Рік локдаунів і очікування вакцини: чим Україна буде жити в 2021-му

2 січня 2021, 09:03
У 2021 році Україну можуть очікувати одразу кілька локдаунів.
Карантин
Карантин у січні можуть продовжити / УНІАН

У 2020 році Україна, як і весь світ, зіткнулася з небаченим раніше захворюванням - коронавірусом. Хвороба, яка вперше активно себе проявила в Китаї, буквально поклала на лопатки не тільки медичну систему, а й економіку країни.

Починаючи з березня, Україна занурилася в тривалий карантин, який то посилювався, то отримував послаблення. Коли ж у жовтні-листопаді захворюваність почала неконтрольовано зростати, влада раз у раз поривалася запровадити черговий жорсткий локдаун, проте в підсумку його було вирішено змістити на початок січня 2021 року, щоб, як запевняють у високих кабінетах, знизити навантаження на систему охорони здоров'я.

Допомогти в боротьбі з коронавірусом може вакцина, яку протягом декількох місяців після виявлення невідомого вірусу розробили в США, Великобританії, Китаї та Росії.

відео дня

Медичні експерти, опитані Главредом, поділилися своїми прогнозами про те, коли вакцину варто очікувати в Україні, чи вистачить її кількості для подолання коронавірусу в 2021 році і скільки локдаунів нам доведеться пережити в майбутньому році.

До початку січня ми підійдемо з низькою захворюваністю - зараз зайнято набагато менше лікарняних ліжок, ніж ще місяць тому. Третина населення вже перехворіла, причому більшість - безсимптомно (особливо - діти), тому тенденція до скорочення хворих очевидна. Подивимося, як влада буде вводити карантин при порожніх лікарнях. Навіть якщо після свят введуть локдаун, нової хвилі коронавірусу ми чекаємо тільки наступної осені. Але і вона буде менш інтенсивною, бо на той час чимала частина населення вже перехворіє.

Навіть якщо вакцина з'явиться, я не впевнена, що її зможуть до нас привезти в придатному стані. Спеціальних холодильників немає, незрозуміло, хто буде оплачувати транспортування і зберігання. Доручити це нікому - сімейні лікарі неймовірно завантажені, а санепідемслужба ліквідована. Тобто у нас нікому прийняти вакцину і забезпечити їй належні умови зберігання. Швидкість появи вакцини в Україні залежатиме безпосередньо від цих факторів.

Говорячи про китайську, російську або яку завгодно вакцину, є процедура перевірки документів, яка займає час. І якщо у вакцини немає третьої фази, як у випадку з російською, вона не може бути закуплена - не тому, що з РФ, а тому, що не пройшла тестування.


Січневий карантин можуть продовжити, 3 тижні - це занадто мало. У світі 4 тижні карантину давали тільки для стабілізації захворюваності, а для її зниження потрібно не менше 6 тижнів. Крім того, є проблема з тестуванням і статистикою в регіонах - захворюваність знижується, а темпи госпіталізації зростають. Тобто, швидше за все, є значний рух епідемії, якого ми не бачимо в цифрах захворюваності. Саме тому можливий серйозний розгін епідемії вже в кінці першого тижня січня, через що і можуть ввести локдаун. У нас знищена санепідемслужба, у нас нічим боротися з епідемією, і тому ми приречені час від часу йти на такі заходи.

Тому цілком ймовірно, що в найближчий рік їх буде кілька: спочатку в січні, після чого в лютому-березні знову буде розгін епідемії і вже в березні - наступний. Далі буде тепла пора року, коли поширеність вірусу зменшиться, а з приходом холодів, в жовтні-листопаді, влада знову обговорюватиме черговий локдаун.

Теоретично в березні ми отримаємо кількість доз, яка дозволить вакцинувати 4 млн. В масштабах країни - це ніщо, 10 відсотків. Та ще й вакцинувати першими планують військових і поліцейських, хоча це, в основному, молоді люди, яким коронавірус не такий страшний, як літнім.

Але у нас не вирішена основна проблема - досі не домовилися про закупівлю достатньої кількості доз (щонайменше, треба прищепити половину населення), немає навіть орієнтирів, коли ми зможемо її отримати і яку саме - британська AstraZeneca навіть не вийшла на фармацевтичний ринок, до неї є маса питань. До поставок американської Pfizer, яка вимагає зберігання і перевезення при -70, ми не готові через відсутність інфраструктури. Раніше Україна вже вляпалася в скандал з канадським подарунком, вакциною від поліомієліту, яку розморозили при розмитненні. З того часу мало що змінилося.


Всі докази говорять про те, що введення жорстких заходів на 3 тижні призводить до зменшення кількості нових випадків. Але я жодного разу не чув, що жорсткі заходи, які називають локдауном, призведуть до припинення епідемії. Вона, звичайно, буде продовжуватися.

Є кілька сценаріїв можливого розвитку подій: локдаун можуть взагалі не оголосити через зниження захворюваності, що цілком ймовірно. Або з 8 по 24 січня ввести жорсткі обмеження, які спричинять за собою нову хвилю в кінці лютого-березня. Зазвичай при респіраторних захворюваннях кожна наступна хвиля менше попередньої. Але чи буде COVID-19 поводитися так само, ми не знаємо.

Що стосується вакцини, то є два основних джерела, з яких Україна може її отримати: ініціатива COVAX, за якою ми можемо отримати вакцину не раніше квітня 2021 року і домовленості влади безпосередньо з виробниками вакцин. Але оскільки уряд не озвучує жодних деталей переговорів, ймовірно, ми отримаємо вакцину саме від COVAX. Вакцинація - це спосіб захисту від тяжкого перебігу хвороби. Українці продовжуватимуть хворіти, але суттєвого навантаження на систему охорони здоров'я, можливо, не буде. Колективний імунітет може з'явитися за умови вакцинації 45-60% населення. Відповідно, в межах 20-25 мільйонів і лежить успіх вакцинації.

Появи російської вакцини в Україні я не виключаю. Наприклад, Pfizer заявляла про проблеми з виробництвом, через що вони не зможуть виконати вчасно замовлення від західних країн. Якщо буде доведена ефективність і безпека вакцин РФ або Китаю, то закупівля після підтвердження про завершення випробувань можлива. Якщо ж вакцини до осені не буде взагалі, то, якщо імунітет буде триматися близько року, наступна осінь може бути відносно спокійною. Але якщо імунітет буде короткочасним, на 2-3 місяці, то COVID-19 буде приходити до нас щоосені як сезонне захворювання.


Якщо вакцина від COVID- 9 з'явиться в Україні в березні-травні 2021 року, то наступні умовні півроку будуть відведені під вакцинацію. Але оскільки зараз ми ледве-ледве в змозі проводити 20-30 тисяч ПЛР-тестів на добу, за ці півроку багатьох прищепити просто не встигнуть, бо вакцинувати потрібно мінімум 20 мільйонів людей. Тому до осені наступного року зростання захворюваності триватиме, хоча і не буде таким піковим.

Крім того, якщо вакцину від коронавірусу продаватимуть у комерційних цілях, тобто не держконцернам, а приватним дистриб'юторам та імпортерам, то можна допустити, що раніше і швидше вона з'явиться у приватників, а не у держави.

Вже зараз приватні клініки і лабораторії заробляють на проведенні ПЛР-тестування і різного роду вакцинацій. Природно, що вони захочуть заробити і на майбутній вакцині. Паралельно з бюджетним ринком діє комерційний, і держава напевно виявиться повільнішою за бізнес.

Але головна проблема, що у приватників, що у держави одна - у них немає можливості дотримуватися температурного режиму для транспортування вакцини. На рівні держави його може забезпечити (та й то, тільки в теорії) лише одне підприємство - Укрвакцина. Сьогодні насилу витримується більш лояльний і простий температурний режим для інсуліну, що розвозиться по країні. Як витримати температурний режим для коронавірусної вакцини - невідомо.

Крім того, якщо почитати російську лікарську аналітику, їх вакцина Супутник V викликає купу кардіологічних побічних ускладнень. І тому багато людей, незалежно від того, чию вакцину поставлять в Україну, бояться вакцинуватися через ризик померти від серцевої недостатності або ще якогось загострення півроку потому.

Ще одне питання - якою буде вакцинація: добровільною або примусовою. Якщо примусовою, то уявіть, що станеться, якщо половина лікарів відмовиться і продовжить заражатися. А якщо добровільною, то від неї можуть почати відмовлятися звичайні люди. У зв'язку з цим, як би багато не робила влада, вона публічно програє на інформаційному полі - у них немає нікого, хто міг би виразно пояснити людям, що відбувається і що планується робити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти