Масові скандали, штрафи у 17000 гривень та позови: якими на практиці будуть перевірки COVID-паспортів

20 жовтня 2021, 09:00
Перевірки сертифікатів, запевняють експерти, порушують Конституцію.
COVID-сертифікат, ковід-сертифікат, перевірка, карантин
З 21 жовтня поліцейські почнуть перевіряти COVID-сертифікати українців / УНІАН

З 21 жовтня, в українців у місцях великого скупчення людей почнуть перевіряти документи, а саме - наявність сертифікатів вакцинації. Але незважаючи на те, що влада подає цей захід як вимушений спосіб контролю за поширенням коронавірусу, експерти піддають сумніву законність цих перевірок.

"Будуть скандали"

Нагадаємо, що з початку тижня низка областей України, зокрема Херсонська, Запорізька, Одеська, Донецька і Дніпропетровська, потрапили до "червоної" зони.

Щоб законно уникнути обмежень, потрібно бути або вакцинованим однією-двома дозами вакцини від COVID-19, або мати негативний ПЛР-тест.

відео дня

Як повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький, поліція проводитиме рейди в місцях великого скупчення людей. Копи перевірятимуть сертифікати про вакцинацію від коронавірусної інфекції за QR-кодом.

Одними з першим перевіряти почнуть пасажирів міжобласних автобусів та потягів.

При цьому, як уточнили в "Укрзалізниці", стюарди і провідники не мають повноважень висаджувати когось зі потягу. "Потрібно, щоб співробітники поліції долучалися до перевірок і це контролювали. Важливо, щоб контролювали не тільки дорогу, а й неофіційних перевізників", - заявив керівник пасажирського напрямку "Укрзалізниці" Олександр Перцовський.

читайте такожБез тесту або COVID-сертифіката не поїдеш: Укрзалізниця змінила правила перевезення пасажирівАле, як зазначають самі співробітники залізниці, на практиці перевірки, особливо серед провідників, можуть бути зведені нанівець, бо багато хто з них досі не мають чітких інструкцій.

"У вагонах часто не дотримуються навіть масочного режиму. Провідники не можуть всім одягти маски і часто буває так, що їх носять тільки при провідниках. Тому в перші два тижні буде багато скандалів з пасажирами - людина буде купувати квиток, а у нього, наприклад, немає ковід-паспорта. Поки ніхто нічого не пояснював і як буде - незрозуміло. План дій мають розробити найближчими днями", - розповів Главреду голова Вільної профспілки залізничників України Володимир Козельський.

Перевірки незаконні?

Але навіть за наявності розроблених правил, як запевняють експерти, скандали неминучі. Адже з точки зору законодавства, перевірки QR-коду не мають чіткого трактування.

"Закон Про Національну поліцію не передбачає права поліцейських вимагати і перевіряти будь-яку медичну інформацію про людину. Стаття 32 Конституції України забороняє збирати, зберігати та використовувати конфіденційну інформацію про особу. Власне, сертифікат про щеплення і є конфіденційною інформацією. Тобто перевірка поліцією медичних документів є прямим порушенням Конституції та чинного законодавства. Крім того, стаття 33 Конституції гарантує свободу пересування - відповідно, спроби не допустити людину без сертифіката в транспортний засіб є грубим порушенням Конституції", - говорить незалежний експерт Олександр Хмелевський. Експерт звертає увагу на те, що подібна практика порушення прав громадян існує в багатьох країнах Європи.

"Наприклад, в Італії з 15 жовтня працівникам без сертифікатів заборонений доступ на робочі місця. Також без сертифіката неможливо потрапити до ресторанів, спортивних клубів, громадського транспорту тощо. Влада в Україні копіює негативний досвід інших країн. Однак, вже подано низку позовів щодо заборони примусової вакцинації та обмеження прав невакцинованих і, швидше за все, суди зупинять дію постанови Кабміну", - зазначив Хмелевський.

читайте такожШлях до зловживань і протестів, або що не так з вакцинацією педагогівНа думку адвоката АО Credence Сергія Головка, чи відносити інформацію про щеплення до інформації про стан здоров'я - питання відкрите.

"Профілактичні щеплення спрямовані на запобігання хворобі, якої ще немає, а значить, їх не можна однозначно трактувати як інформацію про стан здоров'я згідно законодавства про охорону здоров'я. Тобто, якщо примусова вакцинація в Україні за наявного законодавчого врегулювання - незаконна, то запровадження заходів перевірки самого факту вакцинації в умовах карантину має певні законодавчі обґрунтування. Але оскільки Конституція і профільні закони все ж дозволяють збір і використання конфіденційної інформації представниками держорганів у певних випадках, зокрема, в інтересах національної безпеки, то вимоги поліції про пред'явлення наявних сертифікатів краще виконувати. Тим більше, що це відповідає загальноєвропейській практиці держав, в яких зараз гостро стоїть епідеміологічна проблема", - переконаний адвокат.

У той же час, на думку консультанта зі стратегічних комунікацій Анни Катруліної, з юридичної точки зору, співробітники поліції можуть скласти протокол про адміністративне правопорушення на тих, хто в період карантину знаходиться на вулицях без документів, що засвідчують особу. А тому не виключено, що в цьому випадку суд може оштрафувати людину без сертифіката на 17000 гривень або ж обмежитися усним зауваженням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти