Туреччина пом'якшила удар НАТО по Білорусі: експерт пояснив, до чого тут Росія

31 травня 2021, 00:52
Анкара підіграє Російській Федерації. Натомість Ердоган міг виторгувати у Путіна щось, щоби РФ не була до неї занадто агресивною.
Путін, Ердоган
Володимир Путін і Реджеп Таїп Ердоган / Reuters

Туреччина змусила союзників НАТО пом'якшити офіційну реакцію на примусову посадку літака Ryanair в Білорусі на прохання Росії. Таку думку озвучив Главреду політичний та економічний експерт Тарас Загородній.

За його словами, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган грає на кілька фронтів. Зокрема, він не визнає російським Крим, оскільки розуміє, що в Туреччині живуть кримські татари, які будуть його підтримувати, продає Україні зброю та заробляє на цьому гроші.

"З Росією він теж намагається не йти на фронтальне протистояння, оскільки світ такий, що сьогодні подружилися, а завтра – посварилися. Тому, говорячи про позицію щодо резолюції НАТО, Ердоган також міг виторгувати у Путіна щось, щоби РФ не була до неї занадто агресивною", - припустив Загородній.

За його словами, точок дотику у Туреччини та Росії достатньо. Наприклад, вони проявляють активність в Сирії та Лівії.

"Причому Туреччина змогла зайняти в Лівії місце РФ за рахунок висадки свого десанту. Не виключено, що також могла йти мова про торги за Південний потік і вибивання знижок на російський газ", - додав Загородній.

Екстрена посадка літака Ryanair в Мінську-про що раніше писав Главред:

  • 23 травня у Мінську екстрено сів літак компанії Ryanair, що виконував рейс Афіни-Вільнюс, нібито через закладену на борту бомбу. Вибуховий пристрій не знайшли.
  • Серед пасажирів знаходився опозиційний блогер, творець телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич.
  • Протасевича затримали разом з його дівчиною – Софією Сапегою.
  • Через три дні після інциденту - 26 травня - НАТО опублікувало заяву, в якій засудило "примусове перенаправлення" рейсу Ryanair і арешт Протасевича. У заяву не ввійшла теза про санкції проти режиму Олександра Лукашенка, на яких наполягали союзники з країн Балтії та Польща.
  • Заява також була менш різкою, ніж публічні висловлювання генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга, який називав інцидент з літаком Ryanair "обурливим викраденням державного літака".
  • Агентство Reuters з посиланням на двох дипломатів, знайомих з ситуацією, писало, що Туреччина змусила союзників НАТО представити більш м'яку офіційну реакцію на примусову посадку літака Ryanair в Білорусі.
  • Повідомляється, що Анкара наполягала на тому, щоби будь-яка згадка про підтримку більшої кількості санкцій проти Білорусі та заклики до звільнення політичних в'язнів залишилися поза текстом документа. Фраза, яка загрожує припиненням співпраці НАТО з Білоруссю, також була видалена.
  • Дипломати заявили, що Анкара, можливо, намагається зберегти зв'язки з Москвою, найближчим союзником Білорусі, і підтримувати економічні відносини з Білоруссю за допомогою авіакомпанії Turkish Airlines, яка щодня здійснює рейси до Мінська. Також мова може йти про прагнення Туреччини прийняти російських туристів цього літа після пандемії COVID-19.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти