Трамп погрожує не дати "ні цента" на війну: що робитимуть Європа та Україна

12 березня 2024, 13:15
Україні зі свого боку варто робити все можливе, щоб не допустити такого розвитку подій.
Орбан, Трамп, війна
Трамп пообіцяв Орбану припинити фінансування України після обрання президентом США / колаж Главред, фото: Facebook.com/orbanviktor, Командування Об'єднаних сил ЗСУ

Нещодавно кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп зустрівся з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Після зустрічі друг Путіна дав інтерв'ю угорському виданню Hirado, в якому заявив, що плани Трампа збігаються з планами Угорщини щодо "зміцнення миру". Зокрема, Орбан назвав Трампа першим президентом США, який не розпочав війну під час свого терміну.

За його словами, Трамп поділяє підхід Угорщини до завершення війни в Україні.

"Якщо Америка не дасть грошей, то одні європейці не зможуть фінансувати цю війну, і тоді війна закінчиться", - сказав Орбан, при цьому підкреслив, що Трамп ще не переміг, а його партія вже заважає демократам виділяти гроші на допомогу Україні.

відео дня

Що говорив Трамп про війну в Україні?

Нагадаємо, що під час президентських перегонів 45-й президент США встиг відзначитися низкою неоднозначних заяв щодо війни в Україні. Зокрема, він неодноразово заявляв, що в разі переобрання зможе "закінчити війну в Україні за 24 години", а також стверджував, що врешті-решт російському диктатору Володимиру Путіну вдасться захопити Україну.

Крім того, на думку Трампа, Україні, можливо, доведеться віддати частину території Росії, щоб зупинити війну.

Реакція Кремля

Також варто зазначити, що у Путіна заяви Орбана щодо "мирного плану" Трампа коментувати не стали - як заявив прессекретар Путіна Дмитрій Пєсков, у Кремлі бачили повідомлення про мирний план Трампа щодо України після його зустрічі з Орбаном, але без деталей змісту.

Як уточнив політичний експерт Тарас Загородній, заяви Орбана можуть не збігатися з реальними намірами Трампа.

"Ми не знаємо, як на такі мисливські байки відреагує сам Трамп. Він, звісно, на словах "поважає Орбана", як він каже, але точно не давав нікому права говорити від його імені. У Трампа є авторитарні замашки, але це означає, що у зграї він головний, а всі інші бігають і заглядають йому в рот. Це, з одного боку, його слабке місце, а з іншого означає, що в змаганні "хто тут найкрутіший пацан" він не терпітиме конкурентів. Тому коли він каже, що готовий домовлятися навіть із Путіним, але не договорює, що буде, якщо його Путін не послухає. А там можуть бути не дуже приємні варіанти", - вважає експерт.


Європа зрозуміла, що вона - наступна?

Як зазначив політичний аналітик Олександр Кочетков, Європа поступово починає розуміти масштаби і наслідки російського вторгнення в Україну. Там починають усвідомлювати, що вони наступні.

"Тому в Європі розуміють, що не можна дати програти Україні. Якщо, не дай Боже, це станеться (зараз підстав стверджувати це немає), якщо Росія зможе наступати досить стрімко, то потрібно її зупиняти. І тут натовські сили, але не від НАТО, а від певних країн, якраз і будуть потрібні. Ті маневри, які вони зараз проводять із новими членами НАТО, зокрема, мають на меті перевірити логістику і можливості перекидання великих підрозділів збройних сил окремих країн Європи досить швидко. Це перевіряється на випадок того, що, якщо знадобиться, ці сили опинитися в Україні досить швидко", - сказав Кочетков "Главреду".

Хто такий Олександр Кочетков

Олександр Кочетков - аналітик, політтехнолог, іміджмейкер. У минулому інженер-конструктор КБ "Південне" і заступник керівника прес-служби президента України.


Що варто робити Україні?

За словами Загороднього, Україні зі свого боку варто робити все можливе, щоб не допустити такого розвитку подій.

"Якщо самі не будемо ворушитися, то, звісно, може бути й такий варіант, про який говорить Орбан. Захід інвестує в мисливців, а не в жертв, бо в мисливців є перспектива. Власне, Україні допомагають без будь-яких паперів, бо українці показали, що здатні бути "мисливцями". Треба продовжувати. Тоді зміни у Вашингтоні не стосуватимуться нас", - зазначив Загородній, і уточнив, що якщо Трамп почне втілювати свій план, то це підштовхуватиме Європу розвивати свій ВПК.

Хто такий Тарас Загородній

Тарас Загородній - політтехнолог і експерт. Понад двадцять років займається політичним консалтингом, брав участь у виборчих кампаніях як політтехнолог, веде блоги в українських ЗМІ. Також його запрошують на політичні ток-шоу як експерта.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти