"Лукашенко піде - але є нюанс": що чекає Білорусь після бунту - експерт

16 вересня 2020, 00:20
Економіст вважає, що рано чи пізно національна революція в Білорусі переможе.
Протести в Білорусі - що чекає країну після бунту
Протести в Білорусі - що чекає країну після бунту / Reuters

Економіст, старший науковий співробітник Інституту Катона у Вашингтоні Андрій Ілларіонов спрогнозував майбутнє Білорусі.

"Білорусь чекає боротьба між більшістю народу й Олександром Лукашенком, і ця боротьба займе якийсь час. Не думаю, що найближчим часом народ переможе, але не буде й однозначної перемоги Лукашенка", - розповів він під час чату на Главреді.

Експерт не сумнівається, що Лукашенко не втримається на своїй посаді – однак тут є один прикрий нюанс.

читайте такожБільше не господар: експерт оцінив жести Лукашенка на зустрічі з Путіним"Лукашенко піде, але питання – коли піде його режим. Поки з високою ймовірністю можна припустити, що режим – з Лукашенком або без нього – може якийсь час протягнути. Лукашенківський режим має шанс протриматися довше, ніж Лукашенко протягне на цій посаді", – пояснив Ілларіонов.

Він вважає, що рано чи пізно національна революція в Білорусі переможе – і ця країна стане і частиною міжнародної Співдружності націй, частиною європейської співдружності, одночасно зберігаючи добрі відносини і з Україною, і з Росією.

"Кремлівський проект з уніфікації, інтеграції та анексії Білорусі Росією реалізований не буде. Але в цілому відносини між народами двох країн залишаться добрими. Якщо, звичайно, Путін не розв'яже війну, подібну до тієї, що він розв'язав проти України – це зробило його абсолютно зацураною людиною для більшості українців. Якщо він так само вчинить щодо Білорусі, він стане таким же ізгоєм для переважної кількості білорусів", - резюмував Ілларіонов.

читайте такожЗа місяць Рада визначилася, чи визнавати вибори в Білорусі

Вибори президента в Білорусі 2020 - результати

  • Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. Переможцем президентських виборів офіційно оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко. За нього, за даними ЦВК Білорусі, віддали свої голоси 80,1% виборців.
  • Вже після оголошення попередніх результатів тисячі жителів Білорусі вийшли на акції протесту, відбулися криваві зіткнення з силовиками.
  • 14 вересня Росія визнала Лукашенка законним президентом Білорусі. Дану заяву спікер Кремля зробив, відповідаючи на запитання журналістів після того, як в Сочі завершилася зустріч Лукашенка з президентом РФ Володимиром Путіним.
  • 15 вересня ЄС оголосив Лукашенка нелегітимним. У Євросоюзі відмовилися визнавати результати президентських виборів у Білорусі. Глава зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель підкреслив, що ЄС переглядає відносини з Білоруссю і вивчає сектори, в яких відносини можуть бути заморожені.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти