Сі Цзіньпін назвав головну позицію Китаю щодо війни Росії проти України

1 березня 2023, 18:56
Китай продовжує дотримуватися "послідовної і чіткої" позиції відносно завершення війни Росії проти України, сказав китайський лідер Сі Цзіньпін.
Сі Цзіньпін, ВСУ
Сі Цзіньпін практично повторив пункти" мирного плану" Китаю щодо України / Колаж ua.depositphotos.com, 28-а ОМБр

Позиція Китаю щодо розв'язаної Росії війни з Україною полягає в пошуках механізмів досягнення миру на основі перемовин. Мовляв, агресор Москва і Київ повинні дійсно "прагнути миру" і "припинити політизацію та інструменталізацію" політики та світової економіки. Погляд Пекіна він назвав "послідовним і чітким". Про це заявив лідер КНР Сі Цзіньпін.

Як повідомляє CCTV, під час зустрічі з білоруським директором Олександром Лукашенком він сказав про те, що "основна позиція Пекіна" щодо війни Росії проти України базується на "сприянні миру і перемовин".

За словами китайського лідера, Пекін дотримується, мовляв,"послідовної і чіткої" позиції. Китайці "закликають" і Москву, що напала на Київ, і українську держав до нібито "припинення політизації та інструменталізації світової економіки" і, мовляв, "дійсно робити речі, які допоможуть припинити вогонь і війну і вирішити кризу мирним шляхом".

Також він додав, що Китай виступає за політичну форму завершення війни.

"Ми повинні дотримуватися напрямку політичного врегулювання, відкинути весь менталітет часів холодної війни, поважати законні інтереси всіх країн з безпеки і побудувати збалансовану, ефективну і стійку архітектуру європейської безпеки", - підкреслив Сі Цзіньпін.

"Мирний план" Китаю щодо України

Китай 24 лютого оприлюднив документ, в якому Пекін виклав свою позицію щодо війни Росії проти України.

У документі 12 пунктів - в них китайці закликають до перемовин, натякають на зняття санкцій з агресора Росії і підкреслюють неприйнятність застосування ядерної зброї. Китай не запропонував жодної покрокової структури реалізації цих пунктів і не засудив військові злочини РФ.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що він не згоден з деякими пунктами щодо війни, але припустив можливість обговорення Києвом декларації Китаю. Український гарант підкреслив, що Україна ставить перед собою завдання ізоляції Росії.

Президент США Джо Байден розкритикував "мирний план" Китаю і заявив, що він вигідний виключно країні-окупанту Росії. За словами глави Білого дому, Путін позитивно сприйняв цей документ.

Дивіться відео Главред - політолог Кулик розповів, навіщо Китай представив свій "мирний план"

Війна Росії проти України:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти