Турборежим Стефанчука і кар'єра збитого льотчика: що буде з Радою після заміни спікера Разумкова

8 жовтня 2021, 21:49оновлено 8 жовтня 2021, 22:29
Після відходу Разумкова в Раді можуть знову запустити "скажений принтер " законів серйозніше, ніж у 2019 році.
Дмитро Разумков, Руслан Стефанчук
Дмитра Разумкова на посаді спікера замінить Руслан Стефанчук / УНІАН

У четвер, 7 жовтня, депутати Верховної Ради відправили у відставку главу парламенту Дмитра Разумкова - "за" проголосували 284 парламентарі.
Тепер депутатам потрібно призначити його наступника і найбільш вірогідним кандидатом є перший заступник Разумкова Руслан Стефанчук, якого вже встигли охрестити найбільш лояльним до Банкової спікером.

Експерти, опитані Главредом, єдині в думці, що під керівництвом Стефанчука Верховна Рада ризикує перетворитися на ручний інструмент Офісу президента, оскільки у парламенті в турборежимі зразка 2019 року можуть почати ухвалювати вигідні для Банкової законопроекти.

При цьому для самого Разумкова, незважаючи на його амбіції участі в майбутніх президентських перегонах, після Ради політичні перспективи можуть виявитися не надто райдужними.

відео дня

Верховна Рада після звільнення Разумкова стане більш керованою Банковою. Разумков не зважав на побажання фракції, чіплявся за кому регламенту, не підігравав президентській силі, а намагався бути спікером всього парламенту. У нинішніх умовах турборежиму це не подобалося Банковій, тому його і відсторонили.

Втім, політична доцільність тут також присутня, тому що на Банковій виношують ідею дострокових президентських виборів, а для цього треба виконати ряд домашніх завдань, зокрема, внести зміни до Виборчого кодексу в частині виборів президента і щоб на час відсутності глави держави його обов'язки виконував "зручний" політик.

Руслан Стефанчук, на якого робить ставку СН і Банкова, є саме таким, на відміну Разумкова. А в разі, якщо Корнієнко або Гетьманцев стане першим заступником, то божевільний ксерокс запрацює знову в потрібному Банковій режимі.

Але парламентсько-президентська криза відставкою Разумкова не вичерпана - відповідно, відцентрові тенденції будуть зберігатися. Але ті люди в СН, які теоретично могли б увійти в фронду до Банкової, розуміють наслідки - втрату мандата і переслідування - і не поспішають проявляти свою позицію.

Розпад фракції в короткостроковій перспективі малоймовірний - навпаки, після відставки Разумкова вона цементувалася і об'єдналася. І навіть ті, хто раніше висловлював своє невдоволення, змушені змиритися з диктатом, але в цьому випадку депутати втрачають можливість реалізації своїх цілей і перетворюються на машину для голосування.

Що ж стосується самого Разумкова, то цілком логічно йому було б зараз взяти паузу на місяць-два і зважити всі ресурси, які у нього є і які в нього ще можуть вкласти. Навряд чи варто сподіватися на те, що після виходу з крісла спікера Разумков отримає велику фінансову або медіапідтримку. Цього не станеться, тому що його ціна як учасника політичного проекту не надто висока.

Зрозуміло, що зараз у Разумкова ще далеко не ті позиції, з якими можна стартувати на виборах президента. А судячи з його вивіреного виступу, він явно не збирається поповнювати ескадрилью збитих льотчиків. Поки він є привабливим об'єктом для політичних інвестицій - з нього можуть зробити "точку збору" опозиції проти Зеленського, але цього все ще мало, щоб говорити про шанси стати президентом.

Серйозність його намірів позначиться, якщо він зуміє сформувати хоча б депутатську групу і знайти 17 однодумців у Верховній Раді - поки це якась інтрига. Якщо у нього цього не вийде, то і далі буде те ж саме - він буде гостем на ефірах, але потихеньку може скотитися до долі інших спікерів, які мали великі політичні амбіції і для яких крісло спікера виявилося найвищою точкою політичної кар'єри.

Якщо ж Разумков зважиться приєднатися до супротивників Зеленського, то це, швидше, зіграє йому "в мінус". Справа в тому, що він може виявитися зручною ширмою для старих політиків. Але антирейтинг Порошенка нікуди не зник, і у випадку його з Разумковим для останнього це буде репутаційним знищенням. Точно також, як і будь-які публічні союзи зі старими політиками.

Однозначно, після звільнення Разумкова, робота Ради прискориться. Але ми маємо усвідомлювати, що в цьому варіанті ми отримуємо суперпрезидентську республіку, де у Верховної Ради буде суто технічна функція.

Відставка Разумкова нічого не змінить - діяльність Верховної Ради буде приблизно такою ж з єдиною істотною відмінністю, адже тепер вона повністю стане департаментом офісу президента з прийняття законодавчих рішень. Відповідно, є ризик, що в Україні знову з'явиться "скажений принтер" законів.

Депутати не будуть рахуватися з регламентом, якщо це стосуватиметься якихось важливих для офісу президента законопроектів. Але оскільки такий спікер як, наприклад, Стефанчук не користується особливою повагою серед депутатів, йому не завжди вдаватиметься те, що вимагатиме Офіс президента, через що він час від часу опинятиметься в позиції винного. Тобто в стратегічному сенсі безпосередньо ті, хто прийде на заміну Разумкову, нічого не виграють, а в практичному матимуть вигоду тільки в преференціях у зв'язку зі зміною посади.

Якщо Офіс президента буде переконаний, що Слуга народу переобирається в достатній кількості в парламент, то тут шанси Разумкова на створення окремої політичної сили невеликі, тому що для того, щоб розгорнути власну політичну силу, потрібен скажений організаційний, фінансовий, медійний ресурс (якого у нього немає). А от якщо Разумков певним чином інтегрується у вже існуючі партії (наприклад, "Удар" Кличка), то він може їх собою посилити, тому що він є професійним політтехнологом і вже став досить публічним.

Те ж стосується і президентських виборів-амбіції Разумкова поки передчасні, тому що він ще не є фігурою, яка може реально конкурувати з Зеленським. Певні шанси у нього можуть з'явитися, якщо Разумков готовий йти в жорстку опозицію до влади і отримати величезні проблеми, які з цим пов'язані - в цьому випадку його в певному сенсі може спіткати доля Гео Лерос. На готовність екс-спікера вказуватимуть його перші кроки - чи буде він мовчати або про що саме говоритиме.

Зараз для Разумкова є як можливості, так і ризики. Очевидно, що він не збирається залишати публічну політику і буде себе в ній Шукати, а тому напевно може піти шляхом створення нової політичної сили і висунення на наступних виборах. Але в нинішній ситуації йому буде непросто сформувати свою команду, тому що велика кількість за ним піти не можуть. Крім того, йому буде необхідно потурбуватися про фінансове підкріплення своїх політичних можливостей - Шукати спонсорів і подбати про медійну підтримку (а це буде прямо залежати від власників медіаресурсів).

Якщо йому вдасться вирішити ці проблеми, то він може покласти початок своєї самостійної політичної кар'єри і рухатися до виконання політичних цілей. Хоча тут відразу ж виникне питання його політичного позиціонування-на яку частину електорату він націлиться. Цілком можливо, що це буде частина виборців Зеленського, проте важко сказати, наскільки ця частина буде вагомою.

Поки що у Разумкова немає занадто істотних можливостей для президентства - тут потрібен сценарій, який зробив би це можливим. Більш вірогідний варіант очолити політичну силу і провести її в парламент на наступних виборах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти