США на Донбасі і слова Путіна: Лавров вибухнув звинуваченням на адресу Франції і ФРН щодо Нормандії

19 жовтня 2021, 16:59
У МЗС Росії стверджують, що Путін нібито пропонував підключити США до нормандського формату щодо Донбасу ще під час президентської каденції Барака Обами.
Лавр
Путін пропонував підключити США до нормандського формату, проте Франція і Німеччина виступили проти - Лавров / Reuters

Міністр закордонних справ Сергій Лавров звинуватив Францію і Німеччину у тому, що вони відмовилися від підключення Сполучених Штатів Америки до перемовин щодо Донбасу в рамках нормандського формату. За його словами, з такою ініціативою, мовляв, виступав президент Росії Володимир Путін, проте Париж і Берлін категорично відкинули такий сценарій.

Як заявив російський дипломат за підсумками виступу в дискусійному клубі Валдай, Росія ще за президентської каденції Обами нібито пропонувала підключити Штати до нормандського формату. Тоді, як стверджує міністр, держсекретар США Джон Керрі не виключав такої можливості у тому випадку, якщо американців запросять до перемовин.читайте такожП'ять хвилин, один дзвінок - Крим з Донбасом в Україні: у Зеленського різко звернулися до Путіна і РФ

"Ще коли Джон Керрі був державним секретарем і приїжджав з черговим візитом до Москви, ми були на прийомі у Путіна. Путін сказав, ми бачимо, що американці впливають на Україну... може поговорити з Німеччиною і Францією, щоб ви підключилися до нормандського формату? Це було при мені", - стверджує Лавров.

Втім, за його словами, Франція і Німеччина сказали, що вони проти участі США у перемовинах щодо Донбасу в нормандському форматі.

"Ну й потім ми запитали у німців і французів. Вони сказали "категорично ні", ми повинні працювати у форматі, який було створено, в якому були підписані Мінські домовленості", - підкреслив Сергій Лавров.

Перемовини щодо Донбасу в нормандському форматі

Президент України Володимир Зеленський 11 жовтня по відеозв'язку провів перемовини з німецькою канцлеркою Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном. Лідери країн нормандського формату домовилися про перезапуск перемовин щодо Донбасу і початок перемовного процесу з організації саміту нормандської четвірки.

Далі відбулася телефонна розмова Меркель і Макрона з російським президентом Володимиром Путіним. Глава РФ звинуватив Україну в нібито невиконанні всіх домовленостей щодо Донбасу, яких сторони досягли під час самітів. Втім, в Кремлі погодилися почати перемовини про організацію нормандської зустрічі на рівні глав МЗС нормандського формату і консультації з питання зустрічі лідерів країн нормандської четвірки.

Представник німецького уряду Штеффен Зайберт пізніше оголосив, що сторони домовилися обговорити аспекти організації зустрічі в рамках нормандського формату на рівні глав МЗС. Зустріч очікується вже найближчим часом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти