають нестабільну ситуацію на агроринку, пише EastFruit.

Оптові ціни на моркву зросли вдвічі від минулорічних, на цибулю – у 2,5 разів, а на білокачанну капусту і буряк – втричі. У висновку в середньому ціни на цю категорію продуктів тепер більші у 2,6 разів.

При цьому лише один товар із "борщової групи" не лише не подорожчав, а й став коштувати дешевше – картопля. Середні оптові ціни на картоплю зараз на третину нижчі, ніж рік тому.

Одна з ключових причин подорожчання продуктів "борщового набору" – скорочення площ посівів через несприятливі погодні умови, стверджують аналітики. При цьому картоплею фермери засаджували більші площі, ніж раніше.

Інша причина подорожчання – на тлі сильного зростання цін на зернові й олійні культури фермерам не так прибутково вирощувати овочі. До того ж рівень ризиків під час вирощування зернових набагато нижчий, ніж якщо підприємець посадить, наприклад, цибулю, моркву чи буряк.

читайте такожЦіна на огірки в Україні злетіла до 50 грн/кг: українців попередили про новий удар по кишеняхЗа словами економіста Андрія Ярмака, на подорожчання овочів вплинуло ще й відкриття ринку землі. Адже тепер аграрії більшість вільних ресурсів спрямовують на купівлю землі, а за інших умов ці кошти могли б інвестуватися у сільське господарство.

Раніше повідомлялося, що в Україні до кінця 2021 року хліб і вироби з борошна можуть подорожчати, незважаючи на рекордний урожай зерна. Більшість з експертів назвали 10-15% зростання вартості хліба найближчим часом.

В Україні хочуть повернути держконтроль за цінами на продукти

Українська влада планує повернути державний контроль за цінами на продукти. Відповідний законопроєкт вже зареєстрований у Верховній Раді, а його автори впевнені, що надбавка в магазині не повинна перевищувати 25% ціни від виробника.

Зокрема, депутати хочуть регулювати вартість "соціальних продуктів", ціни на які останнім часом злетіли до небес – це яйця, хліб і соняшникова олія.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти