Енергокриза, зростання тарифів та цін: до яких потрясінь варто готуватися українцям у 2022 році

5 січня 2022, 09:11
Незважаючи на позитивні тенденції в економіці, про які говорить уряд і фіксує статистика, тарифи і ціни продовжують зростати. Тож у 2022 році це створить приводи для невдоволення у людей.
Енергокриза, зростання тарифів та цін: до яких потрясінь варто готуватися українцям у 2022 році
У 2022 році в Україні можуть початися масові протести / УНИАН

Ювілейний рік незалежності України для громадян у деякому сенсі став переломним. Зокрема, у фінансовому плані, бо цього року багато українців відчули на собі економічні негаразди, пов'язані із карантином через коронавірус. Як наслідок, українці протестували не лише проти карантину, а й проти явищ, якими він відбився на економічному стані України - зростанні комунальних платежів та підвищенні низки податків

Главред спитав експертів про те, до яких викликів у майбутньому 2022 році варто бути готовими українцям.

Ключовою загрозою для українців у 2022 році стане енергетична криза. Поточний рік ми пройдемо більш-менш рівно, бо ще є запаси газу та інших енергоносіїв. А от наступний рік, вірогідно, буде критичним, адже достатніх запасів газу не буде, транзиту, певно, також, не буде і не виключено, що будуть проблеми з вугіллям.

Усе це загострюватиме вже існуючі фінансово-політичні проблеми, зокрема, призведе до зростання цін на товари і послуги. І це зачіпатиме добробут кожного громадянина. Тому, зважаючи на ситуацію в енергетиці, українцям варто готуватися до зростання тарифів ЖКГ. Тим паче, що останній підписаний меморандум з МВФ передбачає зростання цін на енергоносії та газ для споживачів. І це, очевидно, відобразиться на платоспроможності громадян.

Також у майбутньому році варто очікувати на пандемічні кризи. Бо коронавірус не подолано, тож будуть з’являтися нові форми, а з ними - нові локдауни і обмеження по вакцинації. А усі ці обмеження негативно впливатимуть на бізнес і фінансову та ділову активність.

Загалом наступний рік буде ще складнішим, ніж попередній, тому не варто відкидати політичної турбулентності, урядової кризи і навіть дострокових парламентських виборів.

Ця зима, імовірно, загострить розрив між президентом та політичними елітами, посилить економічні проблеми і усе це тиснутиме на президента. У контексті кризи між Ахметовим і Зеленським, у 2022 році можуть з’явитися і приводи для протестів металургів, шахтарів - робітників енергетичних компаній. Це може обумовлюватися як економічними заходами уряду проти Ахметова, так і об’єктивною політичною кон’юнктурою. У 2015 році шахтарі вже страйкували проти дій уряду Яценюка і цей механізм існує досі. Тому тепер, коли відбувається ухвалення законопроєкту 5600 щодо рентних ставок, лунають заяви уряду про призначення тимчасових адміністрацій на енергетичних підприємствах та різноманітні погрози спікерів з Офісу президента щодо санкцій та закриття телеканалів, напруга навколо Зеленського зростає і до протистояння можуть підключитися й інші олігархи.

Можливо, також відобразяться і зовнішні фактори - зокрема, примус до виконання Мінських угод, що також може відбитися на кон’юнктурі влади. До речі, цей фактор - також важливий, адже він визначатиме порядок конкуренції в Україні.

Відповідно, побудова широкої коаліції олігархів проти Зеленського у 2022 році може мати вплив на владу. Бо Зеленський вже перейшов рубікон і тема деолігархізації навесні може дати результат, через що підтримка виборців президента може дещо збільшитися. Парламенту і так залишився рік, тож проводити вибори пізніше буде тільки гірше для Зеленського.

Тобто загалом про протести варто говорити саме у розрізі дострокових виборів. Якщо еліти вирішать дотискати Зеленського і оскільки на це є суспільний запит (соціологія свідчить про недовіру парламенту і хочуть його зміни), то протести будуть масовими. Загострення може статися навесні або під кінець зими, у першу чергу, через складну енергетичну ситуацію та проблеми з тарифами. У такому випадку проведення дострокових виборів може бути цілком імовірним влітку або восени.

Якщо виходити з того, що в Україні з точки зору територіальної цілісності зберігатиметься той самий статус-кво, який наявний на сьогоднішній момент, і влада надалі контролюватиме ситуацію, то можна говорити про певний перебіг політичних процесів.

Ситуація подвійна - з одного боку, є певні позитивні тенденції в економіці, про які говорить уряд і фіксує статистика, а з іншого є ситуація, коли вже зростають ціни, комунальні тарифи. Очевидно, що це відбуватиметься і наступного року, тобто приводи для невдоволення у людей залишатимуться.

Звісно, саме по собі це не буде приводом для масових протестів і виступів. Якщо не буде різкого обвалу курсу валют, невиплат заробітної плати, припинення постачання енергоносіїв тощо, то ситуація розвиватиметься більш-менш лінійно. Але оскільки ми бачимо тенденцію падіння підтримки влади - і президента, і його політичної сили, а також зростання рівня підтримки нових політичних лідерів і проектів, а також очікування на їх появу, політична конкуренція посилюватиметься.

Перша половина 2022 року несе дуже великі ризики, насамперед – для економіки, соціальної сфери. Доведеться переглядати держбюджет – цього року НБУ ще вдавалося утримувати ситуацію під контролем, але що буде у 2022 – загадка із чорної скриньки.

Якщо енергоринки не стабілізуються, перший виклик, який чекатиме на українців у 2022 році - це зростання ціни на газ. Рано чи пізно це станеться - поки що тарифи вдається утримувати, але якщо зростання відбудеться, то на комунальному ринку почнеться вал неплатежів.

А далі, якщо відповідно до меморандуму МВФ ціни відпустять, це спричинить і вибухове зростання цін на товари першої необхідності. Крім того, криза в енергетиці може обернутися зупинкою підприємств та втратою рентабельності їхньої продукції. Отже, люди залишаться без грошей, бо власники підприємств просто так платити зарплати не будуть. А якщо у підприємств почнуться збитки, то можуть розпочатися скорочення та масові звільнення.

Загалом соціальне напруження зростає, проте поки що воно ще не вийшло на критичний рівень. Хоча є тривожний дзвінок – цифри рейтингів, у яких близько 70% респондентів вважають, що Україна рухається неправильним курсом. Влада поки що прагне закритися від поганих новин і цього не бачить. Але зазвичай не сама криза, а саме глухота влади виштовхує людей на протести. Тому їхня ймовірність у 2022 році, з урахуванням усіх ризиків, які ми спостерігаємо, є вкрай високою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти