"Не треба боятися розлютити Росію": Столтенберг розповів про вступ України до НАТО

5 жовтня 2021, 21:50оновлено 5 жовтня 2021, 22:21
Генеральний секретар НАТО заявив, що Україна і Грузія стануть членами Північноатлантичного альянсу.
Йенс Столтенберг
Єнс Столтенберг про вступ України до НАТО / Reuters

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг вважає, що країни НАТО повинні посилити співпрацю з країнами, які хочуть приєднатися до Альянсу, в тому числі Україною і Грузією.

"Отже, мій меседж до країн-членів НАТО - і ми говорили про це вчора з президентом Байденом – полягає в тому, що ми повинні посилити підтримку, зробити більше для країн-аспірантів", - підкреслив Столтенберг.

За його словами, Альянс повинен поглибити таку взаємодію, в тому числі шляхом проведення навчань, забезпечення більшої підтримки, а також допомоги в імплементації реформ, боротьбі з корупцією та зміцненні оборонних установ.

Що стосується перспектив розширення Альянсу і, зокрема, приєднання до нього України і Грузії, Столтенберг зазначив, що це, швидше за все, відбудеться не завтра.

Однак, він розкритикував позицію, в тому числі окремих західних політиків, що це, мовляв, підірве Росію.

"Перш за все потрібно визначитися з основними принципами і цінностями, а саме, що кожна суверенна держава вирішує сама за себе. Ідея про те, що Росію буде провокувати приєднання менших сусідів до НАТО, є абсолютно помилковою", - підкреслив генсек Альянсу.

читайте такожПогрози про "червоні лінії" з Кремля: у США зробили заяву щодо вступу України до НАТО

На його думку, провокацію здійснює саме російська сторона, коли акцентує увагу на цьому.

"Я чую окремі голоси на заході, що ми, мовляв, повинні бути обережними (з розширенням НАТО – ред.), оскільки це провокує Росію. Але вони таким чином стверджують, що менші країни не мають права вибирати власну політику, що порушує їх суверенітет", - пояснив Столтенберг.

Вступ України до НАТО

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов жорстко критикував Німеччину і Францію через ситуацію з інтеграцією України до НАТО. За його словами, французька і німецька держава відмовили Києву у вступі до Альянсу в 2008 році, внаслідок чого через кілька років стався російсько-український конфлікт. Тоді, за його словами, Берлін і Париж "не хотіли злити Росію".

Посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс відзначала, що серед країн НАТО вже є консенсус з питання вступу Києва до колективного блоку безпеки заходу. Однак для вдалого завершення процесу українській державі потрібно виконати реформи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти