Країна ЄС закликала до нового удару по Мінську, піддавши критиці США і Німеччину

30 травня 2021, 21:02
У Євросоюзі повинні розглянути запуск секторальних санкцій проти Білорусі зі скороченням доступу до фінансових ринків, вважає Інгріда Шимоніте.
Прапор Білорусь
У Литві запропонували впровадити санкції проти компаній, що профінансували будівництво БелАЕС / Twitter

Європейському Союзу слід впровадити економічні обмеження щодо юридичних осіб, які надавали суттєве фінансування спорудженню білоруської атомної електростанції (БелАЕС). Також Брюсселю треба розглянути можливість обмеження зовнішніх кредитів для Білорусі і скорочення доступу до фінансових ринків. При цьому лідери західного світу на прикладі Північного потоку-2 повинні розуміти, що в низці випадків не можна діяти на догоду економічним інтересам держави. Про це заявила прем'єрміністерка Литви Інгріда Шимоніте.

У інтерв'ю британській газеті Financial Times вона сказала про те, що наразі на території Білорусі склалася критична ситуація зі свободою слова і захистом прав людини. Тому треба вживати жорстких обмежувальних заходів в економічній сфері.

Чиновниця запропонувала Євросоюзу розглянути можливість обмеження зовнішніх кредитів для низки економічних секторів республіки Білорусь і вжити заходів, пов'язаних з доступом держави до фінансових ринків.

"ЄС повинен розглянути можливість впровадження рестриктивних заходів щодо різних секторів економіки і скорочення доступу до фінансових ринків", - вважає Шимоніте.читайте такожНад Білоруссю зникли літаки: через "піратство" Лукашенка майже всі летять в обхід

Також вона додала, що Литва, як і раніше, не підтримує скасування обмежень проти компанії Nord Stream 2 AG, яка є оператором російського енергетичного проекту Північний потік-2. Чиновниця дорікнула США і ФРН в тому, що у цьому випадку не можна йти на поступки заради економічних інтересів.

"Берлін і Вашингтон повинні розуміти, що закривати очі на неприємні речі не можна, навіть в економічних інтересах держав", - підкреслила Інгріда Шимоніте.

Ситуація з літаком Ryanair у Мінську

  • Лайнер компанії Ryanair, що слідував 23 травня рейсом Афіни-Вільнюс, здійснив вимушену посадку у Мінську на вимогу Білорусі, яка попередила про нібито бомбу на борту літака. Однак після того, як авіалайнер приземлився, в салоні вибухових пристроїв виявлено не було.
  • На борту літака, що вимушено приземлився у Мінську, перебував засновник Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич зі своєю дівчиною Софією Сапегою. Вони були затримані білоруськими силовиками.
  • Глава компанії Ryanair Майкл О'лірі звинуватив Білорусь у поширенні неправдивої інформації про перемовини пілота і диспетчера. Згідно з його версією, в диспетчерській не надали пілоту зв'язок з авіакомпанією, внаслідок чого не було іншого виходу, окрім як посадити літак у Мінську.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти