Без допомоги США фронт перейде в оборону, перемога України стане примарною - Горбач

5 грудня 2023, 21:40оновлено 8 грудня 2023, 10:47
Говорити про перемогу України без допомоги США - занадто оптимістично, бо будь-які затримки негативно впливатимуть на ситуацію на фронті, вважає експерт.
Без допомоги США фронт перейде в оборону, перемога України стане примарною - Горбач
Без помощи США фронт перейдет в оборону, победа Украины станет призрачной - Горбач / Главред

У середу, 6 грудня, Сенат США має провести голосування щодо виділення пакету додаткового фінансування на 2024 рік обсягом 106 мільярдів доларів, що містить понад 61 мільярд доларів фінансування для України, а також витрати на допомогу Ізраїлю, Тайваню та захист кордону США. Цей пакет намагаються ухвалити ще з вересня через спротив ультраправих республіканців. Тепер ситуація стала критичною, адже за словами представників Білого дому, Україні вже виділили близько 96 відсотків від запланованих ресурсів.

В інтервʼю Главреду політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач розповів, що передбачає новий пакет допомоги та чим Україні загрожує затримка його ухвалення.

У чому головна причина суперечки між республіканцями та демократами щодо виділення допомоги Україні?

відео дня

Головна причина – внутрішньополітична боротьба у Сполучених Штатах. Перш за все, боротьба трампістського крила Республіканської партії з перспективами Джозефа Байдена на президентських виборах. На превеликий жаль, обидві партії грають у так зване пакетне голосування, оскільки допомогу Україні в законопроєкті об'єднали за допомогою Ізраїлю та Тайваню, що дало привід республіканцям грати з цим пакетом.

На словах у США всі начебто за те, щоб виділяти Україні принаймні військову допомогу, але починаються ігри щодо того, як компонувати цей пакет допомоги. Республіканці просувають свою партійну ініціативу стосовно блокування широкого доступу мігрантів до Сполучених Штатів. Для Демократичної партії це питання теж є принциповими і політичним, оскільки нові мігранти в Америці, як правило, голосують саме за Демократичну партію, бо являють собою різноманітні меншини (в тому числі національні). Тому бажання і спікера, і Нижньої палати Конгресу, і Республіканської партії загалом зробити умовою допомоги України самогубні для Демократичної партії та Адміністрації Байдена кроки гальмує весь процес.

Поки що ситуація виглядає так, що компроміс не проглядається. Білий дім подав законопроєкт і починає голосувати з Сенату. Сенат, якому потрібно 60 голосів (бо це бюджетне питання, і потрібно більше, ніж більшість у 50 голосів), розгляне його цього тижня. Потім Палата представників, де більшість мають республіканці, швидше за все, його відхилить, запропонує свій варіант пакету, разом з міграцією, і може його проголосувати. Але як на це потім зреагує Верхня палата, і чи буде в неї в час на те, щоб проголосувати до різдвяних канікул – питання, на яке немає відповіді.

Чи є якийсь термін, протягом якого мають ухвалити це рішення? Що буде далі, якщо рішення не ухвалять за два тижні до свят?

Далі конгресмени йдуть на різдвяні канікули, тобто приблизно до середини січня це питання теж не буде розглядатися. Потім до нього можуть повернутися чи придумати інші комбінації пакету. 2024 рік – це рік виборчої кампанії у Сполучених Штатах. Фактично, він вже почався, і, на превеликий жаль, всередині Сполучених Штатів у цій політичній боротьбі домінує логіка: "Чим гірше моєму опоненту, тим краще". І парламентська опозиція в Конгресі теж дотримується цієї логіки.

А як можна трактувати заяви представників Білого дому про те, що понад 90% допомоги Україні, яка була запланована, вони вже виділили, і якщо не ухвалити цього рішення, це "поставить Україну на коліна". Наскільки критична ситуація, чи такі заяви теж можна вважати певним елементом політичної гри двох партій?

Це можна вважати елементом гри в тому сенсі, що цим Білий дім подає сигнал і республіканцям, і американському суспільству в цілому про те, що з цим треба щось робити. Ситуація справді дуже критична, республіканці це знають, і роблять це свідомо – мовляв, не треба нам нагадувати, краще підтримайте нашу позицію щодо міграції.

Те, що кошти на цей рік закінчуються – це правда. Не думаю, що це катастрофічно для нас, але ми бачимо і розуміємо, що ми переходимо до фази оборони, і про наступи вже не йдеться – для них у нас немає зброї та боєприпасів.

Якщо Сполучені Штати тривалий час будуть паралізовані, в якихось особливо критичних моментах ми можемо отримати допомогу від інших країн (перш за все, від Європейського Союзу). Але це, звичайно, робить нашу перемогу дуже примарною.

Бо якщо це затягнеться надовго, то говорити про перемогу без американської допомоги буде занадто оптимістично, бо будь-які затримки негативно впливатимуть на ситуацію на фронті.

Що може передбачати пакет допомоги на 61 мільярд?

Цей пакет передбачає не лише військову допомогу, але й цивільну, оскільки близько половини суми у ньому передбачено на фінансову (бюджетну) допомогу Україні, і певна частина, приблизно 20-30 мільярдів – на оборонно-безпекову допомогу на цілий рік. Наскільки я розумію, туди мають входити F-16 та ракети до них, а також інше дороговартісне обладнання, зброя, боєприпаси.

Однак є ще один варіант ухвалення законопроєкту, за якого військову частину пропонували виділяти одразу, а щодо бюджетної допомоги далі вирішувати, а саме наскільки її виділення виправдане з боку американських платників податків.

Наскільки для нас критично, якщо у США підуть саме за таким сценарієм?

Я думаю, що критичну військову допомогу, необхідну для оборони України, Сполучені Штати виділятимуть. Але її буде недостатньо для того, щоб завершити війну і перемогти. Тобто ми будемо воювати довго і жити бідно. Бо бюджетна допомога передбачає зарплати державних службовців, соціальні виплати і таке інше. Тобто за рахунок них мав би покриватися дефіцит державного бюджету України, який становить близько 30 відсотків, якщо не його половину.

Попередній пакет допомоги, який сенатори ухвалили у листопаді, був розрахований на 2,5 місяці. Чи можуть зараз піти за тим самим сценарієм, і річну допомогу, яку не можуть ухвалити вже декілька місяців, розділити на певні періоди часу і потроху її виділяти?

Те, що сенатори продовжили двічі на 2,5 місяці, стосується так званого тимчасового бюджету США. Це окремий законопроєкт, який не стосується допомоги Україні. Звичайно, сенатори можуть робити все, що завгодно. І, відповідно, розглядати виділення допомоги і меншими "порціями", але тут незрозуміла мотивація, бо таким чином вони лише ускладнять собі роботу, бо їм потрібно буде проводити декілька голосувань замість одного. І, відповідно, з кожним із них можливе повторення тієї ж ситуації.

Хто такий Володимир Горбач?

Володимир Горбач - політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, експерт з питань зовнішньої та внутрішньої політики України. Автор більше 50 публікацій в українських і закордонних виданнях на тему зовнішньої і внутрішньої політики України, в тому числі - виборчих стратегій і виборчих технологій, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти