Макрон анонсував "гуманітарну операцію" з евакуації Маріуполя

26 березня 2022, 07:10оновлено 26 березня 2022, 11:25
Планується евакуювати всіх жителів Маріуполя, які захочуть залишити місто. Операція проводитиметься спільно з Туреччиною та Грецією.
Еммануель Макрон
Еммануель Макрон / Фото Reuters

Французький президент Еммануель Макрон заявив, що Франція спільно з Туреччиною та Грецією має намір провести "виняткову гуманітарну операцію" в блокадному Маріуполі.

За його словами, це питання вже обговорювалося з українською владою і мером Маріуполя, передає Le Figaro.

Макрон зазначив, що "в найкращих можливих умовах" проведуть евакуацію всіх жителів Маріуполя, які захочуть залишити місто.

"У цьому місті з населенням понад 400 тисяч осіб ще 150 тисяч жителів живуть в катастрофічних умовах. Були конкретні розмови з мером Маріуполя. Це відкрито обговорювалося з президентом Зеленським та українською владою. Ми готові зробити це найближчими днями", – розповів Макрон.

За словами президента Франції, на вихідних він планує провести ще одну розмову з президентом країни-агресора Володимиром Путіним, щоб "уточнити деталі".

Як відомо, Маріуполь - під контролем Збройних сил України, але вже понад три тижні місто перебуває в блокаді.

З 3 березня місто блокують російські окупанти. Маріуполь щодня переживає артилерійські обстріли та авіанальоти. Тільки 15 березня російська армія здійснила на місто 22 авіанальоти, в результаті яких скинула 100 бомб.

читайте такожЗабирають документи і пропонують переїхати на Сахалін: окупанти насильно депортують українцівМісцеві жителі живуть в підвалах на межі життя і смерті. Все більше людей гинуть від голоду.

Кількість загиблих у Маріуполі станом на 13 березня склала 2 358 осіб. Однак представники місцевої влади вважають, що в місті вже можуть бути десятки тисяч жертв. Людей ховають у братських могилах прямо в центрі міста.

Окупанти не пускають до Маріуполя гуманітарну допомогу, обстрілюють мирних жителів, кидають бомби на цивільні будівлі, де ховаються діти.

16 березня російська авіація скинула бомбу на драматичний театр у місті Маріуполь. За даними очевидців, після бомбардування росіянами театру, в підвалі якого переховувалися сотні людей, загинули близько трьохсот городян.

Нещодавно окупанти дозволили виїжджати з міста місцевим жителям на власних авто. Однак, колони часто обстрілюють. За словами президента Зеленського, в місті ще перебувають понад 100 тисяч українців.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти