Касьянов - про революцію дронів у військовій справі: "Україні треба терміново змінювати підходи"

14 лютого 2024, 12:00оновлено 16 лютого, 12:58
Українська армія наразі насичена дронами, як жодна інша армія у світі, каже експерт.
Касьянов - про революцію дронів у військовій справі: 'Україні треба терміново змінювати підходи'
Росія обходить Україну в системності виробництва дронів, Україні потрібно змінювати підходи - Юрій Касьянов / Главред

Дрони на українському фронті, особливо від початку повномасштабного вторгнення Росії, вже стали буденністю - вони замінюють українським бійцям снаряди, ракети і давно стали "очима" в тилу противника. Тому днями президент України Володимир Зеленський доручив створити окремий рід сил безпілотних систем у структурі ЗСУ.

В інтерв'ю Главреду військовослужбовець ЗСУ, блогер Юрій Касьянов розповів, що Україні слід змінити в підході до виробництва безпілотників, чому Росія може обігнати Україну в розробці дронів і з якої причини українські БПЛА рідко долітають до Москви.

Хотіла б почати з нещодавнього указу президента щодо створення Сил безпілотних систем. З яких процесів, на вашу думку, варто почати - з чим можуть виникнути проблеми під час створення?

відео дня

Проблеми виникнуть одразу, тому що це не буде працювати. Насамперед багато хто припускається помилки і невірно читає написане і сказане президентом. Сили безпілотних систем - це не окремий рід військ, на відміну від авіації, військово-морського флоту, танкових, десантно-штурмових військ. Тут же пропонується створити окремі сили військ, і це не одне й те саме. Припустимо, у нас є медичні сили. Медики є в кожному підрозділі, у них немає окремого підрозділу, що складається з медиків (за винятком госпіталю).

Справа в тому, що це рішення президента застаріло. Крім того, що будуть зроблені якісь нові бюрократичні додаткові інституції - наприклад, створять командування, а полковники отримають свої чергові посади (і я боюся, що знову це будуть не фахівці в дронах, а кого призначать), нічого доброго з цього не вийде. Це можна було робити років 5-10 тому, коли дронів ще було мало, їх справді застосовували тільки професіонали, яких теж було небагато. Зараз дрони є майже в кожному відділенні, і навіть часом у кожного бійця - вони стали такою самою зброєю, як автомат чи набої. Адже немає жодного окремого роду військ для автомата чи пістолета?!

Зараз просто на наших із вами очах відбувається революція дронів у військовій справі. І вона вимагає змін від усіх, від президента і до останнього бійця. Тобто і генерали, які планують бойові дії, і солдати, і мирні жителі мають дивитися на війну інакше.

Українська армія наразі насичена дронами, як жодна інша армія у світі. І жодна країна у світі не має такого величезного досвіду застосування дронів, як Україна. На другому місці - армія ворога, Російської Федерації.

Нам ніде взяти дрони, тому ми самі їх виробляємо, адже досі у світі ніхто не робив і не застосовував стільки дронів на війні. Після нашої війни, уся війна зміниться, тому нам треба не сили робити, а повністю змінити державний підхід у царині дронів. Нам потрібне міністерство або комітет з дронів, які керували б усім, починаючи від проєктування, замовлення, виробництва і закінчуючи застосуванням дронів. Зараз ми перебуваємо тільки на першому етапі, і вже за півроку будуть такі дрони, які не керуватимуться людьми, а самі знаходитимуть ворожих солдатів або танки та знищуватимуть їх.

Уже зараз дрони замінили собою авіацію, танки, військово-морський флот, артилерію, і ця революція тільки починається. Дивилися фільм "Термінатор"? Скоро буде точно так само. Дрони будуть дедалі розумнішими. Зараз БПЛА в основному дистанційно керують оператори. Але з часом усі далекобійні дрони будуть автономними роботами, які долітають до Москви, Санкт-Петербурга або далі. Оператори не можуть керувати безпілотниками на такій відстані - це неможливо.

Скоро з'являться дрони без участі оператора, і дійде до того, що якийсь підрозділ просто відкриє багажник своєї машини, і звідти вилетить одразу 20-30 дронів, які полетять у бік супротивника, самі знайдуть цілі (бронетехніку, гармати, солдатів супротивника) і будуть їх переслідувати і знищувати. Це буде дуже скоро - такі БПЛА з'являться вже цього року.

З чим наразі виникає найбільша проблема, якщо ми говоримо про виробництво дронів?

Корінь тих проблем, які існують, один і той самий - цим надважливим наразі напрямком керують абсолютно непрофесійні люди, які не розбираються в дронах. До того ж керують усі кому не лінь, тому що у нас немає єдиного державного органу, який би займався цією проблематикою. У нас є безліч усіляких міністерств, відомств, комітетів, які займаються куди менш важливими справами. Скажімо, міністерство у справах молоді та спорту, у якого зараз немає багато роботи, тому що, наприклад, чемпіонати з футболу не проводяться в Україні, у галузі мало грошей, але міністерство є. А міністерства, яке б займалося дронами, у нас немає.

У нас немає професіоналів - безпілотники закуповують усі підряд: Міноборони, Нацгвардія, СБУ, ГУР, Служба зовнішньої розвідки, Держприкордонслужба. І всюди там сидять поважні можновладці, які дронів навіть в очі ніколи не бачили (хіба що на виставці), ніколи їх не розробляли і не застосовували. І всі ці люди формують державну політику.

Тобто головна проблема в тому, що всім завідують абсолютно непрофесійні люди, і вже звідси випливають й інші проблеми.

Якщо порівнювати період початку повномасштабного вторгнення 2022 року і поточну ситуацію, чи є якісь зрушення на користь поліпшення ситуації?

Звичайно, є. Навіть найгірша система змушена в інтересах самозбереження щось робити. І тому в нас за рахунок приватної ініціативи ентузіастів, волонтерів зроблено найбільше дронів, які застосовуються на війні. Крім того, держава дещо закуповує, є різні ініціативи на кшталт ініціативи Михайла Федорова з армією дронів, які закривають певні дірки, коли не може впоратися Міноборони. Але цього абсолютно недостатньо - все одно що під час великої пожежі замість того, щоб викликати професійних пожежників і гасити її з пожежною машиною, всі бігають з черпаками і відрами, намагаються загасити пожежу, а вона тільки розгорається. Так і тут - щось роблять, але цього абсолютно недостатньо для перемоги в цій війні.

У чому, на вашу думку, найбільш слабке місце у створенні дронів?З чого варто почати, щоб змінювати ситуацію на краще?

Почати варто з дозволу президента на створення єдиного державного органу, який формує і здійснює державну політику в галузі дронів. Тобто командує всіма - ставить завдання розробникам, дає гроші, допомагає будувати виробництва, створює нові компанії, замовляє нові дрони і, зокрема, бере участь у створенні бойових підрозділів, аналізує досвід тощо. І на чолі цього органу поставити професіоналів - людей, які насправді розробляють, виробляють і застосовують БПЛА.

Які наразі найбільш затребувані дрони на фронті?

Фронт у нас різний. На "нулі", тобто на лінії зіткнення, найбільш затребувані, звісно ж, FPV - ударні дрони, які оснащені бойовим снарядом, або так звані дрони зі скидами, які скидають маленькі й великі бомби на голову ворога. Як і раніше, затребувані як дрони-розвідники на кшталт "мавіка", так і дрони-літаки великої дальності, на 10, 20, 50 км, які використовують для того, щоб розуміти й знати, що коїться у противника в тилу. І коли президент говорив про мільйон дронів, він мав на увазі саме FPV-дрони, які в нас не роблять, але збирають із китайських комплектів викрутковим збиранням і трохи пайкою.

Якщо говорити про інші дрони, то, звичайно ж, ви бачите, як нас постійно атакують "Шахедами", а наші дрони дуже рідко долітають до Москви або Санкт-Петербурга. Зрозуміло, що таких безпілотників великої дальності у нас повинно бути більше, тому що вони нам замінюють крилаті ракети і дають змогу знищувати, наприклад, бомбардувальники противника на аеродромах, склади з ракетами, завдавати ударів по нафтосховищах і місцях базування російських військ та засобів ППО. Морські дрони роблять колосальні речі, знищуючи військово-морський флот Росії в Чорному морі і тим самим захищаючи наші торгові шляхи, щоб Україна могла заробляти гроші на експорті зерна.

Зараз активно розвивається напрямок наземних дронів - невеликих пристроїв для встановлення мін на шляху проходження противника, евакуації поранених, доставки боєприпасів там, де машини не проїдуть. Тобто всі напрямки затребувані, і всі вони мають розвиватися.

Якщо вже ви заговорили про дрони великої дальності, хотіла б уточнити. Ви сказали, що вони дуже рідко долітають углиб території РФ. У чому, на вашу думку, причина - у російській РЕБ?

Звичайно, ні. Постійно повторюю, що могутність РЕБ, чи то російського, чи то українського, сильно перебільшена. Тому що дрони, які літають на великій дальності, насамперед мають хорошу автономну інерціальну систему навігації, яка не залежить від супутникових координат.

Засоби РЕБ можуть знизити точність прильоту, але не впливають на те, чи летять вони і в яких кількостях. На кількість дронів, що долітають до цілі, впливає насамперед те, скільки їх замовляють і виробляють.

На жаль, у нас повелося так, що на цій темі заробляють великі гроші жирні політичні тузи, які пов'язані з бізнесом дронів. І вони поставили божевільні ціни на дрони великої дальності в 100-150 тисяч доларів за штуку, червона ціна якого - 30-40 тисяч. Зрозуміло, що в держави немає можливості купити багато таких дронів - цьому насамперед заважають корупція, людська дурість і жадібність.

Наскільки FPV-дрони дороговартісні у виробництві та чи реально їх виробляти в промислових масштабах власними силами?

Україна не виробляє дронів взагалі - за великим рахунком, ми їх тільки збираємо, тому що комплектуючі Україна самостійно теж не виробляє. Ми можемо розробити дрон із комплектуючих і зібрати його тут. Собівартість FPV-дронів зараз коливається в середньому від 400 до 600 доларів. І це нормальна ціна на ринку для дронів із денною оптикою, але якщо поставити нічну оптику, то ціна зросте одразу на кілька тисяч доларів. Чи дорого це? Для порівняння, ціна артилерійського снаряда - від 4 до 6 тисяч євро. Ці снаряди потрібні тисячами, а дрони замінюють снаряди і влучають по ворожому танку. Протитанкова міна коштує 200-1000 доларів, їх теж треба багато, і вони не настільки точні, як дрони. Тому коли кажуть "скільки коштує дрон", то треба порівнювати з тими засобами ураження, які замінює дрон. Та й сам по собі снаряд не стріляє - для того, щоб вистрілити, потрібне знаряддя, яке коштує сотні тисяч доларів, або танк, який коштує мільйони доларів і також може бути знищений противником. Тому все пізнається в порівнянні.

Війна, на жаль, надзвичайно дорогий захід. Її виграє не тільки на полі бою, а більшою мірою економікою той, у кого більше ресурсів, хто зміг залучити коаліцію союзників, щоб пересилити противника.

На сьогоднішній день наш супротивник вчетверо більший за нас за населенням і вдесятеро сильніший за нас економічно, тому зрозуміло, що поодинці ми його перемогти не зможемо. Тим більше, якщо орієнтуватимемося на "вони снаряд - ми снаряд". У нас снаряди вже майже закінчилися, тому дрони дають нам змогу мати перевагу на полі бою. І ця перевага сьогодні дуже маленька, але її треба зберегти і розвинути.

А звідки Україна найчастіше отримує комплектуючі для дронів?

Звісно, насамперед із Китаю, а також Тайваню, Південної Кореї, Японії, США та Європи. Найдешевші і найдоступніші комплектуючі в Китаї - так уже історично склалося.

Люди, яких пов'язують із виробництвом дронів і навчанням пілотів, кажуть, що були моменти, коли китайські компанії не продавали комплектуючі українським компаніям, але при цьому продавали їх Росії...

Так, такі ситуації присутні. Нині майже немає українських компаній, які купують комплектуючі напряму в Китаї - зазвичай їх купують через європейські та південноамериканські фірми.

А якщо складеться ситуація, коли Китай відмовиться продавати комплектуючі для дронів європейським компаніям, чи є в нас альтернатива в такому разі? Адже тоді, наскільки я розумію, дрони для України можуть стати дорожчими.

Так, дрони стануть дорожчими і їх буде менше, тому що інші виробники не виробляють комплектуючих у таких обсягах. Комплектуючі американського виробництва значно дорожчі, ніж китайські.

Якщо Китай так вчинить, це фактично означатиме оголошення нам війни на боці Росії. Поки що Китай, з одного боку, підтримує Росію тим, що часом відкрито не продає комплектуючі українським компаніям, але їх можна купити, наприклад, через польську компанію. Але якщо і цей канал буде перекрито, це означатиме фактичне оголошення війни.

Як багато часу потрібно на підготовку пілотів та інженерів, і наскільки дорого підготувати одного інженера й одного пілота?

Не можна підготувати інженера та пілота на кухні. Пілота з молоді можна підготувати буквально за 2-3 тижні, тому що молодь більш здатна до навчання. Особливо з тих, хто літали на симуляторах, люблять усілякі стрілялки тощо. А ось нормальний інженер готується роками - не можна підготувати інженера, який би розбирався в дронах, за місяць. За цей час можна підготувати так званих експлуатантів, тобто людей, які вміють обслуговувати дрон так само, як, наприклад, автомобіль. Інженери готуються роками, мають багату практику, проєктують, розробляють, будують дрони, і дуже дорого коштують на ринку - їхні зарплати в цивільному секторі становлять тисячі й десятки тисяч доларів, а у військовому мобілізовані отримують 25 тисяч гривень.

Наскільки Росія досягла успіху в плані виробництва дронів - чи обганяє вона нас у цьому плані? Якими ви бачите перспективи війни, якщо РФ нарощуватиме виробництво?

Росія як тоталітарна країна з елементами ринкової економіки, безумовно, швидше перевела економіку на військові рейки. Як кажуть росіяни, вони довго запрягають, але швидко їдуть. Коли Україна минулої весни почала активно працювати з дронами, у росіян їх ще не було, але тепер вони вже побудували або перепрофілювали заводи, найняли людей і відкрили курси навчання для збирачів дронів, операторів, програмістів. У плані системної роботи вони нас обходять - у них або будуються, або вже збудовані гігантські заводи площею 20 тисяч квадратних метрів здебільшого десь у Татарстані, де вони виготовляють "Ланцети", "Шахеди". РФ розраховують виробляти десятки тисяч дронів великої дальності на рік (а, може, і сотні тисяч), а також на великих заводах починають будувати FPV-дрони. З великою участю держави, яка продовжує оптом закуповувати комплектуючі з того ж Китаю, або дає для цього кредити. У нас все це відбувається не системно, і тут ми повертаємося до головного питання - відсутності державної політики. У нас, чомусь, вважається, що могутня рука сліпого ринку все виправить. Але це так не працює, адже щоб завтра виробляти умовний мільйон дронів, виробнику потрібно побудувати завод. А він не знає, де взяти на нього гроші, де купити комплектуючі, адже кредитів не дають ні держава, ні банки. Ніхто не розвиває ринок, не стимулює створення нових дронів і нових виробництв. І це треба докорінно змінювати.

Хто такий Юрій Касьянов

Військовослужбовець ЗСУ, волонтер, активіст ініціативи "Армія SOS", керівник ініціативи "A.Drones". Радіоінженер, фахівець з аеророзвідки. Займається виробництвом дронів і БПЛА для української армії та безпосередньо аеророзвідкою, заснував громадське дослідно-конструкторське бюро безпілотної авіації "Matrix-UAV".

Закінчив Київське Вище військово-авіаційне інженерне училище 1991-го, потрапив за розподілом служити в Білорусь. Повернувся в Україну 2001 року.

На своїх сторінках у соцмережах активно аналізує ситуацію на фронті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти