Аналітик сказав, чим мають супроводжуватися дискусії про деолігархізацію

20 травня 2021, 09:00
Більшість людей не усвідомлює, наскільки значну роль для розвитку національної економіки грають великі компанії, зазначив експерт.
Аналітик сказав, чим мають супроводжуватися дискусії про деолігархізацію
Експерт пояснив, чим в Україні мають супроводжуватися дискусії щодо деолігархізації / Reuters

Дискусії про деолігархізацію в Україні мають супроводжуватися дискусіями про розвиток вітчизняної промисловості, стимулювання експорту та створення умов, за яких великий бізнес буде зацікавлений діяти в інтересах українського суспільства.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав політичний аналітик Валентин Гладких.

"Мені хотілося б, аби дискусії про "деолігархізацію", яка у моєму розумінні полягає у зменшенні впливу економічної влади на владу політичну та унеможливленні зловживання цим впливом, що тягне за собою нехтування інтересами більшості заради забезпечення інтересів меншості, яка зосередила у своїх руках економічну владу, супроводжувалися дискусіями про промислову політику, політику стимулювання експорту, бо економічне зростання відбувається саме завдяки великому бізнесу. І в цих дискусіях дуже важливо визначитися щодо того як створити умови за яких великий бізнес буде діяти в інтересах суспільства, а не всупереч ним", - вважає експерт.

відео дня

За словами Гладких, більшість людей не усвідомлює, наскільки значну роль для розвитку національної економіки грають саме великі компанії, по яким під гаслом деолігархізації може бути завданий великий удар.

Зокрема, він навів приклад компанії "Метінвест", яка є лідером в українській галузі металургії та одним з найбільших українських роботодавців і платників податків.

"Ось до прикладу показники однієї з найбільших компаній України – "Метінвест": 80 тис. працівників (причому значна частина з 80 тис. – це висококваліфіковані працівники – "сині" та "білі" комірці - традиційна основа середнього класу), 165 млрд грн сплачених податків, причетність до генерування майже 8% ВВП, мільйони тон виробленої сталі, мільярди доларів інвестицій як у виробництво, так і в інфраструктуру, зокрема, й соціальну, значна частина валютних надходжень. Погодьтеся, чимало", - повідомив Гладких.

Нагадаємо, Кабмін 12 травня схвалив законопроєкт, яким вносяться зміни до Податкового кодексу та передбачається посилення податкового навантаження на великі компанії.

"Метінвест" - міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група компаній, яка є найбільшим в Україні та одним з найбільших в СНД виробником залізорудної сировини та сталі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти