Олег Катков: Передача Україні ЗРК Patriot - передумова для появи винищувачів НАТО

15 грудня 2022, 09:25оновлено 15 грудня 2022, 11:19
Західні літаки - це game-changer для Росії на полі бою, який змінює усю ситуацію не на її користь. Саме для їх захисту потрібен ЗРК Patriot.
Олег Катков: Передача Україні ЗРК Patriot - передумова для появи винищувачів НАТО
Олег Катков вважає, що передача Україні ЗРК Patriot - це передумова для появи винищувачів НАТО / Главред

У Сполучених Штатах, судячи з численних публікацій західних ЗМІ, серйозно обговорюють можливість надання Україні оборонних ЗРК "Patriot". Однак передача таких комплексів може відбутися за умови цілковитої підготовки українських військових до використання таких комплексів.

Варто зазначити, що навіть до ухвалення офіційного рішення з боку США, навіть сама перспектива передачі змусила Кремль нервувати. Зокрема, прес-секретар російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков, коментуючи повідомлення про плани США поставити Україні ЗРК Patriot, заявив, що Кремль чекає підтвердження цієї інформації. Також спікер диктатора РФ вважає, що дані ЗРК "безумовно" стануть метою для російських окупантів.

В інтерв’ю Главреду головний редактор військового порталу Defense Express Олег Катков розповів про те, якою може бути реальна причина передачі, скільки таких систем потрібно Україні для захисту усієї території, чи можна ними збивати дрони та чому "Patriot" в Україні можуть стати червоною ганчіркою для РФ.

Зважаючи на те, що зараз з’являється усе більше інформації про те, що Україні будуть передавати ЗРК "Patriot", ще кілька тижнів тому західні партнери були скептично налаштовані. Зокрема, була інформація про те, що Польща просила передати Німеччину такі комплекси напряму Україні. Що могло статися зараз - чому, на вашу думку, їхня думка змінилася?

Треба повернутися до того, що розбірки навколо німецьких "Patriot" - це розбірки виключно між Варшавою та Берліном. Ситуація виглядає наступним чином: від початку повномасштабного російського вторгнення у лютому і десь до липня Німеччина спокійно тримала у Польщі свої "Patriot", які охороняли об’єкти в Польщі, та патрулювала повітряний простір країни своїми літаками Eurofighter. Після липня усі ці засоби були виведені з Польщі. Після ракетного інциденту на польській території, Берлін сказав - давайте повернемо "Patriot" назад, на що Варшава сказала, що, мовляв, якщо ви переймаєтеся обороною Польщі, то краще допоможіть українцям і передайте ці "Patriot" їм. Але справа в тому, що передача "Patriot" була пропозицією Варшави, і загальний вектор був: хочете допомогти - допомагайте Україні, ми якось самі розберемось. Тому що Берлін робить багато речей для того, щоб довести, що саме він є головним щитом східного флангу НАТО. Водночас Польща зараз теж робить усе, аби стати реальним щитом і формувати у майбутньому разом з Україною потужний напрямок оборони НАТО.

Для розуміння - навряд чи Берлін міг би передати "Patriot" просто так, тому що це спочатку потребує узгодження зі Сполученими Штатами Америки як країною-виробником цих комплексів. Це потрібно було б узгодити і з НАТО, тому що ці комплекси, у першу чергу, призначені для оборони країн Альянсу. Там же і питання навчання, забезпечення цих комплексів ракетами, тому що одна ракета комплексу версії "Patriot" PAC-3 MSE для армії США коштувала у 2017 році 3 мільйони доларів. На експорт вона постачається із цінником, помноженим на два, а то і на три, залежно від дипломатичних відносин із країною. Грубо кажучи, розмістити саме німецькі "Patriot" в Україні, враховуючи усі ці фактори, а особливо якщо б там сиділи німецькі військові, було б чимось фантастичним. Тобто це була полеміка двох країн-членів НАТО, до якої Києву взагалі навряд чи потрібно було б влазити.

У той же час, рішення про постачання комплексів до України дійсно могло б бути ухвалене у США. Бо "Patriot" - це наддорогий комплекс, де одна батарея на експорт коштує близько 1 мільярда доларів. Наприклад, Польща у 2018 році замовляла три батареї, що обійшлося їй у 4,75 мільярди доларів. Загальний залп батареї "Patriot" ракетами MSE складає 0,4 мільярди доларів. Тобто ми говоримо про вкрай масштабне з точки зору фінансових ресурсів постачання озброєння для України.

Чому лише зараз? Ми не розуміємо через вкрай обмежену інформацію, яка не підтверджена офіційними заявами. Бо ми спираємось виключно на публікації CNN та Reuters про те, що, по-перше, нібито є план, розроблений у Білому домі, який піде на узгодження безпосередньо з Пентагоном, і вже після цього буде втілений. Важливий аспект - якщо мова йде про узгодження з Пентагоном, то мова йде про передачу озброєння за так званим президентським вилученням. Тобто коли озброєння вилучається зі складу Збройних сил США. Це - швидкий механізм, бо тоді зброя постачається у вкрай стислі терміни, буквально за декілька тижнів. Але по-друге, якщо б було узгодження не з Пентагоном, а з виробником, то тоді ми розуміли б, що мова йде про постачання за програмою ініціативи сприяння обороноздатності України. Наприклад, як NASAMS, які замовили у компанії-виробника. Певна кількість у неї, скоріше за все, вже була, тому вони будуть передані доволі швидко, але наступні 6 комплексів виготовлятимуться протягом декількох років. Відносно "Patriot", ймовірно, мова йде саме про президентське вилучення, тож вони будуть досить швидко поставлені.

Також є цікава деталь відносно того, що навчання проходитиме у Німеччині. Для розуміння - штатні строки навчання операторів "Patriot" за мирного часу, наприклад, для Польщі складали 9 місяців. Тобто це - значний час для опанування цих комплексів. Звісно, ми розуміємо, що наші зенітники - це не просто вкрай мотивовані, але й, певно, найбільш професійні зенітники у світі, які мають реальний бойовий досвід. Їх навчання можна скоротити, але навіть якщо вони не їстимуть, не спатимуть, а лише навчатимуться, то дев’ятимісячний курс складно вмістити у декілька діб.

Є інший аспект. Зокрема, його колись повідомив міністр оборони України Резніков - мовляв, на деякі види озброєння, політичне рішення відносно яких не прийнято, навчання починається раніше. Тобто про передачу ще ніхто не повідомляє, але навчання вже триває для того, щоб після того, як буде ухвалене політичне рішення, Україна могла б одразу запустити ці озброєння у дію.

Зараз може бути так само?

Я сподіваюся, що відносно "Patriot" такий механізм дійсно був задіяний. Можливо, він був розділений, бо 9 місяців - це загальний термін навчань з розрахунком на те що комплекс експлуатуватиметься роками. Водночас ми розуміємо, що для ЗРК є не тільки оператори, але й обслуговуючий персонал. І от операторів (це вкрай обережне припущення) можливо підготувати і швидше, тоді коли обслуговуючий персонал проходитиме повноцінне навчання і буде задіяний пізніше, коли це буде потрібно. А вже сам комплекс завдяки операторам, які навчені для його використання у бою, буде допущений до експлуатації значно швидше.

Хотіла б уточнити - що саме могло вплинути на рішення США про передачу ЗРК Україні? Вони до чогось готуються?

Є два фактори, і кожен із них - прагматичний. По-перше, дійсно тривають перемовини між Росією та Іраном відносно балістичних ракет. І інформація про те, що Іран нібито хоче постачати лише Fateh-110 з дальністю до 110 кілометрів аби не порушувати санкційний режим, на мій погляд, є маркером того, що такі перемовини як мінімум тривають, причому доволі активно. Загроза від появи балістичних ракет з Ірану серйозна, особливо якщо брати до уваги дальність у 300 км, пускові райони з Білорусі чи окупованого Криму та інших окупованих територій України, звідки вони вражають майже будь-яку точку, окрім невеликих районів на північному заході України. Звісно, у цьому випадку "Patriot", які, у першу чергу, є не просто ЗРК, а елементом протиракетної оборони (ПРО). Це і робить "Patriot" таким ексклюзивним, бо комплексів ПРО у світі є не так багато (до речі, саме тому він такий дорогий).

Дійсно, Україні потрібно захиститися від балістичних ракет з Ірану. Але, по-друге, і це вкрай обережне припущення (хоч і, можливо, доволі оптимістичне), полягає у тому, що "Patriot" не призначені для захисту усієї території України. Це - точковий захист, який має, у першу чергу, захистити найбільш важливі стратегічні об’єкти. І якщо подивитися на те, де саме "Patriot" розгорнуті у країнах НАТО, то перші об’єкти для охорони - це авіабази. Чудовий приклад - Польща: після російського вторгнення американці спокійно розгорнули там "Patriot" (і навіть про це не повідомляли). Місцем розгортання стала авіабаза Жешув, яка є важливим логістичним хабом для усієї підтримки України озброєнням. Тобто "Patriot" не захищали ані Варшаву, ані Краков, а ключовий об’єкт, який був у Польщі. Враховуючи вартість "Patriot" (а мова йде про астрономічний цінник, бо навіть два таких комплекси - це 10% від усієї грошової допомоги США від початку вторгнення), ми розуміємо, що їх навряд чи будуть десятки. Буде певна кількість, яка дозволить захистити повноцінно один об’єкт. І, можливо, надання Україні системи "Patriot" є певною сходинкою до отримання Україною винищувачів. Пофантазуємо: прийняте рішення про передачу Україні винищувачів. Для цього їх необхідно розмістити на авіабазі де необхідно провести усі підготовці роботи. Тому що інфраструктура для західних винищувачів (про що неодноразово говорили) відрізняється від радянських машин. Ці роботи у будь-якому разі засобами супутникової розвідки РФ будуть зафіксовані, і ця авіабаза стає головною мішенню. Для РФ, тим паче коли там будуть розміщені літаки, головним завданням стане знищення цієї авіабази, тому що вони розуміють, що західні літаки - це game-changer на полі бою, який взагалі змінює усю ситуацію. Тож їхнє знищення буде вкрай великим ударом і для України, і для НАТО, бо літаки надто дорогі і надто потрібні Україні - навколо них були зламані сотні копій. Відповідно, таку авіабазу потрібно захистити, а для цього нічого кращого за "Patriot" не придумали.

Тобто вони будуть більше спрямовані для охорони, образно кажучи, і не працюватимуть саме як ППО?

Для того, щоб захистити Україну, необхідні десятки чи навіть сотні таких "Patriot". Це якщо ми говоримо про будь-який клаптик української землі. Але ми розуміємо, що цих комплексів у нас не буде у такій кількості. І тому можна зробити припущення, що ними охоронятиметься якийсь об’єкт, який саме такого дороговартісного захисту ППО та ПРО потребує. Бо "Patriot" можуть знищувати не тільки балістичні, а й крилаті ракети, літаки. Наприклад, для протидії балістичним ракетам використовується ракета MSE, яка має кінетичний перехоплювач. І це - її особливість, бо вона знищує балістичні ракети на дальності до 60 км. Але PAC-2 MSE може знищувати літаки на дистанції до 160 км залежно від висоти польоту самого літака. Особливість "Patriot" у тому, що це - дійсно комплекс протиракетної оборони, який також може знищувати і літаки на дальностях у два з половиною рази більше, ніж зараз можуть сбивати ЗСУ.

А дрони можна ним збивати?

Дуже просте пояснення - якщо комплекс може збивати балістичну ракету, для чого використовується балістичний перехоплювач, який просто врізається в неї на великій швидкості, то якийсь "Шахед", який можна збити з кулемета, він точно може. Питання у тому, що "Patriot" точно не призначений для того, аби гатити ним по "Шахедах", бо собівартість дрона 20-50 тисяч доларів, а ракети MSE - 3 мільйони доларів. Тобто є певні засоби, які призначені для відбиття значно небезпечнішої загрози, яку неможливо знищити іншими засобами. І балістична ракета - це дороговартісний ресурс для противника, якого у нього небагато, і його знищити іншими засобами не можна. Бо балістичну ракету, на відміну від "Шахеда", зенітним кулеметом не знищити. А це означає, що "Patriot" не стоятимуть у полі - вони покриватимуть інші системи, які будуть пов’язані в єдиний інформаційний простір і працюватимуть разом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти