Ілларіонов пояснив, навіщо Європі СП-2 замість транзиту газу через Україну

5 травня 2021, 06:02
Вашингтон за 100 днів не зробив нічого, щоб зупинити будівництво Північного потоку-2, вважає Андрій Ілларіонов.
Андрій Ілларіонов
Німеччина зацікавлена, щоб газ до Європи йшов не транзитом через Україну, а шляхом СП-2, - експерт / УНІАН

Німеччині та Європі вигідний запуск газопроводу Північний потік-2 замість транзиту газу через Україну. У цьому випадку вдасться заощадити гроші і час на перемовини, заявляючи про підтримку Києва. ФРН не хочеться втрачати обличчя, проте у Німеччині віддають перевагу тому, щоб газ йшов через СП-2. При цьому проти такого сценарію не виступають і США. Про це заявив президент Інституту економічного аналізу Андрій Ілларіонов.

У ефірі телеканалу Україна 24 колишній радник Путіна розповів про те, що під час запуску СП-2 Європі вдасться заощадити гроші, тому що не треба буде платити за транзит.

"Є декілька причин, одна досить банальна - це дешевше. Постачання газу "Північним потоком-2" проходять меншу відстань, дном моря, відповідно, не треба сплачувати за транзит. І тому газ на вході до Європи виявляється для Німеччини дешевше, ніж якщо він проходить через Україну. Це перше", - вважає Ілларіонов.

По-друге, за його словами, якщо паливо проходить транзитом через Україну, то влада ФРН змушена вести перемовини і з Путіним, і з українською владою. Якщо газ піде Балтійським морем, Берліну не треба буде витрачати стільки часу на такі перемовини, обмежуючись заявами на підтримку територіальної цілісності української держави.читайте такожСтало відомо про нові проблеми Північного потоку-2 у Німеччині

"У тому випадку, якщо газ йде через Україну, то пані Меркель або будь-який інший канцлер Німеччини вимушені витрачати час і сили для того, щоб якимось чином мати справу з Путіним, українською владою, це додаткове відволікання уваги. У разі, якщо газ йде Балтійським морем, жодної такої необхідності не виникає. Тобто можна, як і раніше, чергово робити заяви на підтримку територіальної цілісності України, але не витрачати стільки часу, сил і ресурсів на всі ці перемовини", - вважає він.

Економіст додав, що на рівні риторики Європа каже про підтримку України, тоді як насправді ЄС вигідніше отримання газу через СП-2, а не шляхом українського транзиту. Крім того, США за 100 днів нової президентської адміністрації не зробили нічого, щоб зупинити реалізацію газопроводу.читайте такожСША доб'ють Північний потік-2, у РФ немає шансів - Atlantic Council

"Хоча формально не хочеться втрачати обличчя, але всередині себе принаймні Німеччина воліє, щоб газ йшов "Північним потоком-2". І важливо, що це не заперечують США. За 100 днів нової адміністрації вони не зробили жодного кроку, щоб зупинити будівництво цього газопроводу", - підкреслив Андрій Ілларіонов.

Питання СП-2 і транзит газу через Україну

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти