Постріл у себе: що означатиме ядерний удар Росії по Україні

21 квітня 2022, 20:00оновлено 11 січня 2023, 16:37
Путін хоч і маніяк, але не божевільний, а тому навряд чи піде на самознищення.
Путін, ядерна зброя
Володимир Путін може завдати по Україні удару тактичною ядерною зброєю / Колаж фото Reuters

Росія знову загрожує Україні та світу застосуванням ядерної зброї. Як уточнили експерти, опитані Главредом, швидше за все, РФ може вдарити по Україні (і не тільки) ракетами з ядерними боєголовками. Однак зробити це вона може з відчаю - коли зрозуміє, що інакше не може впоратися з опором України. Але тоді наслідки для Росії і особисто для Путіна будуть фатальними.

Крайній захід?

Нагадаємо, що застосуванням Росією ядерної зброї одним з перших погрожував Володимир Путін - так, оголошуючи про початок наступу в Україні, він застеріг західні країни від спроб участі у війні. "Відповідь Росії буде негайною і приведе вас до таких наслідків, з якими ви у своїй історії ще ніколи не стикалися", - заявив Путін.

Через кілька днів, 27 лютого, Путін навіть доручив перевести сили стримування ЗС РФ в особливий режим несення служби.

відео дня

Весь цей час про ймовірність застосування ядерної зброї Росією говорили і на Заході, тому напруга тільки наростала. А кілька днів тому про такий розвиток подій заявив і заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв. Саме так екс-президент РФ відреагував на повідомлення північних сусідів Росії, Швеції та Фінляндії, про їх можливе приєднання до НАТО.

"Ніхто зі розсудливих людей не хоче підвищення цін і податків, посилення напруженості вздовж кордонів, "Іскандерів", гіперзвуку і кораблів з ядерною зброєю буквально на відстані витягнутої руки від власного будинку. Будемо сподіватися, що розум наших північних сусідів все-таки переможе. Але якщо ні-то, як то кажуть," він сам прийшов", - написав Медведєв у своєму Телеграм-каналі, фактично поставивши двом країнам ультиматум.

Варто зазначити, що через кілька днів після початку війни в Україні Медведєв вже перераховував причини, за якими Росія може застосувати ядерну зброю:

  • якщо по РФ буде завдано ракетного удару з використанням засобів ядерного ураження;
  • будь-яке інше застосування ядерної зброї проти РФ або союзників;
  • посягання на критичну інфраструктуру, в результаті якого російські сили ядерного стримування були паралізовані;
  • акт агресії проти Росії або її союзників, коли під загрозою опинилося існування країни.

Пізніше прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков все ж уточнив, що саме "загроза існування Росії як держави" може стати причиною для застосування ядерної зброї. При цьому Пєсков не визнав загрозою несприятливий для Росії розвиток ситуації в Україні - за словами спікера Путіна "це різні речі".

Однак українська влада вважає інакше. Зокрема, президент України Володимир Зеленський зазначив, що Росія може застосувати в Україні тактичну і хімічну зброю.

"Вважаю, що весь світ, Всі країни повинні бути стурбовані. Тому що... вони можуть це зробити. Для них людське життя-ніщо. Я вважаю, не треба боятися. Треба бути готовими. Але це питання не для України, не тільки для України, але і для всього світу", - заявив президент.

Можуть вдарити по АЕС або частинах ЗСУ

Але незважаючи на запевнення Кремля, як стверджують експерти, саме ядерна зброя може стати останнім козирем Росії на українському фронті. За словами військового експерта, полковника запасу Олега Жданова, Росія може піти на такий крок у разі програшу в боях на Донбасі.

"Єдиний випадок, коли воно буде застосоване - у випадку, якщо російські збройні сили отримають повну військову поразку на полі бою. А це може статися вже незабаром у ході проведення оборонної операції України на Донбасі", - припустив Жданов.

На його думку, мішенню може бути вибране одне з міст України.

За словами експерта, в якості тактичної ядерної зброї Росією можуть бути використані артилерійські боєприпаси. Причому удари, на його думку, можуть наноситися по певних містах - наприклад, по обласних центрах. "Якщо ми говоримо про тактичну ядерну зброю, то, швидше за все, це можуть бути артилерійські боєприпаси – наприклад, це може бути ракета типу "Точка-У", - вважає військовий експерт.

У такому випадку масштаби руйнувань залежатимуть від міцності ядерного боєзаряду. "Якщо це буде тактичний боєзаряд, то обласного центру або будь-якого іншого міста, якщо по ньому вирішать завдати удару, не буде. А разом з цим буде заражений радіацією великий радіус місцевості", - говорить Жданов.

читайте такожБез ядерної точки у війні проти України Путіну не обійтисяСхожої думки дотримується і директор Інституту дослідження російської агресії Юрій Шуліпа. Експерт переконаний, що Росія може завдати удару тактичною ядерною зброєю малої потужності - наприклад, ракетою класу "Калібр" або "Іскандер", начиненою ядерною боєголовкою. Причому удар може не обов'язково бути завдано по українській території.

"Удар може бути завдано відносно однієї з країн-членів НАТО, які займаються поставками озброєння в Україну. Наприклад, на нейтральній території в районі однієї з військових баз в океані або Балтійському морі. А враховуючи, що Путін ненавидить Польщу і країни Балтії так само, як і Україну, ймовірність того, що удар доведеться саме туди, дуже висока", - припускає Шуліпа.

І додає, що Росія може завдати ракетних ударів на відкритій місцевості в районі дислокацій частин ЗСУ, щоб тим самим шантажувати і залякати Україну.

Однак, як запевняють експерти, в ситуації, що склалася найбільш вірогідний теракт на об'єктах ядерної та хімічної інфраструктури. Поділяє таку думку і експерт з ядерної та радіаційної безпеки, ліквідатор аварії на ЧАЕС Володимир Усатенко. Він не виключає, що цілями для ядерної атаки можуть стати атомні електростанції. Зокрема, Чорнобильська та Запорізька АЕС, де раніше вже встигли побувати окупанти.

"Атака могла готуватися в модернізованому вигляді-тобто цілком міг мати місце інцидент з радіоактивними відходами або відпрацьованим ядерним паливом. Цілком можливо, що навіть після відходу росіяни могли залишити на станціях трекер, щоб в певний час скинути туди ракети. Однак такий сценарій можливий лише у випадку, якщо вони хотіли б знищити питну воду для всієї України", - вважає Усатенко.

І додає, що це можливо тільки тоді, коли Росія вирішить, що їй не потрібен Крим, адже цієї бомби вистачить, щоб забруднити Чорне і Азовське море.

Путін може і не зважитися

Як уточнив Жданов, у Путіна немає ніякої червоної кнопки, як прийнято думати – у нього є тільки пароль для здійснення пуску. Тобто самостійно запустити ядерну зброю він не може. "Він [Путін] віддає пароль для того, щоб можна було активувати ядерну головну частину, ввести координати і зробити запуск. Є ціла процедура, яка має запобіжники на кожному етапі і якщо хоча б один етап не буде виконаний, то ракета нікуди не полетить", - уточнює Жданов.

читайте такожПочаток хаосу: що означатиме ядерний удар Росії по УкраїніКрім того, ядерного "аргументу" може не зрозуміти і російське суспільство. "Переважна більшість росіян ненавидить Україну і бажає їй поразки. Вони готові вбивати українців, але лежачи на дивані – воювати в окопі вони не готові. Адже більшість росіян виховано на міфі, що російська армія непереможна і за своєю чисельністю є "другою армією світу". Тому, навіть якщо Путін захоче застосувати ядерну зброю проти України, він не зробить цього, тому що росіяни не зрозуміють – мовляв, як це, "друга армія світу" застосовує ядерну зброю щодо без'ядерної країни", - вважає Шуліпа і додає, що в цьому випадку для самого Путіна виникає загроза, оскільки цим кроком він ризикує зруйнує міф про "всесильного" президента Росії.

Ще одна обставина, яка може стримати Путіна - відповідь Заходу. "Якщо Путін застосує зброю масового ураження (саме до нього відноситься ядерна зброя), то можлива відповідь від країн-партнерів, які зацікавлені в тому, щоб Україна залишилася не просто вільною країною, а й цілісною. До речі, Великобританія вже попередила РФ, що в разі застосування зброї масового ураження вона залишає за собою право дати жорстку відповідь разом з країнами-партнерами. Хто у Британії партнери всім відомо-це, в першу чергу, країни англосаксонського клубу - США, Канада, Австралія тощо", - зазначив Жданов.

Крім того, в разі удару РФ і сама потрапляє в радіус ураження.

"Оскільки між Києвом і Москвою відстань близько 900 км, то використовувати проти української столиці стратегічну ядерну зброю рівносильно пострілу в себе, тому що Росія та інші країни в радіусі до 3000 км теж потраплять в зону радіоактивного зараження", - додав Шуліпа.

читайте такожКремль обділився і запанікував: чи зважиться Путін застосувати ядерну зброюБільш того, ядерний шантаж Путіна навряд чи підтримає Китай.

"Якщо почнеться глобальна війна, то, звичайно, Китай може спробувати стати суб'єктом і досягти своїх цілей - влаштувати напад на Тайвань або взяти участь в Солідарному нападі на США або їх військові бази в Тихому океані. Але така ймовірність невисока. Швидше за все, у разі обмеженого ядерного конфлікту Китай утримається від будь-яких дій", - вважає директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

І додає, що Путін хоч і маніяк, але не божевільний, а тому навряд чи піде на самознищення. "Він боїться - це видно по бункерах, довгих столах, по непробивному кубу. А це означає, що ще залишається щось, що не дає йому самознищитися",- резюмує Кулик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти