Перемовини з США і питання України: у Німеччині оцінили ситуацію із запуском Північного потоку-2

11 лютого 2021, 17:38
У Німеччині розраховують, що СП-2 все ж таки добудують.
Північний потік-2
У німецькому бізнесі вважають, що СП-2 повинен стати трансатлантичним проектом / Reuters

Для того щоб вирішити проблему із завершенням будівництва і запуском в роботу газопроводу Північний потік-2, цей проект слід розглядати в контексті глобального енергетичного партнерства. Питання потрібно обговорювати в тому числі і з позиції енергетичної безпеки України, сказав виконавчий директор Східного комітету німецької економіки Міхаель Хармс у інтерв'ю РИА Новости.

За його словами, німецький бізнес підтримує позицію уряду Німеччини щодо СП-2 і розраховує, що завершити будівництво трубопроводу все ж таки вдасться.

"Ми щиро вітаємо офіційну позицію уряду ФРН, він абсолютно підтримує "Північний потік 2". Ми виходимо з того, що цей проект, що пройшов повне узгодження у ЄС, дійсно буде добудовано", - сказав Хармс.

При цьому він акцентував увагу на тому, що за подальших перемовин з США і Росією щодо перспективи СП-2 потрібно обговорити проект з точки зору вигоди всіх сторін, яка передбачала б глобальне трансатлантичне партнерство в енергетичній сфері і в галузі екологічної безпеки. Серед головних питань присутня і проблема енергетичної безпеки України.читайте такожУкраїнський посол звинуватив президента Німеччини в спробі цинічно "обілити" Північний потік-2

"Слід обговорювати цю тему з США і Росією в комплексі з такими питаннями, як захист клімату, реформа енергетики і транспорту і, в кінцевому підсумку, енергетична безпека України. Тоді можна знайти прагматичне рішення", - підкреслив Хармс.

Україна і ситуація із запуском Північного потоку-2

  • У травні 2020 року радник голови НАК Нафтогаз Лана Зеркаль заявляла, що запуск газопроводу Північний потік-2 стане серйозним ударом по транзитному статусу України. Тому для Києва важливо, щоб проект СП-2 було зупинено.
  • Оглядач німецької газети Frankfurter Allgemeine Zeitung Райнхард Фезер раніше написав, що Північний потік-2 принесе економічну вигоду Німеччині і Євросоюзу тільки в тому випадку, якщо буде збільшено обсяг закупівель газу. Якщо трубопровід введуть до експлуатації, Росія більше не залежатиме від транзитних постачань газу через Україну, що призведе до економічних проблем Києва та надасть Москві нову можливість для дестабілізації ситуації в державі.
  • 3 лютого у пресслужбі оператора ГТС України заявили, що в січні 2021 року транзит газу знизився на 32% в порівнянні з груднем, причому не всі заплановані і сплачені потужності були використані. Українська ГТС може забезпечити прокачування 55 млрд куб. м газу і навіть більше, що свідчить про те, що немає жодної необхідності в запуску газопроводу Північний потік-2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти