ЄС змінює правила перетину кордону: що зміниться для українців

24 вересня 2024, 15:08оновлено 24 вересня, 16:19
97
Зміни набудуть чинності з 10 листопада.
ЄС змінює правила перетину кордону: що зміниться для українців
Правила перетину кордону в ЄС / колаж: Главред, фото: УНІАН, ua.depositphotos.com

Європейський Союз запроваджує нові правила в’їзду до країн Шенгенської зони. Вони набудуть чинності з 10 листопада та стосуватимуться усіх негромадян ЄС, включно з українцями. Йдеться про нову IT-систему прикордонного контролю – Entry/Exit Scheme (EES). Про це повідомила пресслужба Кабінету Міністрів.

Зазначається, що система EES автоматично фіксуватиме в’їзд і виїзд усіх іноземців до країн Шенгенської зони, а під час першого в’їзду у охочих перетнути кордон братимуть біметричні дані: відбитки пальців та фото обличчя для ідентифікації. Їх система зберігатиме три роки. Якщо людина відмовлятиметься надати біометричні дані, їй відмовлятимуть у в'їзді.

В Кабміні також підкреслили, що штампів у паспорті більше не ставитимуть. Реєстрація проходитиме автоматично через термінали самообслуговування. Згодом при кожному перетині кордону потрібно буде сканувати паспорт у терміналі самообслуговування.

відео дня

Система EES діятиме в усіх країнах ЄС, крім Кіпру та Ірландії, де залишиться традиційна процедура проставлення штампів.

Також система застосовуватиметься в чотирьох державах Шенгенської зони, що не входять до ЄС: Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії.

Зазначається, що систему EES запроваджують для спрощення перетину кордонів, посилення безпеки, запобіганню використання підроблених документів та протидії нелегальній міграції.

ЄС змінює правила перетину кордону: що зміниться для українців
Вступ країн до ЄС / Інфографіка: Главред

Що відомо про Кабінет Міністрів України?

Кабінет Міністрів України — Кабінет Міністрів в Україні, колегіальний, вищий орган виконавчої влади України. Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президентом України та Верховною Радою України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених Конституцією України, пише Вікіпедія.

Вступ України в ЄС - що відомо

Нагадаємо, глава МЗС Польщі Радослав Сікорський на тлі чуток про нібито ускладнення польсько-українських відносин запевнив, що Варшава як і раніше підтримує євроінтеграцію України.

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова вважає, що Україна може приєднатись до Євросоюзу до 2030 року.

В той же час, Ольга Стефанішина заявила, що в України можуть виникнути чимало перешкод на шляху до вступу в ЄС. Зокрема, Україні потрібна єдність 27 членів ЄС для тих чи інших кроків у наших переговорах про вступ.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти