Відключення РФ від SWIFT і відмова Заходу від нафти і газу: експерт пояснив провал сценарію

16 грудня 2021, 09:03
Україні можуть поставити умову щодо невигідної реалізації "Мінська" під приводом того, що Захід "захистив" Київ від прямої агресії РФ, вважає Геннадій Дубов.
SWIFT
Захід не відключить Росію від SWIFT, щоб не посилити взаємодію Москви з Китаєм - експерт / Reuters

Відключення Росії від SWIFT навряд чи суттєво зашкодить Москві, оскільки у держави давно є своя платіжна система. Відмова Європи від російських енергоносіїв також під сумнівом. У разі реального попередження про санкції, Захід назвав би чіткий алгоритм дій. Під приводом захисту України від російського вторгнення Києву можуть поставити умову виконання Мінських угод у чинній редакції. Про це заявив політичний експерт Геннадій Дубов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що відключення РФ від системи міжнародних платежів SWIFT і заборона на російські газ і нафту на Заході є малоймовірним сценарієм. Такий крок може призвести до зміцнення економічного співробітництва Москви з Пекіном, що не відповідає інтересам західного світу.

читайте такожАтака на Україну і відмова від нафти і газу з РФ: журналіст оцінив шанси на жорсткий удар Заходу"Іран живе без SWIFT вже скільки років? У нас давно люблять фантазувати, що треба ембарго на постачання, відповідно, вуглеводнів російських, газу, нафти... Скільки вони коштуватимуть, якщо Росію викинути з цих ринків, і з якого дива європейці на це погодяться?. Якщо відрубати від SWIFT... Іран сьогодні торгує тільки з Китаєм. Хочуть, щоб західний світ просто посунув Росію до Китаю? Так вони прямо декларують, що, навпаки, їхня політика стримування Китаю сьогодні ґрунтується, зокрема, на пошуку компромісів з Росією. Тому якщо подивитися через цю призму, то вийде зовсім інакше", - зазначив Дубов.

За його словами, SWIFT є приватною організацією, на комерційну політику якого не можуть вплинути США та ЄС.

"Там приватний капітал. Як ЄС (як конфедеративний орган), уряд США в принципі можуть змусити приватну компанію свою систему де-небудь від'єднати? Навіть формально це неможливо", - сказав експерт.

Також він додав, що якби у Заходу були реальні плани щодо серйозних санкцій проти Росії, то вже з'явилися б їх покрокові умови. Україна може зіткнутися зі сценарієм, за якого країні заявлять про захист від російського військового вторгнення, в результаті якого Києву, мовляв, потрібно буде погодитися на реалізацію Мінських угод в чинній редакції.

"Якби хотіли дійсно налякати, вони б чітко розкладали конкретно, що раз, два, три, SWIFT, ембарго і щось ще. А те, що вони кажуть, - це, по суті, мова йде про те, щоб відбили це "паперове вторгнення", яке відбувалося 2 місяці на сторінках західних газет. Це димова завіса. Я також вірю, що нам "впарять" Мінськ в буквальній редакції під виглядом того, що "ми, відповідно, захистили вас від повноцінного повномасштабного вторгнення з п'яти напрямків", - підкреслив Геннадій Дубов.

Санкції Заходу проти РФ і загроза військового вторгнення в Україну

За даними джерел Bloomberg, чотири провідні країни Євросоюзу – Німеччина, Франція, Італія та Іспанія – наразі не підтримують плани щодо прискореного обговорення нових санкцій проти Росії через ризик військового вторгнення Москви на територію України. Вони закликають до діалогу з Москвою.

Серед економічних дій розглядається можливість зупинки процесів, пов'язаних із запуском газопроводу Північний потік-2, і відключення банків РФ від фінансування Заходу.

Крім того, в ЄС є країни, які вважають, що Росія реально не має наміру здійснювати військове вторгнення в Україну, і стягнула війська до кордонів держави з метою чинення тиску.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн сказала, що в Євросоюзі підтримують територіальну цілісність і суверенітет України. Європа жорстко відповість Росії у разі агресивних дій щодо української держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти