Російський Моргенштерн проти українського Монатіка: чому українці досі слухають музику РФ

4 грудня 2020, 15:25оновлено 4 грудня 2020, 21:42
Главред розбирався, чому російська музика більше до душі українцям, ніж своя.
Моргенштерн
Пісні російського репера Моргенштерна опинилися в десятці найбільш прослуховуваних українцями треків / Concert

Відеохостинг Youtube та інтернет-сервіс потокового аудіо Spotify опублікували свої списки найпопулярніших в Україні кліпів і пісень 2020 року, згідно з якими українці цього року віддавали перевагу російським поп-виконавцям замість українських. Главред розбирався, чому російська музика більше до душі українцям, ніж своя.

Моргенштерн обігнав Монатіка і Віру Брежнєву

Згідно з опублікованим списком Youtube, у першій десятці кліпів, які набрали найбільше переглядів в Україні, не виявилося жодної пісні українською мовою. Потрапив у десятку (хоч і був першим з кінця), лише один трек українських виконавців Діми Монатіка і Віри Брежнєвої (яка від початку російської агресії на Донбасі і в Криму не тільки активно виступає в РФ, але і живе) на їх спільну російськомовну пісню "Вечериночка". Ще один виняток - пісня дуету Artik & Asti, українців за походженням, але які кілька останніх років працюють і проживають у Росії.

Окрім цього список топ-переглядів повністю складається з кліпів російських виконавців.

відео дня

Рейтинг найпопулярніших в Україні кліпів 2020 на Youtube

  1. Клава Кока & Niletto — Краш (official video)
  2. Little Big — Hypnodancer (Official Music Video)
  3. Artik & Asti-дівчинка танцюй (Official Video)
  4. Mia Boyka & Єгор Шип-Пікачу
  5. Little Big — Uno — Russia — Official Music Video — Eurovision 2020
  6. Morgenshtern & Элджей — Cadillac (слив кліпу, 2020)
  7. Dabro-Юність (Official video)
  8. Morgenshtern & Тимати — El Problema (Prod. Slava Marlow) [Прем'єра Кліпу, 2020]
  9. Баста & Zivert-неболей
  10. Monatik & Віра Брежнєва-ВЕЧЕРиНОЧКА

Недалеко втік і список аудіосервісу Spotify, де у п'ятірці найпопулярніших виконавців для української аудиторії не виявилося жодного представника українського шоу-бізнесу. Українці активно слухали російських хіп-хоп і поп-виконавців, таких як kizaru (виконавець родом з Санкт-Петербурга, зараз проживає в Барселоні), MORGENSHTERN, ЛСП, Скриптоніт і білоруського Макса Коржа.

Топ від Spotify, заснований на перевагах української аудиторії

  1. kizaru
  2. MORGENSHTERN
  3. Скриптонит
  4. Макс Корж
  5. ЛСП

Намагаються догодити всім

Зазначимо, що протягом п'яти останніх років, у зв'язку з агресією Росії на Донбасі і окупацією Криму, в Україні поступово впроваджувалися різні обмежувальні заходи щодо представників російського шоу-бізнесу. Так, у 2015 році в Україні ухвалили закон "Про захист інформаційного простору України", згідно з яким була введена заборона на показ російських фільмів і серіалів.

У 2016 році до заборони фільмів додалися і квоти на україномовну музику на українському радіо, які також збільшили частку звучання вітчизняних пісень в ефірі радіостанцій. Але, незважаючи на це, українські пісні любити більше у нас не стали.

Непопулярність творчості вітчизняних виконавців в українців експерти, опитані Главредом, пояснюють низкою факторів. Музичний оглядач Ігор Панасов зазначає, що нинішні рейтинги стали найгіршими для українських виконавців з 2013 року, коли їх вперше стали публікувати. Багато в чому цього року свою роль зіграв і затяжний карантин через коронавірус, коли українські співаки не тільки були змушені скасувати більшість запланованих концертів, а й заморозити роботу над новими проектами.

"2020 рік сильно вдарив по позиціях українського шоу-бізнесу, і це також позначилося на підсумках. У російському шоу-бізі більше грошей, тому вони легше переносять карантин. Крім того, хітові українські проекти в цьому році, такі як кліп The Hardkiss - Кобра, або мюзикл MONATIK – Ритм вийшли лише восени і не встигли набрати конкурентну кількість переглядів, щоб потрапити в рейтинг", - пояснив Панасов, і зазначив, що у рейтингу українці опинилися в меншості, бо в цьому році вперше до списку не увійшли його завсідники – група Время и Стекло, яка кілька місяців тому оголосила про розпад групи.

Продюсер, фахівець з архітектури та створення особистого бренду Денис Путінцев погоджується з колегою і уточнює, що українські артисти програють, тому що намагаються займатися творчістю, в той час, коли російський шоу-бізнес переслідує конкретну мету - заробіток.

"У Росії - це чистий маркетинг і бізнес. Яскравий тому приклад - Моргенштерн. Російські виробники музичного контенту чітко розуміють, для кого вони це роблять – вони нікого не вчать, а просто заробляють на цьому гроші, на відміну від України, де у наших виконавців в голові просвітництво", - говорить він.

Крім того, на думку Путінцева, в Україні все ще намагаються повторювати те, що добре "заходить" в Росії, що неправильно, адже українським музикантам потрібно давно дивитися не на те, що добре працює і продається на російському ринку, а брати до уваги європейські та світові тренди. "Безумовно, і російський ринок копіює європейський. Але вони правильно це роблять, з урахуванням своїх реалій. А ми намагаємося догодити всім. І в підсумку не догоджаємо нікому", - підкреслив Путінцев.

Квоти не спрацювали

Однак, за словами Панасова, головною причиною відсутності українських виконавців у подібних рейтингах у тому, що в Україні досі не сформована культура масової уваги і поваги до власної музики і культури, адже в Україні батьки в більшості випадків не прищеплюють дітям любові до української пісні.

Поділяє думку експерта і українська письменниця, педагог, громадський діяч Лариса Ніцой, яка визнає, що і сама раніше, ще задовго до введення квот і сама слухала російських Газманова і Кіркорова і, усвідомлено перейшовши на українську мову і відмовившись від російських пісень, також, як і нинішня молодь, погано сприймала українську музику.

"Зараз дуже масово відбувається русифікація молоді. Молодь, незважаючи на прийняття закону про українську мову, (що саме по собі було запізнілою дією), все одно сидить в російськомовних соціальних мережах і слухає музику російською мовою - тобто, тією мовою, яка їм ближче. Я вважаю, що така ситуація з російськими піснями - це результат великої прогалини в гуманітарній політиці. Ми повинні більше популяризувати українську музику, а замість цього ми пустили це на самоплив. У нас ніхто цим не займався з початку незалежності - ні популяризацією української музики, ні взагалі української культури. А це потрібно почати робити ще вчора і не зупинятися. Те, що у нас висять таблички на вулицях українською, ще нічого не означає - молодь обирає ту музику, яка панує в їхньому середовищі. І вона, на жаль, російськомовна", - каже Ніцой.

Продюсер, підприємець у сфері шоу-бізнесу, засновник української компанії Secret Service Entertainment Agency Михайло Ясинський переконаний, що чарти Youtube повинні стати черговим сигналом для влади, якій необхідно утримати їх основну цільову аудиторію – молодь. "Youtube - це не весь навколишній світ з проживаючими в ньому людьми. Є радіо, соцмережі, піратське, мобільне споживання музичного контенту, є навіть розвинений побутовий обмін. У цьому світі багато різних людей різного віку, з різними споживчими звичками, рівнем життя і різними культурними запитами. Але не звернути на нього увагу - також шкідливо, як і переоцінювати його. Тут можна і потрібно говорити тільки про державну політику і проміжний її етап, де ми можемо зробити висновки, що зроблених протягом 6-ти років зусиль для розвитку національного музичного ринку, української пісні, сучасної музичної культури, відродження національного контексту, створення конкурентної музичної продукції, боротьби за українського споживача – недостатньо. І очевидно, враховуючи динаміку зростання навколишнього нас музичної економіки РФ, Україна зобов'язана оперативно створювати новий порядок денний щодо не тільки музичного бізнесу, але і всієї молодіжної політики", - вказав продюсер на своїй сторінці у Фейсбуці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти