Меркель пояснила, як Україна і справа Навального вплинуть на Північний потік-2

5 лютого 2021, 20:26
Глава німецького уряду засудила суд над Навальним і висилку дипломатів, а заодно перейнялася долею України як транзитера російського газу.
Як Україна і Навальний вплинуть на Північний потік-2 - Меркель
Як Україна і Навальний вплинуть на Північний потік-2 - Меркель / Reuters

Росії загрожують нові санкції з боку Німеччини через тюремний вирок опозиціонеру Олексію Навальному і висилку дипломатів Євросоюзу. Однак на будівництві газопроводу Північний потік-2 це ніяк не відіб'ється, уточнила канцлер ФРН Ангела Меркель.

На прес-конференції за підсумками віртуального засідання Ради з оборони і безпеки ФРН і Франції глава німецького уряду засудила суд над Навальним і висилку дипломатів.

"Ми у зв'язку з подіями в Росії вже говорили, що ми залишаємо за собою право продовжити введення санкцій, особливо проти фізичних осіб", – підкреслила Меркель.

У той же час позиція Німеччини в питанні завершення будівництва російського газопроводу Північний потік-2 залишається незмінною.

читайте такожУ Німеччині розповіли, як Меркель бореться за Північний потік-2"Ми не повинні опинитися в односторонній залежності від Росії. Ми завжди виступали за те, щоб Україна продовжувала отримувати газ з Росії як країна-транзитер, ми будемо робити це і далі", – додала вона.

Меркель визнала, що Німеччина потребує російського азоту як "перехідне джерело" до відновлюваної екологічної енергетики.

Глава уряду ФРН також уважає екстериторіальні санкції США "не найкращим шляхом" для врегулювання конфлікту.

За її словами, "стратегічно необхідно залишатися в діалозі з Росією з багатьох геостратегічних питань", наприклад, з питань Лівії, Білорусії, Сирії, а також договорів про роззброєння і особливо – збройного конфлікту в Україні.

Меркель зазначила, що в українському питанні "в останні місяці було мало прогресу".

"Ми хочемо це знову винести на порядок денний. Це означає, що потрібно робити все, щоб залишатися в діалозі з російським президентом", – підкреслила представник Німеччини.

Північний потік-2: новини

  • Серйозні проблеми з добудовою газопроводу Північний потік-2 пов'язані з набранням чинності 1 січня 2021 року нових американських санкцій, під які можуть потрапити всі компанії, що беруть участь у проекті.
  • Один з фінальних етапів будівництва трубопроводу повинен був стартувати 15 січня в Данії, проте в Nord Stream AG поставили процес на паузу через технічні проблеми.
  • У Росії заявили, що ситуація ускладнилася у зв'язку з відсутністю сертифікації у судна академік Черський, у якого немає дозволу на проведення робіт з трубопрокладки Північного потоку-2 через вихід з проекту норвезького сертифікатора DNV GL. Норвежці відмовилися видавати сертифікат відповідності СП-2 через загрозу потрапити під американські санкції.
  • Що стосується Олексія Навального, то 2 лютого в Москві суд засудив Навального до трьох з половиною років колонії загального режиму (мінус 10 місяців, які політик провів під домашнім арештом) у справі Ів Роше.
  • 5 лютого Москва видворила з країни трьох дипломатів з представництв Швеції, Польщі та Німеччини. Підставою для видворення стала нібито їхня участь у мітингах на підтримку засудженого опозиціонера Олексія Навального.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти