До катастрофи все готово: в 2021 році Україну чекають банкрутства, безробіття і бунти

11 січня 2021, 13:17
Експерти розповіли про економічні проблеми, з якими стикнеться наша країна цього року.
Протести ФОПів у Києві 15 грудня
Провали влади в економіці в кінці 2020-го закінчилися масовими протестами ФОПів / Reuters

Україна увійшла в 2021 рік з гривнею, що подешевшала за рік, величезною діркою в бюджеті і державним боргом, який постійно збільшується, зате – з новими дорогами.

На китайський вірус усе не спишеш, оскільки падіння економіки почалося задовго до епідемії в результаті рішень, ухвалених владою.

Главред попросив економістів оцінити успіхи та провали української влади в сфері економіки в 2020 році, а також спрогнозувати можливі майбутні проблеми, з якими ми можемо зіткнутися в 2021-му і які стануть наслідком помилок цього року.

відео дня

Досягнень влади в 2020 році в економічній сфері всього два: стабільність курсу гривні і масштабне будівництво доріг. Та й вони умовні: по першому є питання до методів, якими ця стабільність була досягнута, а що стосується другого, то частина грошей, виділених на будівництво, традиційно "розпилюється".

А ось провалів і помилок в економіці було достатньо.

  • Розправа над малим і середнім бізнесом, чого не було при жодній владі. Ні за Януковича, ні за Порошенка, ні за Кучми не було такого цькування підприємців, яке розгорнулося за Зеленського.
  • Підтвердження крадіжки ПриватБанку у групи приватних власників. Цю крадіжку здійснили Порошенко і Гонтарева, але Зеленський і його оточення – підтвердили. Це – порушення всіх канонів священної приватної власності. Був створений небезпечний прецедент: тепер у будь-якого приватного власника за допомогою державних механізмів може бути вкрадений бізнес.
  • Зростання державного боргу. Тільки за перші два тижні грудня 2020-го нових запозичень було здійснено на суму 100 млрд грн під величезні відсотки – 10-12%, плюс кредит від ЄС в €600 млн. Це означає, що наша держава – банкрут, а вся монетарна і економічна політика – неефективна і помилкова. Фактично влада просто відтягнула дефолт.

Уряд Шмигаля засвідчив свою повну неспроможність. Він не зумів розробити програму боротьби з коронавірусом і пішов шляхом локдаунів, фактично знищуючи економіку. Найбільше постраждала сфера обслуговування. Уряд не зменшив податки, не створив сприятливий інвестиційний клімат, не створив умов для розвитку малого та середнього підприємництва.

читайте такожЧому в Україні розростаються "тарифні майдани" і чим вони закінчатьсяНБУ з його новим керівництвом займається чистої води еквілібристикою, а не монетарною політикою. Нацбанк за 2020-ий безпрецедентно збільшив готівкову масу в обігу – думаю, за підсумками року буде плюс 25% готівкової гривні. Це просто божевілля, адже йде падіння ВВП, а, значить, неминуча інфляція.

Отже, 2020-й підготував всі умови для фінансово-економічної катастрофи в новому році. Тому в 2021-му Україну накриє "дев'ятий вал". Тим більше, в новому році їй доведеться повернути понад 25 млрд дол боргів – майже 70% дохідної частини бюджету!


Складно виділити хоч щось, що можна було б віднести до успіхів влади в економіці в 2020-му. Звичайно, величезну роль зіграв коронавірус, але падіння почалося ще до пандемії, у четвертому кварталі 2019-го. У влади немає стратегії, через що проводиться неадекватна економічна політика. Нам розповідають, що будівництво доріг та інвестиції в інфраструктуру підтримують економіку. Але це брехня, тому що техніка, бітум і навіть робоча сила при цьому використовуються імпортні.

Не проводилася й політика протекціонізму, що зараз спостерігається в усьому світі. Залишається сподіватися, що хоча б закон про локалізацію виробництв все-таки буде прийнятий. Прем'єр Шмигаль – взагалі розчарування року: спочатку здавалося, що він більш розумний, однак і по введенню локдауну, і по "допомозі" бізнесу видно, що нічого путнього при ньому не буде.

Абсолютно ідіотська ситуація створена владою з фіскалізацією ФОПів, яка веде до вбивства малого та середнього бізнесу в Україні та лобіювання інтересів великих торговельних мереж. Загалом, все як завжди: багато красивих обіцянок на словах, а на ділі – стара корупційна система, в яку чудово вбудувалися нові обличчя. Результат їхньої роботи очевидний.

читайте такожКовід, криза і дурість влади: що буде з гривнею в 2021 роціУ підсумку в 2021 році й надалі ми зіткнемося з величезними проблемами: з безробіттям, бунтами (тих же ФОПів), падінням економіки, до якого призведе локдаун, який нам незабаром загрожує. Влада не збирається вирішувати економічні проблеми – це видно по бюджету на 2021 рік: збільшено витрати на Офіс президента, ДБР, силові структури, знову збільшено бюджет на дороги, але при цьому скорочено витрати на медиків, що абсолютно неадекватно в нинішній ситуації, коли Covid-19 нікуди не подівся. Немає підтримки системи експорту, немає підтримки економічної активності – всі ворушаться і виживають за свій рахунок, допоки влада "будує дороги".


У 2020 році при владі були успіхи в економічній сфері: масштабні інфраструктурні проекти, зокрема, "Велике будівництво"; відновлене співробітництво з МВФ і транш у розмірі 2,1 млрд дол; створення Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, що може відродити увагу держави до цієї основної галузі економіки.

Але провалів в економічній сфері в 2020 році було також предостатньо. Головний із них – так і не з'явилася стратегія економічного розвитку, немає навіть однорічної програми діяльності уряду. Якщо ніхто не розуміє, яку ми будуємо економічну модель, не варто розраховувати на будь-які інвестиції.

Незважаючи на співпрацю з МВФ, гривня в 2020 році все одно девальвувала: на початку року курс був 23,5 грн за дол, а до кінця – вже 28,5. Так знецінюються доходи громадян, що означає скорочення споживання і звуження внутрішнього ринку, що призводить до скорочення ВВП країни. Вже в листопаді 2020-го держказначейство припинило фінансування всіх статей бюджету, крім захищених – соціальних статей і обслуговування держборгу. Це говорить про жалюгідний стан держбюджету.

читайте такожРік локдаунів і очікування вакцини: чим Україна буде жити в 2021-муНе маючи стратегії економічного розвитку країни, влада дбає тільки про те, де взяти грошей у борг, щоб залатати бюджетні дірки. Навіть бюджет-2021 розрахований, виходячи зі стану економіки, якого в Україні в новому році не буде за жодних умов. Насамперед – не буде зростання ВВП на 4,6%. Це означає, що і дохідну, і видаткову частину бюджету буде нереально виконати, а тому доведеться не раз проводити секвестр. Побудувавши бюджет на нереалістичному прогнозі, уряд заклав міну уповільненої дії.


Якщо нічого не робити, то не буде ні успіхів, ні провалів. Ось і економіка України в 2020-му просто пливла за течією, як колода, пущена річкою. Жодних заходів, які б амортизували кризу, уряд не вживав, тому економіка саморегулювалася і прийшла в точку рівноваги на більш низькому рівні розвитку: відбулося зниження зростання ВВП на 6%, і в цій точці ми дошкандибали до кінця року.

Плюс за рахунок того, що держава практично нікому не допомагала долати кризу, не виділяла грошей і не інвестувала в економіку, то і платоспроможність населення залишалася на мінімальному рівні. У підсумку бізнес теж скоротив інвестиційну активність. Це, в свою чергу, призвело до зростання інфляції і курсу гривні по відношенню до іноземних валют.

читайте такожНа волосинку від гибелі: чи стане 2021-ий лебединою піснею Зеленського і РадиЗа великим рахунком, стабільність фінансової системи пояснюється тим самим. Раніше підприємства впадали в кризу, брали кредит у банках, банки втрачали гроші, вкладники панікували, внаслідок чого розгоралася фінансова криза. Зараз банки практично нікого не кредитували, за рахунок чого зуміли акумулювати величезний ресурс, близько 150 млрд грн. Ось тому на банках криза 2020-го ніяк не позначилася, навпаки, вони заробили надприбутки на ОВДП.

Надія Майна, Анастасія Кучкіна

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти