Вчені з'ясували, чи страждають тварини від зміни клімату

8 вересня 2021, 19:40оновлено 8 вересня 2021, 22:09
У деяких австралійських папуг з 1871 року розмір дзьоба збільшився в середньому на 4-10%, що корелюється з підвищенням температури.
Клімат, зміни клімату
Як зміни клімату впливають на тварин / Фото ua.depositphotos.com

Зміни клімату не нашій планеті впливають не тільки на людей, але й на тварин, яким також доводиться адаптуватися.

Наприклад, деякі теплокровні тварини збільшують розміри своїх дзьобів, ніг і вух для поліпшення регуляції температури свого тіла. До такого висновку прийшли вчені з Університету Дікіна в Австралії, повідомляє Phys.org.

Вчені відзначають, що тварини реагують на зміни клімату швидше, ніж будь-коли в історії.

"Кліматичні зміни, які ми викликали, чинять на них набагато більший тиск, ніж на нас. У той час як деякі види адаптуються, інші - ні", - заявила провідний автор дослідження Сара Рідінг.

За її словами, зміни клімату це комплексний феномен, який прогресує, тому не можна виділити лише одну причину зміни вигляду тварин. Але такі зміни виникають в широких географічних регіонах і у різних видів тварин, яких окрім змін клімату мало що об'єднує.

читайте такожЧи може людство уповільнити зміну клімату - відповідь експерта

Сильні зміни зовнішнього вигляду зафіксовані у птахів. У деяких австралійських папуг з 1871 року розмір дзьоба збільшився в середньому на 4-10%, що корелює з підвищенням температури. Є свідчення і зміни форми тіла у ссавців. Так, у лісових мишей і землерийок збільшуються розміри хвоста.

За словами вчених, поки що зміни не дуже критичні, в межах 10%, тому їх не так легко помітити. Разом з тим, за прогнозами, виступаючі придатки, такі як вуха, продовжать збільшуватися, тому в недалекому майбутньому по землі можуть почати ходити справжні "Дамбо".

Нагадаємо, раніше міжурядова група експертів зі зміни клімату заявила, що Земля нагрівається швидше, ніж передбачалося раніше. У такому випадку можливість уникнути катастрофічних наслідків зменшується, йдеться у звіті вчених, над яким вони працювали 8 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти