Якщо РФ визначать головною загрозою, Україна почне рух до НАТО - політолог Тарас Загородній

24 червня 2022, 09:03оновлено 29 червня 2022, 13:43
Інтеграція України в НАТО де-факто вже відбувається - у військовій частині ми вже стаємо членом НАТО, навіть без "папірців".
НАТО
НАТО планує визнати Росію головною загрозою Альянсу / Reuters

На 28-30 червня у Мадриді запланований 36-й саміт країн-членів Північноатлантичного альянсу (НАТО). Раніше на нього був запрошений президент України Володимир Зеленський, який нещодавно підтвердив свою участь в онлайн-форматі.

У той же час міністр закордонних справ Дмитро Кулеба напередодні засумнівався в тому, що на саміті можливі будь-які проривні рішення по Україні.

Про те, чого очікувати Україні від прийдешнього заходу, Главред дізнавався у політичного та економічного експерта Тараса Загороднього.

- Наступного тижня відбудеться саміт НАТО в Мадриді. Які для України можуть бути очікування від нього?

- Інтеграція України в НАТО де-факто вже відбувається. Країни НАТО надають зброю, інтегрують військову інфраструктуру, йде обмін розвідувальними даними. Залужний вже близько місяця тому був присутній на зустрічі командувачів країн НАТО в якості учасника. Але особливих очікувань немає. ПДЧ нам не дадуть, це зрозуміло. Є очікування, що країни НАТО вже внесуть до своєї стратегії Росію в якості головної загрози. І це було б дуже добре, тому що це одразу ж стратегічно вибудовувало і допомогу Україні, і перспективи нашого членства в НАТО.

Але зрозуміло, що поки йде війна і Україна не відвоювала свою територію назад, говорити про надання ПДЧ ще рано. Але це в принципі не має значення, тому як і принципи озброєння, і військова інфраструктура вже в прискореному порядку надається Україні і, принаймні у військовій частині вже стає членом НАТО, навіть без "папірців".

читайте такожМосква може ризикнути відрізати країни Балтії від НАТО в разі війни за Сувалкський коридор – Politico- Якщо НАТО дійсно визнають Росії загрозою, адже про це вже давно говорили, в контексті нинішньої ситуації в Україні наскільки це може прискорити питання поставок зброї?

- Це два різних питання. У більш довгостроковій перспективі це можливо прискорить якісь поставки зброї і спричинить за собою спрощення процедур. Але все, що можливо, вже зроблено - США прийняли закон про ленд-лізу, і англо-саксонські країни і так допомагають Україні.

- Чи правильно я розумію, що цей саміт - формальний привід визнання Росії ворогом НАТО і не більше того? Або ж можна після нього розраховувати на якісь практичні кроки в найближчому часі?

-Я в такі кроки не вірю, тому що вони і так вже робляться. Тонкість в тому, що країни-члени НАТО в односторонньому порядку нам в основному допомагають, а сама організація більше працює для організації роботи її членів. Адже ми знаємо, що там є Угорщина, яка, якщо що, готова Блокувати все, що можливо. Тому присутність [України в НАТО] в будь-якому випадку - це добре і Україна має лобіювати визнання Росії в якості головної загрози НАТО.

- З урахуванням заяв Росії щодо Литви, Естонії та ймовірної загрози їм, Чи може НАТО розглядати це питання на саміті і робити які-небудь дії в цьому ключі?

- Це те, що називається "в робочому порядку". США вже заявили, що вони дають "залізні гарантії" Литві і країнам Балтії. Але саміт тут не впливає ніяк - Росію вони вже попередили, що захищатимуть країни НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти