Якщо на Запорізькій АЕС станеться аварія, забруднення дійде до Полтави - Ольга Кошарна

11 серпня 2022, 06:00
Росіяни хочуть переключити ЗАЕС на Крим, оскільки після пошкодження ЗСУ "вишок Бойка" на півострові почався дефіцит енергоресурсів. Тому РФ вона потрібна цілою.
Запорізька АЕС, Ольга Кошарна
Обстріли Запорізької АЕС - це елемент ядерного шантажу РФ/ Главред, УНІАН

Днями російські окупанти відкрито визнали, що замінували всі важливі об'єкти захопленої ними Запорізької атомної станції і будуть використовувати АЕС для ядерного шантажу. Зокрема, Росія намагається помилково звинуватити Україну в обстрілі ЗАЕС.

У бліц-інтерв'ю Главреду експерт з питань енергетики і член Українського ядерного товариства Ольга Кошарна розповіла, навіщо насправді Росія погрожує підірвати ЗАЕС і чи чекає Україну повторення Чорнобиля, які реальні плани росіян щодо атомної електростанції і чому під загрозою знаходяться й інші українські АЕС, а також що може зробити Україна, щоб убезпечити громадян.

Росія повідомила, що замінувала важливі об'єкти на Запорізькій АЕС. Про які об'єкти може йти мова? Чи могла РФ замінувати саме енергоблоки?

відео дня

Перш за все, інформація про мінування була озвучена управлінням розвідки Міноборони, де не уточнювалося, які саме об'єкти були заміновані. Але про те, що навколо станції все заміновано, було відомо ще в березні. Це узбережжя Каховського водосховища, ліс, відкриті розподільні пристрої. Умовним мінуванням можна вважати те, що Росія до 1 і 2 залів завезла бронетехніку з боєкомплектами. Звичайно, ніякі подробиці не відомі - цього не скажуть ні в розвідці, ні, тим більше, у росіян.

Початок обстрілів ЗАЕС - це ядерний шантаж. І спровокувала його заява держсекретаря США Ентоні Блінкена на полях конференції з огляду виконання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, який вперше 1 серпня сказав про те, що ЗАЕС використовується як військова база РФ.

Він це зробив, тому що Україна, відмовившись від ядерної зброї, отримала захоплення ядерного об'єкта від гаранта за Будапештським меморандумом.

Це безпрецедентний випадок і Блінкен не міг це обійти увагою. Він заявив, що українські військові не будуть у відповідь обстрілювати Енергодар. Крім усього іншого, це напруження пов'язане з тим, що справи на фронті, у РФ, мабуть, йдуть не дуже добре. І це - примус до переговорів і залякування Заходу, щоб той підштовхував нас до переговорів.

Але, з моєї точки зору, станція потрібна росіянам неушкодженою. Вони одразу заявили, що хочуть переключити на Крим і Каховську, і Запорізьку, і вітрові промислові станції в Ростовській області. Саме тому з 10 травня вони почали налагоджувати високовольтну лінію електропередач, яка була пошкоджена в 2015 році. Для них це важливо, тому що захопивши українські родовища в морі ("вишки Бойка"), вони добували газ, і, коли були побудовані теплові електростанції в Сімферополі і Севастополі, газ йшов туди з цих родовищ. Українські військові пошкодили їх, через що тепер у РФ виник дефіцит газу, необхідного для роботи цих теплоелектростанцій, що може викликати дефіцит електроенергії в Криму. Тому вони підганяють всі ці роботи, щоб встигнути до опалювального сезону. Тож Україні важливо не допустити відключення ЗАЕС і вважаю, що Генштаб вже над цим думає.

Як може допомогти холодна зупинка енергоблоків, про яку говорять в "Енергоатомі"? У чому її суть?

Я з самого початку говорю про це. Зрозуміло, що холодна зупинка всіх блоків при непрацюючій Запорізькій АЕС призвела б до дефіциту електроенергії як на контрольованих територіях, так і на окупованих. Але аварія на Чорнобильській АЕС навчила, що безпека має бути пріоритетом над економічними питаннями. Холодна зупинка має на увазі, що блоки не виробляють електроенергію, але при цьому паливо, яке знаходиться в реакторі, охолоджується.

Напередодні була заява керівника Енергоатома, що ЗАЕС може перейти в режим блекауту, якщо буде перебита остання лінія електропередач. Що це означає І які наслідки для України?

Зараз на ЗАЕС працюють 2 блоки по 500 мегават, залишилася одна лінія електропередач, більше зняти не можуть. Коли блоки працюють, вони видають електроенергію не тільки в мережу, але і для внутрішніх потреб. І ось коли їх зупинять, важливо мати зовнішні енергопоставки з об'єднаної енергосистеми для того, щоб працювали насоси, всі системи управління і так далі. Якщо втрачається зовнішнє енергопостачання, тоді включається резервний дизельний генератор. А якщо і вони не працюють, то починається важка аварія з розплавленням активної зони, що може привести до радіаційної аварії.

Якщо це станеться, то на Чорнобиль це точно буде не схоже. Тому що там вилетів графіт і був пошкоджений корпус. Тут все залишиться в корпусі, але полетять легколетучі радіонукліди. І тоді можливе забруднення на 350 кілометрів від самої станції, 100 000 беккерелів на квадратний метр, що дорівнює забрудненню на околиці Чорнобильської зони. Тобто це може бути в Полтаві, але все залежить від напрямку вітру.

Так чи інакше, це величезні ризики. Я вже не кажу про персонал, який 5 місяців перебуває фактично у заручниках в окупантів. Є статистика, згідно з якою близько 70% відсотків проблем в експлуатації відбуваються з вини персоналу. А якщо персонал ще й знаходиться в стресі, ризики того, що на форс-мажор неправильно відреагують, збільшуються.

Раніше ви говорили, що зараз важливо допустити на Запорізьку АЕС спостерігачів МАГАТЕ. Що буде, якщо Росія на це не погодиться?

Почнемо з того, що 4 серпня Росія погодилася на місію МАГАТЕ. Але туди потрібно відправити не просто місію, а миротворчі сили, "блакитні каски". Для цього потрібно отримати мандат ООН. Але його не дасть Рада Безпеки ООН, оскільки Росія в ньому. А, взагалі, це потрібно було робити ще в березні. І проводити демілітаризацію не тільки ЗАЕС, а й усіх чотирьох атомних станцій. Тому що під ударом знаходиться Південноукраїнська АЕС, бо лінія фронту від неї недалеко, Рівненська АЕС - через близькість до білорусів.

Що Україна може в цій ситуації зробити - які ще залишаються варіанти?

Тільки деокупація з мінімальними втратами. Я не військовий експерт, але я впевнена, що не буде важких обстрілів і штурму в класичному сенсі. Думаю, що тут більше можливий варіант "тихо прийшов, тихо пішов".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти