Ополченці візьмуть Шебекіно та підуть на Білгород, РФ втратить 5 регіонів – Світан

9 червня 2023, 11:01
Ополченці Росії можуть провести референдум у Білгородській області, оголосити республіку БНР і вивести її зі складу РФ, вважає військовий експерт Роман Світан.
Росія втратить п'ять регіонів, вони стануть
Росія здасть Білгородську область, її утримання закінчиться для Москви проривом ЗСУ в Україні – Світан / Главред

Військові формування Російський добровольчий корпус і Легіон Свобода Росії в рамках другої фази операції у Білгородській області зуміли втриматися в регіоні і продовжують битви проти силових структур і військ країни-агресора Росії. Дії ополченців, які заявляють, що їхнім завданням є "звільнення Білгородщини від режиму Путіна", заскочили Кремль зненацька. У лавах ЛСР вже говорять, що якщо добровольцям вдасться дійти до Білгорода, на території області з'явиться "абсолютно новий суб'єкт на політичній карті".

В очікуванні проривів ЗСУ в рамках контрнаступу і через нездатність відповісти на виклики у Білгородській області Росія вирішила підірвати Каховську ГЕС. Окупанти намагаються максимальними зусиллями уповільнити просування української армії, яка налаштована звільнити свої землі.

В інтерв'ю Главреду полковник запасу, військовий льотчик-інструктор Роман Світан оцінив шанси добровольців Росії зайти до Білгорода, розповів, як ополченці можуть оголосити республіку на Білгородщині і наскільки затягнеться їхня операція, назвав терміни створення пояса безпеки України у вигляді 5 республік на кордоні з РФ, описав, як РДК і ЛСР можуть зайти до Криму через російську територію і пояснив, чому Москва вирішила піти на підрив Каховської ГЕС.

Ополченці РДК і Легіону Свобода Росії продовжують свою військову операцію з демілітаризації Білгородської області, і, ймовірно, контролюють Нову Таволжанку Шебекінського району. Як ви вважаєте, наскільки успішною може бути їхня операція? Чи вдасться закріпитися і просунутися далі?

Добровольці Росії досягнуть своїх цілей у Білгородській області, якщо діятимуть за схемою, яку використовували Путін і Москва проти України. Тоді росіяни застосували свої збройні сили на нашій території – у Криму і на Донбасі, створили на коліні "Донецьку народну республіку", і розповіли всьому світу казку про шахтарів Донбасу, які нібито знайшли військову техніку та озброєння у військторгах. Сепаратистська програма, реалізована Росією в Україні, тепер спрацює вже в Білгородській області

Згідно зі сценарієм, ополченці, які зайшли на територію Білгородської народної республіки, нашвидкуруч прописують референдум, встановлюють БНР, обирають прем'єра, умовного "Бородая", як це було в Донецьку в 2014 році, і декларують звільнення Білгородської республіки з виходом зі складу Російської Федерації.

Якщо добровольці підуть таким шляхом, вони знайдуть військторги в Білгородській народній республіці. Шахтарі натраплять на танки, літаки, вибухівку, ракети та інше озброєння. Все, як було в Донецьку. Потім вони почнуть звільнення БНР. Там вже їх можуть підтримати сусідні області – майбутні Курська, Брянська, Воронезька, Ростовська республіки і Кубань. Можна буде дійти навіть до вільної Бурятії, яка, в свою чергу, буде готова створити суходільний коридор – від Азова до Байкалу.

Суходільний коридор покладе край Російській імперії. Зараз все тільки починається. Здоровий сепаратизм призведе до розвалу Росії, події схвалять Україна і світова спільнота.

Росія не дуже хоче перекидати війська з окупованих територій України до Білгородської області. Скільки потрібно сил ополченцям, щоб вирішити локальні завдання в регіоні або дійти навіть до Білгорода? Може, ополченці десь ще зможуть відкопати танки…

Проблем з танками не буде, оскільки у військторгах їх дуже багато. Танки в Білгородській області стоять під кожним кущем. Знайдеться й інше потрібне озброєння. Треба буде вирішити питання з поповненням ополчення, люди проходитимуть перевірку. Для того щоб вирушити в бік Білгорода, слід створити бригаду – близько 2-3 тисяч людей, які отримають повний арсенал озброєнь з військторгів. Вони будуть боротися за створення Бєлгородської народної республіки.

Ополченцям дуже потрібно зайняти Білгород. Вони повинні зайти хоча б до передмістя обласного центру, далі буде створюватися політичний та інформаційний супровід руху. Не треба навіть нічого вигадувати - велосипед сепаратизму винайдений Путіним і його оточенням. Треба повторити дії Путіна і його оточення щодо створення "Донецької народної республіки" і "Луганської народної республіки". Один в один.

І ніхто не скаже добровольцям, що вони в чомусь неправі. Росію наздожене бумеранг. Світова спільнота схвалить такі дії, оскільки свого часу подібні рухи затвердив Путін щодо "ДНР" і "ЛНР".

В одному з інтерв'ю ви казали, що зоною безпеки для України стануть 5 регіонів – Брянська, Курська, Бєлгородська, Воронезька і Ростовська області. Наскільки є реальним створення пояса безпеки вже незабаром? Чи можуть в інших регіонах Росії бути реалізовані стрімкі рейди добровольців, як на Білгородщині?

Найближчим часом рейди будуть до Брянської і Курської областей.

У Воронезькій та Ростовській областях події розгортатимуться після того, як українські війська звільнять Донбас або відріжуть Донецьку й Луганську області від Росії. Один із варіантів звільнення Донбасу - вихід на Луганськ уздовж Сіверського Дінця з просуванням на Дон і Ростов. Якщо вдасться здійснити маневр, можуть з'явитися республіки у Ростовській області або на Кубані, а далі, можливо, приєднається Ставропольський край. Світова спільнота підтримає пояс безпеки, який буде представлений новими республіками або землями. У народів є право на самовизначення - білгородчани, ростовчани, куряни, брянчани зроблять свій вибір.

Швидко нічого не буде, знадобиться час. Подібні процеси не відбуваються спонтанно. Думаю, на це піде декілька років. Паралельно почнеться розпад Російської імперії, і з'являться вільні Бурятія, Байкал або ж Татарстан, Ічкерія, Башкирія, Інгрія...

Дивіться відеоверсію інтерв'ю з Романом Світаном:

Росія велика - там багато течій, які зрештою розірвуть імперію зсередини. Саме так знищується імперія – її економічне і фінансове становище погіршується настільки, що у неї зникає можливість утримувати державні утворення, які до неї входять. У Конституції РФ написано, що в неї входить 21 республіка. Ще одним "суб'єктом" вони вписали туди Крим. Перебір - мабуть, в очко вони не грали, ось це їх і розвалить. Зрештою, 21 республіка в складі Російської Федерації може заявити про своє суверенне самовизначення.

Як Кремль реагуватиме на події в Білгородській області? Схоже, вони збираються перекинути до регіону курсантів, створюють своє прокремлівське ополчення. Однак росіяни стикаються з різними проблемами - у ополчення немає зброї, заяви центральної і регіональної влади суперечать одна одній...

Росія не зможе вдіяти, доки не перекине до Білгородської області свої регулярні війська з українського фронту. Росгвардія - це менти. А менти, коли бачать танк, одразу шукають туалет - найближчу валізку, як у Путіна, або використовують все, що потрапить під руку. На чергу з танкового кулемета вони не полізуть. Будь-які силові структури за своїми бойовими можливостями не можуть зрівнятися зі збройними силами.

Справа в тому, що ополчення Білгородської народної республіки, яке зайшло до регіона – це вже збройні сили. Вони знайшли танки для свого просування. Протистояти їм можуть виключно військові сили – менти тут не допоможуть, як би вони не називалися. Менти - вони і в Африці менти.

І Росії для боротьби в Білгородській області треба перекидати туди обстріляні бойові частини. Підрозділи з Далекого Сходу, які укомплектовані строковиками, проблем не вирішать – їх розіб'ють. Москві потрібно відправляти військових з українського фронту, але зняти війська звідти росіяни не можуть. Потрібно забрати мінімум 2-3 бригади – близько 5-7 тисяч людей. Якщо Росія піде на такий крок, Україна отримає можливості для прориву на ослабленій ділянці фронту.

Росіяни потрапили у вилку. Вони танцюватимуть навколо проблеми Білгородщини, але загалом нічого не зроблять. Подумають, що ополченці з нинішньою швидкістю просування можуть дійти до Уралу хіба що за 200 років, і віддадуть Білгородську область "на розтерзання". Відкладуть рішення на потім.

Чи правильно я розумію, що ситуація в Білгородській області може затягнутися на тривалий період часу? Виходить, ополченці можуть взяти і Шебекіно?

Ополченці візьмуть Шебекіно. Якщо не брати це місто, тоді і не потрібно було заходити до Білгородської області. Після Шебекіного треба буде рухатися на Білгород.

Будь-який обласний центр замикає на собі весь регіон. Саме тому росіяни після взяття Донецька і Луганська прагнули захопити Херсон, Запоріжжя і намагалися наступати на Харків. Оптимальний варіант для білгородського ополчення - рухатися в бік Білгорода, вихід до міста повинен стати їхнім оперативним завданням.

Якщо стратегічне завдання - розвал Росії, то оперативне – захід до Білгорода або передмістя Білгорода. Достатньо зайти в межі міста, щоб можна було говорити, що воно взяте. Потрібно зайти до Білгорода і фізично встановити контроль над містом.

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м. Макіївка Донецької області) – український військовик, полковник запасу, який пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

Ситуація в Білгородській області все-таки затягнеться?

Так, однозначно.

Обстановка на Білгородчині стане скалкою для Росії?

Це навіть не просто скалка. Ситуація в Білгородській області для Москви стане раковою пухлиною, яка з'їсть всю Росію. А ось білгородчанам, навпаки, вдасться очиститися від московської ракової пухлини. Вона буде лежати на всій країні, поки не відбудеться повне очищення від імперського режиму.

Росію спіткає доля СРСР. Система управління Горбачова зруйнувалася через те, що Радянський Союз став розпадатися на частини. ГКЧП намагався перехопити владу, проте республіки змели цю надбудову. Аналогічні події відбудуться і зараз - Росія розпадатиметься, коли утворення типу Білгородської народної республіки з'являться по всій країні і почнуть відділятися від федерального центру.

У Москви нічого не залишиться. Будуть міністри з портфелем без повноважень або Дума, от тільки Російської Федерації вже не буде. Залишиться Московія, яку, думаю, торкнеться тенденція самовизначення. Наприклад, з'явиться окремий суб'єкт на Рубльовці. Сама країна розпадеться на частини. Однак, це тривалий процес, на який піде близько 10 років.

Легіон Свобода Росії звернувся до жителів окупованого Криму з проханням передати їм дані про колаборантів і словами "ми вже близько". Про що може свідчити звернення? Добровольці працюватимуть і в Криму?

Не думаю, що добровольці Росії будуть працювати в Криму. Кримський півострів - українська територія, місце для дій Збройних сил України. Однак російські ополченці, які зараз знаходяться в Білгородській області, через Воронезьку і Ростовську області можуть зайти на Кубань, а далі просунутися до Краснодарського краю і на Тамань. Можливо, саме про це і кажуть добровольчі сили.

Про просування з Білгорода в бік Тамані говорили люди, які висвітлюють просування ополченців. Теоретично вони дугою можуть вийти на Дон, далі за річку, за літо вийти на Тамань і зайти до Криму вже з боку Тамані. Але для реалізації подібних планів їм потрібен корпус чисельністю більше 10 тисяч військових, а на шляху просування знадобиться дуже багато військторгів, в яких доведеться купувати або брати в оренду озброєння.

Звичайно, це складна операція. У теорії білгородські ополченці можуть дійти і до Сахаліну, але на це знадобиться 10 років.

Росія на тлі контрнаступу ЗСУ та подій в Білгородській області вирішила підірвати Каховську ГЕС. Як ви вважаєте, з якою метою Москва пішла на цей крок? Росіяни спробували уповільнити український наступ на півдні?

Швидше за все, так.

Мінування і підрив дамб – військова необхідність. Подібні дії застосовуються в тому випадку, коли неможливо зупинити форсування противником річок, або для створення непереборної перешкоди. Там вже більше сотні кілометрів скинутої води завширшки від 5 до 15 кілометрів. Це непереборна перешкода для будь-якої армії, що наступає, в тому числі української, яка вже була готова форсувати Дніпро

Я зараз кажу не з гуманітарної чи екологічної, а з військової точки зору. За військовою логікою росіяни провели операцію зі створення рубежу, який практично неможливо подолати протягом місяця. Підірвавши дамбу, вони створили для себе захисний бар'єр. Підкреслю, з точки зору ведення бойових дій, противник зробив правильний крок в тій ситуації, в якій він опинився.

Журналісти CNN пишуть, що протягом певного часу ЗСУ не зможуть форсувати Дніпро…

Так. Вода зійде десь за тиждень, земля буде сохнути ще близько трьох тижнів. Росіяни забезпечили собі захист від нашого форсування Дніпра на лівому березі мінімум на місяць.

Думаю, за місяць подальша реалізація планів наших військ залежатиме від задумів верховного головнокомандувача. Запрацював план Б - плануванням передбачені подібні проблеми, український наступ триває, але вже в рамках іншої лінії. Дії наших військ активізуються в районі того ж Оріхового в Запорізькій області. І резерви, які, припустимо, повинні були форсувати Дніпро, перекинуті на інші ділянки фронту. Там почнуться серйозні військові дії для організації проривів.

Яких провокацій надалі можна очікувати від Росії? Пішли розмови про те, що можливі інциденти і на Запорізькій АЕС.

Якщо буде вибух на Запорізькій АЕС, його сприймуть як теракт. У військовому плані подібні дії росіянам нічого не дадуть. Якщо підрив Каховської ГЕС, з точки зору війни, є створенням оборонних рубежів, то інцидент на ЗАЕС – це більшою мірою інформаційний і політичний інструмент тиску.

Запорізька атомна електростанція розташована на лівому березі Дніпра. Військовим шляхом наші війська її брати не будуть, оскільки в цьому немає жодного сенсу. Краще просунутися до Мелітополя, після чого ЗАЕС разом із росіянами опиниться в мішку, і їм доведеться звідти виходити. Навіть підходити туди не треба - рух до Азовського узбережжя призведе до виходу противника з лівого берега Дніпра.

Втім, росіяни, виходячи з власної військової доцільності, можуть підірвати ще й Кримський Титан. Підприємство знаходиться в районі Армянська - на Перекопському перешийку, воротах до Криму. Противник вже замінував його, як Каховську ГЕС – проміновані кислотоприймачі, ємності з хлором та хімічними реактивами. Підрив хімічного комбінату призведе до певної екологічної катастрофи на місці заходу до Криму з боку Армянська, на Перекопі.

Українським військам в такому випадку, до моменту знезараження, потрібно буде використовувати амуніцію для захисту від хімічного зараження. Доведеться провести низку заходів, спрямованих на підготовку військ для подолання місцевості, де існують подібні перешкоди. Ситуація може затримати наші війська на Перекопі ще на місяць.

Ми чудово розуміємо, що Росія готова до реалізації цього сценарію, і почнемо вживати заходів. Пакети хімічного захисту вже роздали військовим, які заходитимуть до Криму. Втім, крім підриву Кримського Титану, росіяни більше нічого зробити не зможуть.

Подібні дії Росії - знак відчаю? Невже Москва розраховує на те, що уповільнення контрнаступу ЗСУ серйозно допоможе її військам?

Ні, це не знаки відчаю Росії. На війні кожен день планується. Затримка просування військ на місяць - це великий термін. Тим більше в ситуації, коли одні війська готові до ведення бойових дій, а інші – ні. Це раціональні дії в рамках військової логіки, але неправильні з гуманітарної точки зору.

Наприклад, якщо росіяни підірвуть Кримський Титан, вони отримають ще місяць фори. За цей час противник здатен перекинути війська до Криму або вивести свої підрозділи з півострова, щоб уникнути бойових дій і зберегти сили. Навіть у разі підриву Кримського моста вони можуть застосувати авіацію, важкі транспортні літаки і чорноморську флотилію для виведення всіх військ із Кримського півострова. Такий маневр вони однозначно можуть здійснити, тому що в режимі військових зіткнень цього не можна зробити. Ось так противник може організувати своїм військам прикриття.

Підрив Кримського Титану може стати проблемою для нас. Каховську ГЕС вони вже підірвали. Втім, інших перешкод для українських військ великого масштабу росіяни створити нам не зуміють.

Росія, коли підірвала Каховську ГЕС, перейшла певні межі. Як ви думаєте, скільки в такій ситуації може простояти Кримський міст?

Кримський міст потрібно знищити. Міст буде розтрощений після появи механізму, який дозволить повністю реалізувати цю задачу. Тільки-но ми отримаємо достатню кількість ракет або засобів ураження дальнього радіусу дії, з'явиться можливість проаналізувати, як ці ракети обійдуть систему ППО Росії. Не виключено, що ситуація вже вивчається, і триває пошук маршрутів для ракет з метою знищення моста.

Коли Україна буде готова, Кримський міст треба негайно знищити. Думаю, його і знищать. Через естакаду з Тамані до Криму йде 30% військової амуніції для російських військ. Кожен третій снаряд йде Кримським мостом. Тому чим раніше ми його знищимо, тим менше снарядів потрапить на херсонський, запорізький і кримський напрямки. Завдання буде виконане, виходячи з наших можливостей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти