За Кримський міст РФ мститиметься ударами по мостах через Дніпро в Києві – полковник запасу Жданов

8 жовтня 2022, 19:08
Росіяни кричали на весь світ, що Кримський міст захищений, туди навіть птах не підлетить. Птах, може, і не долетить, але наша ракета долетіла, зазначив Жданов.
У відповідь на удар по Кримському мосту Росія може вдарити по мостах у Києві – Жданов
Удар по Кримському мосту – колосальний удар особисто по Путіну, вважає Жданов / Колаж Главред, скріншот

Світанки в Криму неймовірні, але схід Сонця на півострові 8 жовтня був особливо незабутнім – завдяки палаючому Кримському мосту. В результаті вибуху на мосту два прольоти його автомобільної частини обрушилися, а на залізничній – була сильна пожежа. Окупаційна влада Криму пов'язала вибухи на Кримському мосту з підривом вантажного автомобіля, який проїжджав по ньому, проте в цій версії є низка нестиковок.

У будь-якому випадку, поставки техніки, озброєнь, палива з Росії до Криму тепер суттєво ускладнені, а, значить, і підживлення угруповання російських військ, що знаходяться на півдні України.

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в інтерв'ю Главреду розповів, чим міг був завданий удар по Кримському мосту, пояснив, чому міст приречений, а також спрогнозував наслідки цієї події. Крім того, Жданов поділився припущеннями про те, як Росія буде реагувати на посягання на Кримський міст.

відео дня

Наскільки серйозні пошкодження, на вашу думку, отримав Кримський міст?

Руйнування дуже серйозні. Залишилася тільки одна сторона автомобільного мосту, інша – обвалилася в результаті вибуху. До речі, саме так потрібно було обвалювати Антонівський міст – не дірявити, а бити десь у районі опори, щоб звалився проліт. Тут же впали два прольоти Кримського моста, автомобільної його частини. Відновити цю смугу в короткі терміни не можна – знадобиться, як мінімум, капітальний ремонт. Щоправда, друга смуга залишилася ціла, але це ненадовго…

Залізничний міст отримав менші пошкодження, і скоро рух ним відновиться. Хоча ми не знаємо про точні пошкодження. Відомо лише, що загорівся рухомий склад – цистерни з пальним, тому, напевно, був вибух.

Як ви оцінюєте символічне і практичне значення удару по Кримському мосту і його часткового руйнування?

Значення Кримського моста для Росії складно переоцінити. Це колосальна іміджева втрата для Російської Федерації! Як потоплення крейсера "Москва", а, може бути, й більше.

Будівництвом цього мосту пишався особисто Путін. Він постійно вихвалявся, що, мовляв, ніхто не зміг побудувати міст між Кримом і материковою частиною РФ, а він побудував.

Нагадаю, що це четвертий міст, перший із них починали будувати ще до Другої світової війни. Міст кілька разів намагалися побудувати, але нікому не вдавалося довести справу до кінця. Найбільших успіхів у цій справі досягли німці, які під час окупації Криму побудували міст, але він не встояв через те, що була дуже холодна зима, конструкція сильно обмерзла, в результаті, міст не витримав і обвалився.

Путінський міст – четвертий. І Путін дуже цим пишався.

Тому удар по Кримському мосту – це особистий удар по Путіну. Тим більше, напередодні у Путіна був день народження, ювілей.

Судячи з відеозаписів моменту вибуху, зокрема, запису відеореєстратора машини, яка їхала по мосту, чутно по звуку, що це була ракета. Щось прилетіло... Якщо це дійсно була ракета, то це ще й важливий сигнал для Російської Федерації і наша величезна перемога.

Тобто версія Росії про те, що це була диверсія – була підірвана вантажівка, що рухалася мостом, помилкова?

Давайте судити по руйнуваннях: знищені два прольоти автомобільного моста, а також був удар по залізничному мосту, тобто зачеплено два мости. Виникає питання, а хто тоді підривав залізничний потяг із паливом – смертник їхав і кидав у вікно гранати? Це ж маячня!

Звичайно, Росія буде розповідати найнеймовірніші казки, аж до того, що в усьому винуваті зелені чоловічки з Марса.

Москва просто не може визнати того, що Україна завдала ракетного удару по Кримському мосту: для російської влади визнання того, що саме Україна розвалила цей "Карфаген" – на межі самогубства. Адже виникає безліч питань. А де було хвалене російське ППО? Де баржі з дзеркалами та відбиваючими куточками? Якщо все це і було, то нічого не допомогло – прилетіла ракета і зруйнувала міст.

Тому в РФ будуть розповідати будь-які історії, аби не визнавати факт того, що це була ракета, яка прилетіла з боку України.

А звідки в України ракети, що дістають до Кримського мосту? Адже офіційно зброї такої дальності у нас начебто немає…

Про це ще зарано говорити. Адже ми ще навіть офіційно не визнали, що це були ми. Тому поки що не відомо, що прилетіло в міст.

А як розцінювати допис СБУ в Телеграм-каналі: "Світає, міст гарно палає; соловейко у Криму СБУ зустрічає"?

СБУ – це внутрішня служба. Вона хоч і має якусь свою зовнішню розвідку, але навряд чи стоїть за цим. Я б іще повірив, якби це написали представники ЗСУ і Сил спеціальних операцій, тому що наш спецназ періодично купається в морі десь у районі Бердянська і Маріуполя: наші туди доїжджають, коли треба, а потім у Бердянську або Маріуполі щось вибухає. Тож я б іще міг повірити, що це справа рук нашої ДРГ.

Стільки вибухівки завезти на територію противника – це нереально. Дійсно потрібно було б гнати вантажівку, повну вибухівки. А де тоді була ФСБ? Де російські спецслужби? Як вони змогли допустити, щоб вантажівка, забита вибухівкою, заїхала на Кримський міст? Адже на міст просто так не в'їдеш і не виїдеш з нього. Там всюди стоять блокпости, і вони не просто перевіряють машини, які заїжджають і з'їжджають з моста, а ще й регулюють навантаження на цей міст.

Адже Керченський міст дуже нестійкий, оскільки побудований без опори на твердий ґрунт, а в районі Керчі сейсмічно активна зона. Тому міст періодично трясе. Тому росіяни змушені дуже жорстко контролювати навантаження на міст – там не можна просто так взяти, сісти за кермо і поїхати по мосту. Заїхати на міст без огляду неможливо, в будь-якому разі, без перевірки документів. Тому версія росіян – казки.

Тобто ви думаєте, що Кримський міст вразила ракета?

Звичайно, це була ракета, яка заодно "переказала вітання" російським С-400 і всім іншим способам захисту і прикриття моста.

Подумайте самі, яка це колосальна іміджева втрата для Росії! Росіяни на весь світ сурмили, що міст захищений так, що туди навіть птах не залетить.

Птах, може, і не залетить, але наша ракета залетіла.

Якщо Кримський міст зруйнований ударом ракети, то, виходить, була запущена одна ракета і одразу в яблучко?

Ні, мова йде не про одну ракету – судячи з руйнувань, там був груповий удар. По-перше, тому що зачеплені два мости одночасно. По-друге, в автомобільний міст влучили дві ракети, тому що два прольоти впали.

А як же звуки вибуху? Якщо дивитися відеозаписи моменту удару, начебто був один вибух…

Якщо було завдано груповий удар, то міг бути синхронний вибух. Жителі Керчі кажуть, що вибух був дуже сильний, і о шостій ранку вони всім містом прокинулися від потужного вибуху.

У Росії попередньо сказали, що на відновлення мосту їм знадобиться від трьох до шести тижнів. Таким чином, утворюється часовий лаг, коли з Росії не буде поставок до Криму ні озброєнь, ні техніки, ні палива – нічого того, що напевно потрібно російським військам, які зараз на півдні України. Виходячи з цього, як пошкодження Кримського мосту може вплинути на події на фронті? Які переваги з'являються тепер в української сторони, які проблеми – у російської армії?

Переваг – поки що практично ніяких, тому що запаси техніки, палива і боєприпасів, які вже завезені в Крим, дуже великі. Тому сьогодні чи завтра це ніяк не позначиться на фронтах. Але переваги можуть з'явитися через певний час, через тиждень-два.

Та й взагалі, ну, добре, нехай Росія відремонтує міст. Але де гарантія, що після ремонту моста і перерізання стрічки не прилетить наступна ракета? Звичайно, вони будуть ремонтувати його, але ми дали зрозуміти, що це марно. Україна дала зрозуміти, що до Кримського мосту вже може дістати. Раз ми влучили в нього, значить, у нас є така можливість. Повторити удар по мосту ми зможемо.

Кримський міст приречений і точно не вистоїть?

Так, безумовно.

Антонівський міст був генеральною репетицією. Подивіться на Антоновський – зрозумієте, що тепер постійно буде відбуватися з Кримським мостом. Раз у нас є можливість, ми будемо постійно його довбати.

Якщо ви говорите, що ефект від часткового руйнування Кримського моста ми відчуємо на фронті за тиждень-два, в чому це проявиться?

У російських військ закінчиться підживлення з Криму. Зараз вони ще тримаються на тих запасах, які навезли раніше, проте вже через тиждень у Криму може або подорожчати, або зникнути бензин на заправках.

Уже повідомляється про черги на заправках у Криму…

О! Тоді все це станеться ще швидше. Однак цілком зрозуміло, що запаси палива для військ ніхто не буде віддавати в комерційний продаж. В принципі, російське командування завжди байдуже ставиться до місцевих жителів, головне – виконати завдання.

Всі запаси палива, які є в Криму, завезуть на територію материкової України, адже угруповання російських військ воює і на правому березі Дніпра, і на запорізькому напрямку. На скільки їм вистачить запасів? Ну, на тиждень, максимум, на два. А далі?

Чи можна очікувати, що на півдні ЗСУ стане легше просуватися і звільняти захоплені території?

Так. Через тиждень-два ми відчуємо, що боєздатність російського угруповання починає падати.

Якою, з вашої точки зору, буде відповідь Росії на удар по Кримському мосту? Як відомо, Медведєв погрожував "судним днем", якщо будуть подібні удари. Чи може Росія наважитися на ядерний удар?

Ні, Росія навряд чи наважиться на удар ядерною зброєю, оскільки отримала попередження Заходу.

Крім того, нам погрожували Апокаліпсисом за будь-які удари по Криму, але вже другий місяць на півострові "бавовна", а тепер ще й удар по Кримському мосту – і нічого. Напередодні удару по мосту якийсь невідомий безпілотник вдарив по стратегічному аеродрому в Курській області, і вже є інформація, що два літаки Ту-22М3 стали першими втратами серед стратегічних бомбардувальників у цій війні з боку РФ.

Глава Монобанку, який займається ще й безпілотниками в Україні, сказав росіянам, щоб підмітали Червону площу – скоро наш безпілотник прилетить і сяде там. Він мав на увазі, що ми можемо запустити безпілотники, і вони можуть впасти на Червоній площі.

Так як усе-таки Росія може відповісти?

У Росії зараз відповідей немає. Вона, звичайно, може завдати груповий ракетний удар, може бути і чергова атака іранськими дронами, але не більше. Піти в наступ на будь-якому напрямку фронту РФ не може, їй би хоча б утримати оборону.

Залишається тільки ядерна зброя, але є попередження Заходу, що такий крок матиме дуже важкі наслідки для економіки Росії.

Наприклад, удари по мостах через Дніпро – можливі?

Нехай спробують. Удари в Києві по мостах через Дніпро цілком можливі. Це – війна, це можливо.

Чому ви говорите "нехай спробують"? Їх буде складніше зруйнувати, ніж Кримський міст?

На відміну від російського ППО в Криму, наше ППО буде боротися. Адже немає ніяких даних, що в Криму була повітряна тривога, що спрацювало ППО. А Україна до подібних дій противника готується.

Чи можливий удар по центрах ухвалення рішень?

Це теж можливо. Але знову-таки питання попадання і ефективності удару. Так, російські ракети можуть вилетіти, як і безпілотники, в тому числі з Білорусі, але питання – чи потраплять, чи долетять.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти